Топ 5 страни, които консумират най-много кафе

17.04.2024 13:21 24 часа Пловдив онлайн

Може би за никого не е учудващ фактът, че кафените напитки са на второ място по консумация в света след чая. Близо 85% от възрастните им се наслаждават ежедневно заради ободряващия и стимулиращ ефект на кофеина. Освен това кафето е и втората по популярност вносна стока след петрола.

На фона на огромното количество отглеждано, печено и предлагано на пазара кафе, е интересно да научим къде то се пие най-много.

Консумацията на кафе в България е средно 2.9 кг на човек годишно. За сравнение например в Гърция тя е 5.5 кг, но нито южната ни съседка, нито дори прочутата с еспресото си Италия са сред първите десет страни, употребяващи най-много кафе.

Ето кои 5 държави са начело в класацията за консумация на кафе на глава от населението за една година:

Нидерландия – 8.4 кг

Чашата хубаво, горещо кафе винаги може да подобри настроението ви сред студения и дъждовен климат на Нидерландия. Това е първата европейска държава, която в началото на 17-и век получава от Йемен кафеени дървета. В колониите ѝ на о-в Ява и Суринам е отглеждан сорта „Мока”.

Във времето за кафе – koffietijd, – напитката в Нидерландия се поднася заедно с бисквити и сладкиши. Почти половината от пиещите кафе го предпочитат черно. 

Дания – 8.7 кг

Датчаните също са страстни почитатели на ободряващата напитка. Ако сте на гости в Дания и ви поканят на кафе и торта, значи ще присъствате на традиционния kaffeslabberas. Събирането може да е спонтанно – вкъщи или по-масово в кафетерия.

Датчаните консумират кафе по време на паузите на работното място, след хранене и т.н. Те отдават предпочитанията си не толкова на големите вериги кафенета, колкото на по-малките и уютните. Подобно на останалите скандинавски страни, кафето е централен акцент и след хранене, и при специални случаи, предлагано с торти, малки сандвичи и бисквитки.

Исландия – 9 кг

Явно съществува връзка между студения климат и чашата кафе, защото и в Исландия, като в останалите северни европейски страни, обичат кафето. Кафе културата в това отношение е запазена от десетилетия.

В островната държава средната консумация на кафе е по 4-5 чаши дневно. В столицата няма да откриете големи вериги, но затова пък в малките кафенета, разпръснати навсякъде, се приготвят едни от най-хубавите напитки.

В Исландия редовно се провеждат състезания, в които участващите баристи трябва да покажат уменията си.

Норвегия – 9.9 кг

Типичните норвежци пият по 3 чаши кафе всеки ден, а някои достигат дори до 5 или 6. Кафе паузите по време на работния ден в Норвегия са няколко и се наричат fika. Кафе се пие след закуска, като диджестив след обяд и след вечеря.

Освен това по време на практикуваните и много обичани от норвежците походи в планината задължително се носи термос с кафе.

Ако посетите Норвегия, може да опитате и karsk – вид коктейл, съставен от кафе и водка.

Финландия – безспорен фаворит с 12 кг

Финландците от години се славят като най-големите консуматори на кафе – пият го през целия ден. Най-популярно е слабо изпеченото кафе, което е много по-деликатно, но не и по-слабо. В него има доста кофеин, а безкофеиновият вариант в тази страна е смятан за нонсенс и практически няма. 

Традиционният метод на приготвяне е разновидност на турското кафе, като водата и утайката се подлагат на неколкократно слабо кипене.

Години наред северните европейски страни заемат челните места по консумация на кафе. Смята се, че това се дължи не само на ниските температури. Пиенето на кафе от живеещите в този регион се свързва и с желанието за пълноценно общуване с близки и приятели.

А що се отнася до българите, според проучванията те пият кафе заради ободряващото му действие и по-често му се наслаждават у дома. Стойностите от почти 3 кг кафе на човек годишно ни нареждат сред страните със средна консумация.

Други от Хоби

Плочи от дървесни частици ПДЧ (PB) и ПДЧ (МДФ/MDF): Изчерпателно ръководство за разликите и предимствата

Дървените материали се използват широко в строителството и производствените индустрии поради тяхната гъвкавост, достъпност и естетически привлекателен вид

Рецептата на Ути Бъчваров за агнешки бут с песто

Тази година имаме 2 в 1 празници като при изборите, но за разлика от тях, на които никой няма да отиде, хиляди щастливи българи ще се видят с роднините и приятелите си на Великден и Гергьовден

Иван Звездев: Паспортът на вкусното месо - пресен стрък лук, чесън и зелена салата

Бих наблегнал на правилото за подправяне на салата, защото паспортът на агнешкото е пресният стрък лук, чесън и зелена салата, казва Иван Звездев. Последователността е следната: първо се посолява

5 тенденции за луксозните бижута през 2024

Луксозните бижута са символ на елегантност, изтънченост и статус от векове. Днес това също важи, но не само за кралските особи. Бижутата са достъпни за всеки

Състезател по ски алпинизъм изкачи 30 върха в Пирин за 8 часа и 30 минути

Най-добрият български състезател по ски алпинизъм Николай Клистин изкачи и премина със ски 30 върха, 44 км дистанция с близо 4000 м положителна денивелация за 8 часа и половина в зимни условия

>