Спасиха пациент с огромна коремна и гръдна аневризма

17.04.2024 12:26
Пациентът е с огромно разширение на аортата СНИМКА: Pixabay

Животът на 75-годишен пациент с голяма коремна и гръдна аневризми бе спасен посредством сложна хибридна операция, извършена от съдовите хирурзи на УМБАЛ "Света Екатерина", съобщиха от лечебното заведение.

Иванко постъпва в болницата в условия на спешност, с оплаквания от силна болка в областта на корема и ляво подребрие. Насочен е от друго лечебно заведение, където е извършен скенер и е установена голяма торакоабдоминална аневризма със задържано разкъсване в областта на коремната аорта, което е потенциално животозастрашаващо състояние.

Пациентът е с огромно разширение на аортата, което започва още от дъгата, намираща се в гръдния кош и продължава надолу към коремната аорта и илиачните съдове. Заболяването е комплексно и комплицирано, защото почти цялата аорта е поразена от аневризмална болест, а тази в областта на корема крие висок риск от разкъсване, което нерядко завършва фатално.

Екипът от специалисти в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хиругия на УМБАЛ "Света Екатерина" начело с проф. Валентин Говедарски подготвят пациента за ендопротезиране на аортата, което е най-щадящият метод, даващ възможност за бързо възстановяване, особено при пациенти с множество придружаващо заболявания. За ендопротезирането на целия участък на аортата в гръдната клетка и корема са необходими голям брой консумативи, като покритите стентграфтове, които се имплантират са съобразени с размера на аортата на пациента, за да може да обхване здравите ѝ сегменти и да покрие аневризмалните разширения.

Интервенцията се състои от три етапа, които са направени в 2 оперативни дни. В първия етап на операцията съдовите хирурзи в състав проф. Валентин Говедарски, д-р Елица Димитрова, д-р Димитър Борисов и д-р Димитър Чернев извършват дебранчинг на съдовете. Хирурзите взимат кръвотока от дясната сънна артерия, която няма да бъде покрита от стентграфта и го пренасят до лявата сънна артерия. След това взимат кръвоток и от лявата сънна артерия, правейки байпас към лявата ръка, като по този начин се изключва риска от исхемия на ръката след поставяне на стентграфта.

В следващия етап на процедурата хирурзите извършват ендопротезирането и имплантират 6 стентграфта. Те разгъват стентграфтовете нагоре в торакалната аорта, в това число покриват лявата сънна и подключична артерия, кръвоснабдаващи съответно мозъка и лявата ръка, които вече са преместени към дясната сънна артерия, след което поставят абдоминалната аортна протеза. След хибридната интервенция, пациентът се възстановява с дълъг рехабилитационен процес. В момента Иванко е клинично здрав, възстановен, раздвижен до изправен стоеж и му предстои изписване.

Други от Докторе кажи

Бебе на 2 месеца от карловско село заболя от коклюш

Бебе на 2 месеца от карловското село Васил Левски е заболяло от коклюш. Това съобщи д-р Таня Учорджиева, началник на отдел „Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция-Пловдив

Над 1000 са заразените с коклюш у нас

Потвърдените случаи на коклюш у нас 1125. Толкова заразени не е имало от няколко десетилетия, сочат данни на здравното министерство. За сравнение през 2023 г. инфекцията е доказана при едва 20 души

Министър Кондева: До края на май се очакват полети с хеликоптера за спешна помощ

„До края на май очакваме да бъде завършено лицензирането на медицинските екипи и да имаме възможност да извършваме полети с хеликоптер от системата за спешна помощ по въздух"

НЗОК: Под 50% от болничните легла в страната се използват

Използваемостта на болничните легла в страната е 48,94%, показват данните към април от интерактивната карта, публикувана на сайта на Националната здравноосигурителна каса

НЗОК създава интерактивна карта със здравните услуги в България

НЗОК, съвместно с екипите на „Информационно обслужване", стартира нов процес за представяне на информация, свързана с дейността ѝ - „Интерактивна карта на България с данни за договорени и

>