Граждани протестират пред МЗ, искат оставката на служебния здравен министър

17.04.2024 17:55
15-годишната Даная СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Протестиращи, сред които представители на фондация „Даная", се събраха пред сградата на Министерството на здравеопазването с искане за отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов" д-р Валентин Димитров за нарушения в управлението и медицинските дейности. Те настояват и за оставката на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева, след като по-рано този месец тя отмени заповедта за уволнението на директора на „Пирогов".

"Протестът е за носенето на отговорност, за почтеността, за истината, както и срещу системата, в която гражданите не получават качествени здравни грижи и хуманно отношение", заявиха протестиращите. Те се обявиха срещу политическата наглост, партийна зависимост и корупция и за прекратяване на практиката в здравеопазването, която определят като порочна, пише БТА.

На 28 февруари пред Министерския съвет също имаше протест на граждани и представители на фондация „Даная". Протестиращите тогава настояха за отстраняването на директора на „Пирогов и за незабавни реформи в детското здравеопазване.

По-рано този месец новоучредената гражданска инициатива „Даная за живот" организира петиция с шест искания за незабавни реформи в детското здравеопазване.

Два дни след това от Софийската градска прокуратура съобщиха, че е образувано досъдебно производство по случая „Даная". Прокуратурата разследва периода от 28 април до 9 май миналата година, когато е настъпила смъртта на 15-годишното момиче.

Други от От страната и света

Моторист загина на място при тежка катастрофа във Враца

Моторист е загинал на място при тежка катастрофа с кола. Това се е случило на натоварено кръстовище във Враца, съобщиха он Областната дирекция (ОД) на МВР във Враца

Недекларирана валута за над 440 000 лв. задържаха на ГКПП Капитан Андреево

Недекларирана валута с левова равностойност 447 663 лева откриха митническите служители при проверка на три превозни средства. Нарушенията са разкрити в рамките на съвместната операция между органите

Зам.-шефката на Комисията за финансов надзор Мария Филипова подала оставка

Зам.-шефката на Комисията за финансов надзор Мария Филипова подала оставка вчера. Това съобщи и.д председател на парламента Росица Кирова. Заместник-председателката на Комисията за финансов надзор

90 лв. става ловният билет – по-скъп с 50%

Вдигат таксите за явяване на теоретичен и практически изпит Увеличава се и сумата за дивечови рога - 5 лева за килограм от благороден елен и 4 лв. за лопатар Цената

Калин Стоянов: Имаме 62 разследвания за купуване на гласове

62 са разследванията за купуване на гласове на изборите за парламент и европарламент, разкри вътрешният министър Калин Стоянов. Най-много са в Бургас и Варна, отвърна той на въпрос на "24 часа"

>