Как изкуственият интелект променя IT бизнеса разказват топ мениджъри пред студенти

17.04.2024 12:38 Дима Максимова
Илия Кръстев / в средата/ със зам.-кмета Нейко Генчев и ректора на ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" проф. Димитър Димитров

С изкуствения интелект настъпва нова технологична революция и трябва с бързи стъпки държава, образование и местна власт да се подготвят за тази променена реалност, която ще изисква нови знания и умения. Това предупреди във Велико Търново Илия Кръстев, шеф на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, която обединява 70 авторитетни компании в сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия. Той дискутира с местната власт и ВТУ идеи за сътрудничество, за да се отговори адекватно на променящите се нужди на бизнеса. 

"Изкуственият интелект чисто технологично ще изисква по-малък брой програмисти, но за обучаването на тези системи ще са нужни широкообхватни специалисти. Работни места ще бъдат загубени, но те ще бъдат трансформирани  в други", прогнозира Кръстев.  Топ мениджъри от асоциацията дискутираха последните трендове в сектора и кариерните възможности в региона на Велико Търново за студенти и ученици. Срещата е първата спирка от националното роудшоу "Пътят към твоя успех", което AIBEST организира за трета поредна година при сериозен интерес.

Инициативата е тристранно партньорство между бизнеса, академичната общност и местната власт, представлявани съответно от AIBEST, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий" и училищата в града и Община Велико Търново. 

При предишното издание на роудшоуто в болярския град над 100 младежи участваха активно в разговорите с мениджърите на компании, членове на AIBEST, които споделиха ценен опит от практиката. Сега полезните съвети за пътя към успеха, кариерните възможности и актуалните тенденции дадоха на младите таланти ръководни кадри от компаниите Pontica Solutions, EXL, Sutherland Bulgaria, Experian България, DIGITALL и Updata One.

На срещата с общинските власти членовете на Асоциацията обсъдиха и възможностите за привличане на повече компании от иновативната индустрия в града. 

Следващата спирка на националното роудшоу e Община Бургас на 24 април, където интересът към събитието по традиция е голям. Досега домакини на съвместните форуми за образование и бизнес, подкрепени от местна власт, са били още Тракийският университет в Стара Загора и Американският университет в Благоевград. Организаторите планират да разширят обхвата на инициативата и с градове като Русе, Пловдив и Варна.

Други от От страната и света

Полицията във Варна образува 12 досъдебни производства за търговия с гласове

Полицията във Варна образува 12 досъдебни производства за търговия с гласове, съобщи днес Веселин Вълчанов, началник на „Криминална полиция" в крайморския град

Пожарникари спасиха заклещен лебед в ограда

Пожарникари спасиха заклещен лебед в Кърджали, съобщиха от полицията. Сигналът за инцидента е подаден на 20 май. Лебедът се е заклещил в оградата на Водното огледало в района на въжения мост

Трафикът в Нетикс нарасна до над 3 терабита в секунда

Дъщерната компания на Нетера е 13-та най-голяма интернет борса в света  Трафикът в глобалната платформа за интернет обмен Нетикс (NetIX) надхвърли 3 терабита в секунда (Tbps)

Красимира Трифонова, обвиняема за убийството на зет си Пейо: Престъпна организация нападна и би мой близък

Красимира Трифонова, която е обвиняема за убийството на зет си Пейо Пеев, обжалва ареста си на втора инстанция. Бившата служителка на външно министерство обясни

ГЕРБ представя управленската си програма (На живо)

ГЕРБ представя управленската си програма на живо в София. Съобразно пулса на времето и новите нужди сме се опитали да формираме нови послания спрямо документите, с които сме работили досега

>