ДАНС: Има 10 магистрати в разработката за корупция в митниците (Обзор)

16.04.2024 22:30 Кирил Борисов
Шефът на комисията Тошко Йорданов (вляво) с шефа на ДАНС Пламен Тончев

Намерили у Стефан Димитров протокол от разпит на свидетел, който е подал сигнал срещу него и баща му

10 следователи, прокурори и съдии протичат в разработката на ДАНС за корупция в митниците, по която на 3 април бяха арестувани бившата шефка на агенцията Петя Банкова, Стефан Димитров и баща му Марин. Това каза пред депутатите от временната комисия по случая председателят на ДАНС Пламен Тончев. Материалите за тях са в прокуратурата.

Неслучайно се отлагат мерките за неотклонение. Предполагам, че е свързано с новата информация, каза Тончев.

Във вторник Апелативният съд отложи заседанието по мерките за неотклонение на Банкова и Димитров за втори път. Причината е, че адвокатката на бившата шефка на митниците Аделина Натина отново представи болничен лист.

Пред депутатите Пламен Тончев разкри още факти по разследването -

разбити фабрики

за нелегални

цигари на

Паскал в

чужбина,

подготвян подкуп за хора от високите етажи на властта, както и още връзки на обвиняемите Димитрови с високопоставени служители.

ДАНС започва работа по организираната престъпна група на Паскал, Стефан Димитров и баща му Марин в средата на 2022 г. Тогава е получена оперативна информация за контрабандни канали, в които тримата са замесени. Контактували с българи и чужденци. У нас това били полицаи и митничари от ниски до високи нива.

Марин и Стефан Димитрови са имали влияние в МВР. Поддържали са връзки с хора от политическото и професионалното ръководство. С Живко Коцев поддържат контакт от времето, когато е директор на ОДМР-София. (Той беше назначен на този пост при правителството на четворната коалиция през 2022 г.) Освен с него са били близки с бившия директор на националната полиция Венцислав Кирчев, който също е от Хасково, както и с ръководни кадри на Гранична полиция, които са отговаряли за аерогарите, каза Тончев. Един от граничарите дори участвал на конференция в Барселона за борба с контрабандата. Баща и син Димитрови кадрували в МВР и митниците. Получавали класифицирана информация, а в замяна са помагали на източниците си да растат в кариерата.

Агентите прехващат и контактите им с контрабандиста Никола Николов-Паскал.

Той е незаобиколим фактор в производството и контрабандата на нелегални цигари, описа издирвания шефът на ДАНС. Членовете на престъпната група разполагали с пълния разпит на свидетел, който ги уличава в престъпления, а това застрашавало живота му. От мярката за неотклонение стана ясно, че един от хората, подавали сигнали срещу Димитрови, е бившият шеф на МВР в Хасково Ангел Ганчев.

Паскал работил с турчин, който бил много влиятелен и имал възможност да осигурява контрабанда на всички стоки, включително дрога, през ГКПП Лесово и ГКПП Капитан Андреево. В началото на 2024 г. Николов започнал изграждането на нов канал за нелегални цигари. От ДАНС са проследили един от камионите му и са го пропускали контролирано още през февруари, за да стигнат до всички нива на канала. Тирът минал през границата с Гърция. В документите пишело, че вози тестени изделия. Шофьорът е българин и живее в село до Пазарджик. На 29 февруари камионът минал с ферибот в Румъния. Службите там заедно с ДАНС заловили тира и намерили 742 мастербокса с цигари. От съдебното заседание по мерките за неотклонение стана ясно, че шофьорът е Кирил Петров и е дал показания, уличаващи Марин Димитров като организатор.

В деня на арестите в село до Пазарджик е намерен друг камион с 1500 мастербокса цигари. Собственикът на камиона е същият, задържан и в Румъния през февруари, уточни Тончев.

След залавянето на камиона Стефан Димитров е подготвил

подкуп, който

е трябвало

да предаде

на паркинга на

парламента

на определени хора. От ДАНС са имали информация и са го предотвратили. Известно е, че при обиските в жилището на Стефан Димитров е открита голяма сума пари.

Марин и Стефан Димитрови са имали роля да контактуват с длъжностни лица с цел протекция. Стефан Димитров е изградил доверителни отношения с Петя Банкова, със заместника ѝ Людмил Маринов и с Живко Коцев. Живко Коцев е представял Стефан Димитров пред областни директори на МВР в страната като бизнесмен, който внася стоки. Посочвал е, че прави услуга на Бойко Рашков. Със сигурност Димитрови се познават с Рашков, каза шефът на ДАНС. Тончев потвърди и думите на вътрешния министър Калин Стоянов, че Асен Василев е лобирал за назначаването на Недан Хаджиев за директор на МВР в Хасково. ДАНС са засекли разговор между бившия финансов министър и Стефан Димитров на тази тема. Вaсилев присъства на комисията, а след заседанието уточни, че е говорил със Стоянов за Хаджиев, защото, когато той е бил директор, купуването на гласове в областта е било минимално.

Други от От страната и света

Мъж счупи стъкло на кола с брадва и рани шофьора в Лом

Задържаха 36-годишен криминално проявен мъж в Лом, счупил стъкло на кола и ранил шофьорът, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 15 май на ул. „Дружба" в кв. „Момин брод"

ОДМВР-Сливен търси съдействие за започнало вътрешно разследване

Във връзка с тиражиране в социалните мрежи и постъпили запитвания в ОДМВР - Сливен е започната проверка, касаеща видеоклип със смущаващо съдържание и с евентуалното участие на полицейски служител от

Преговорите за заплатите в университетите продължават

Диалогът на държавата с представители на Съвета на ректорите на висшите училища продължава, въпреки че Министерският съвет обеща да даде 39 милиона лева на университетите след заплахата от ефективни

Евакуираха кадастъра в Бургас заради пожар

Десетки служители на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в Бургас бяха евакуирани след като преди обед избухна пожар в едно от помещенията.  Сигналът за огъня бил подаден малко преди

Радио Китай: Новите високи мита за китайски продукти само ще навредят на САЩ

На 14 май САЩ обявиха ново увеличение на митата за китайски стоки, включително електрически автомобили, литиеви батерии, фотоволтаични продукти, както и ключови минерали, полупроводници, стомана

>