Асен Василев: Не познавам Стефан Димитров, а само Петя Банкова

16.04.2024 20:03
Асен Василев Снимка: Йордан Симеонов

Асен Василев каза, че не познава Стефан Димитров, а само Петя Банкова. Пред журналисти бившият министър на финансите Асен Василев, който присъства на заседанието на временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници", заяви, че не познава Стефан Димитров, а познава само Петя Банкова. По време на заседанието по-рано председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев каза, че има установена само една комуникация между министъра на финансите (Асен Василев) и Стефан Димитров, която е за назначаване на Недан Хаджиев за директор на Областната дирекция (ОД) на МВР – Хасково. 

Аз не мисля, че някой напада Асен Василев, мисля, че това, на което сме свидетели е сравнително "пошъл политически фарс", каза Василев. 

Той посочи, че като заместник-директор в Агенция „Митници“ Петя Банкова е работила "изключително добре с чуждите партньори". Василев обясни, че тогава Банкова е била отговорна за това да има скенери на граничния пункт „Капитан Андреево“, както и да има чужди митничари. Чужди митничари вече има – от САЩ, очакват се този месец да дойдат от Англия, знаете че имаме разговори, които се проведоха на ниво премиер с Еманюел Макрон, коментира той. По думите му тя е водила чужди митничари по границата и е била основна връзка с чуждите митнически служби. Беше логично, тъй като това е политиката, която искаме да провеждаме, тя да бъде назначена за шеф на Агенция "Митници", след сливането на агенцията и отиването на Павел Тонев в Министерство на финансите. 

Има следствие, има и съд, те трябва да установят фактите, коментира Асен Василев. Той бе категоричен, че това, което те са видели от гледна точка на професионализма на Банкова - са рекордни заловени количества наркотици, суми на границата и рекордно заловени пратки за цигари. Василев посочи, че разработката на ДАНС е започнала по времето на служебния кабинет и определи като скандално действието на този канал в продължение на две години. По думите му логичният въпрос е кой тогава е покровителствал този канал, пише БТА. 

С вътрешния министър съм провел един разговор за Недан Хаджиев, с оглед на това, че когато той бе шеф бе най-ниското ниво на купен вот, разясни Василев. Разговорът беше проведен един месец преди местните избори в Хасково да се намали купеният вот в контекста на това, че тогава смени 20 шефа на областните дирекции.

Василев коментира и предложенията за смяна на външния министър Стефан Димитров и на земеделския министър Кирил Вътев и определи това като безпрецедентно. "Трябва да питате премиера и съответно президента, който би следвало да издаде новите укази, какво налага тези смени", каза още Асен Василев. 

 

 

 

Други от От страната и света

Мъж счупи стъкло на кола с брадва и рани шофьора в Лом

Задържаха 36-годишен криминално проявен мъж в Лом, счупил стъкло на кола и ранил шофьорът, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 15 май на ул. „Дружба" в кв. „Момин брод"

ОДМВР-Сливен търси съдействие за започнало вътрешно разследване

Във връзка с тиражиране в социалните мрежи и постъпили запитвания в ОДМВР - Сливен е започната проверка, касаеща видеоклип със смущаващо съдържание и с евентуалното участие на полицейски служител от

Преговорите за заплатите в университетите продължават

Диалогът на държавата с представители на Съвета на ректорите на висшите училища продължава, въпреки че Министерският съвет обеща да даде 39 милиона лева на университетите след заплахата от ефективни

Евакуираха кадастъра в Бургас заради пожар

Десетки служители на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в Бургас бяха евакуирани след като преди обед избухна пожар в едно от помещенията.  Сигналът за огъня бил подаден малко преди

Радио Китай: Новите високи мита за китайски продукти само ще навредят на САЩ

На 14 май САЩ обявиха ново увеличение на митата за китайски стоки, включително електрически автомобили, литиеви батерии, фотоволтаични продукти, както и ключови минерали, полупроводници, стомана

>