Бойко Борисов за смяната на външния министър след критиките му: Абсолютно съвпадение

17.04.2024 10:04
Бойко Борисов коментира искането за смяната на външния министър.

"Абсолютно съвпадение" - така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече смяната на външния министър Стефан Димитров няколко часа след критиките му към него.

"В мотивите, които е описал, е много ясно посочено. Да ви кажа честно, дори когато видях, че президентът Радев, министърът на отбраната са се видели с помощник-държавния секретар Джим О'Брайън, а Главчев не се е видял, ми направи дори и това впечатление. Как може да не са му организирали такава среща", попита Борисов.

В понеделник следобед на партийна среща със симпатизанти той заяви, че Димитров няма подкрепата на ГЕРБ и ще е по-добре служебният премиер Димитър Главчев да го смени.

Малко по-късно през деня стана ясно, че Главчев настоява да го смени с депутата от ГЕРБ и бивш министър от кабинета "Борисов II" Даниел Митов.

На въпрос защо е искал външният министър да бъде сменен Борисов отговори: "Защото последните 9-10 месеца на това управление ГЕРБ е носел 100% отговорност за външната политика на държавата. Ярко политическо лице като Мария Габриел оглавяваше външното министерство, а аз - външната комисия. Искам доктрината, идеологията, това, за което сме се борили с колегите от другите партии през тези 9-10 месеца, да бъде продължено. Затова казах, че за отбраната ГЕРБ носи отговорност, защото не мога да кажа, че ген. Запрянов не е водещ наш експерт. За нищо останало не искам да нося отговорност", заяви той.

Борисов честити рождения ден на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и му пожела всичко най-хубаво. Но още не му се бил обадил, защото няма телефон. Наскоро пред медиите експремиерът се похвали, че има нова "Нокиа", но още я разучавал.

"Философията на тази конституция беше направена така, че трите партии в този блок, 167 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, да носят отговорност, след като се премести тежестта за избора от президентската институция в парламента. Нека бъдат любезни и колегите Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски да не се махат толкова лесно и да казват, че нямат отговорност за това, което сътворихме. Аз го подкрепях и преди няколко дни някой ме попита не носим ли отговорност. Да, ето това е отговорността. Философията на тази конституция беше, че в парламента има високо отговорни системни партии, които могат да поемат не само отговорността, а с работещ парламент служебното правителство да върши нещата, които всеки кабинет е задължен да прави", каза още той. И припомни, че предишните служебни правителства, назначавани от Радев, участваха в световни форуми и подписваха дългосрочни договори.

"Аз бях там, когато за правосъден министър Делян Пеевски посочи Христо Иванов. Той отказа и Пеевски предложи Атанас Славов. Какви са аргументите - не знам. Да са живи и здрави, могат да отговорят. Славов дойде, прие и от там нататък сътворихме това, което имаме в момента", разказа Борисов.

Той потвърди, че ДПС не са имали министри или зам.-министри в кабинета "Денков", нито в служебното правителство.

"В разговорите, за които става въпрос, защото правосъдният министър е водещ, когато се прави и правосъдната реформа, и конституцията, заедно започнаха да пишат законите след това, за да имаме 160 гласа. Затова дойде в последствие този разрив между тях, защото не можехме за регулаторите да съберем вече 160 гласа. От там тръгна разправията, но сега ги призовавам, за да не ни се смеят хората, това, което подкрепихме трите партии в тази некоалиция, да бъдем на висотата и отговорността на сътвореното, защото иначе ще се получи едно лошо отроче, а в случая може да бъде и една добра конституция", каза още той.

Борисов върна лентата назад до избирането на шефовете на регулаторите през лятото и разказа, че предложил Димитър Радев за втори мандат начело на БНБ, защото е работил в Международния валутен фонд и САЩ и е всепризнат експерт. "Тогава колегите от ДПС и ПП предложиха ярки партийни кандидатури - Чобанов, финансов министър от ДПС, и Гюров, водеща фигура от ПП. Разпределиха си другите регулатори и за ГЕРБ остана председател на Сметната палата. Вие помните, че преди десетина дни г-н Петков каза Гюров да стане премиер. Ако беше станал Гюров, какво щеше да стане? Въпросът е, че президентът избра Главчев. От всичките регулатори тогава само това се падна на нас", каза той.

Според него политическата отговорност за служебното правителство я носи парламента, а не президентът. "Затова сега се обръщам към колегите - и Христо Иванов, и Кирил Петков, и Делян Пеевски, защото и на него сега му е най-лесно, вика: "Аз нямам министри, не се занимавам, ще бъда опозиция". Само че когато гласувахме конституцията си говорихме как десет години ще бъдем един блок ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. И затова въобще никого не го притесняваше кой от коя партия е", каза още той.

Други от От страната и света

Днес почитаме св. Константин и Елена, вижте кои са имениците

Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена Когато император Константин царувал, християнството било наложено като официална религия. Майка му, царица Елена

Само в "24 часа" на 21 май - Какво става с новите ТЕЛК

Само в "24 часа" на 21 май четете: Искаш заем за дом? 6 причини да ти откажат БНБ затегна режима за ипотечните кредити Не МОСАД, а санкциите убиха президента на Иран - коментар от Георги

Фал или провал и как да се върнете на пътя към успеха

Не си позволявайте да наричате онова, което се случва, с невярно име. Ако определите ситуацията честно, ще разберете как да я оправите "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за

В Деня на пчелите огромен рояк жужи като дрон и пада покосен в центъра на София (Обзор, видео, снимки)

Най-вероятно насекомите са били натровени от пръскането срещу кърлежи, предполагат пчелари На необичайна гледка се натъкна в понеделник следобед фоторепортерът на “24 часа” Георги Кюрпанов – Генк

Главчев даде на ДАНС казуса с лифтовете на Витоша

В четвъртък извънредно се събира СОС ДАНС ще направи проверка защо спря и последното лифтово съоръжение в Национален парк “Витоша”. Тя е възложена от служебния премиер Димитър Главчев след широкото

>