Проф. Боян Дуранкев: Социализмът с китайска специфика дразни западните икономисти

16.04.2024 15:00 Радио Китай
Снимка: Китайска медийна група

Те не могат да си представят социалистическо управление и пазар като една система, смята известният български икономист

Той е специалист по маркетниг и стратегическо планиране, над 40 години работи в УНСС, с няколко специализации в Русия, Германия, Чехия и САЩ.

В специалното интервю за Китайската медийна група българският професор цитира като изключително актуална старата китайска поговорка, която всички трябва да си припомним днес: „Истината е не да ходиш по водата или да летиш по въздуха, а да стъпваш здраво на земята".

„В този смисъл, трябва и Европейският съюз, и Китай да „стъпят заедно на земята, която Земя е една единствена, а не две различни", категоричен е той.

- Проф. Дуранкев, моля да коментирате ролята и значението на КНР в световната геополитическа среда и особено в контекста на икономическото развитие и използването на най-новите технологии и дигитални техники, на „зелената енергия" както и нарастването на БВП, увеличаването на търговския обмен и други фактори, свързани с това развитие?

- Ще си позволя да припомня, че след края на Студената война през 1990 година, три основни жалона очертаваха бъдещето: първо - разцвет и възход на основния победител в студената война САЩ – „Америка става отново Велика"; второ, настъпва „Краят на историята" (по Фукуяма) и напред предстоят мирни столетия с нарастващо потребителско задоволство по целия свят; трето, очертава се нещо като „Война на цивилизациите" (по Хънтингтън), при която културата ще има по-високо значение за бъдещите противоречия. Нито една от тези прогнози - всичките очертани от изключително авторитетни учени и идеолози, обаче не се сбъдна!

Претенцията САЩ да е най-великата сила в света остава, но вътрешните проблеми на страната нарастват застрашително: недоверие в способностите да се управлява страната в размер на над 80% от избирателите; нарастваща пропаст между най-бедните и най-богатите и изтъняваща средна класа; властваща неолиберална идеология, поставяща частния егоистичен интерес над значимите глобални и национални интереси; аутсорсинг на американската индустриална база в развиващите се страни с по-ниска цена на работната сила, застрашаващ националната сигурност и превръщащ икономиката в парализирано състояние; и така нататък.

„Краят на историята" въобще не настъпи, а върху всички страни се стовариха новите глобални проблеми: глобално затопляне; глобално опустошаване на съществуващите природни ресурси и глобално опустиняване на околната среда; ново глобално разделение между Запада и Изтока; нова намеса на великите сили в суверенитета на малките и слабите страни; гигантски транснационални корпорации, които корумпират местни правителства за удовлетворяване на собствените си икономически интереси; приватизиране на печалбите и обобществяване на загубите.

Макар че разпадането на СССР и Югославия, например, потвърдиха частично че етническите проблеми ще излязат на преден план, „Войната на цивилизациите" бе изместена от „Войната на икономиките".

Оказва се, че който предварително има планове и механизми за осъществяване на динамично икономическо развитие, съчетано със силно правителство, ще може за малко повече от три десетилетия да излезе на челно място в света и да се превърне не точно във „Велика сила", а в нов мощен политико-социално-икономически жалон за развитието на голяма част от света.

И не само това, но ако този жалон не само не разединява, а успешно сплотява страни с различна идеология и с различен начин на управление, ще се превърне в пример за качествено управление от нов тип. Става дума именно за Китай, който извървя пътя от елементарното производство на гумени кецове и ширеща се масова бедност и мизерия – до страна номер едно в света не само по БВП (по паритет на покупателната способност), но и успешно успя да реши социалните проблеми, създавайки огромна средна класа.

Елементарното обяснение на посредствените икономисти е, че Китай е постигнал своите успехи благодарение на два фактора: огромният демографски потенциал и следване принципите на пазарната икономика. Същите тези икономисти не могат да обяснят, защо други страни също с огромен демографски потенциал и при пълно следване принципите на пазарната икономика (по Чикагската школа), не могат да постигнат подобни успехи. Те не разбират онова, което се нарича „социализъм с китайска специфика". Нещо повече, думичката „социализъм" не само дразни западните икономисти, но и ги натоварва със силно отрицателен заряд, понеже те не могат да си представят социалистическо управление и пазар като една система.

- Кажете ни моля какво е мнението Ви за българо-китайските отношения в момента и как виждате перспективите за тяхното развитие?

- Мисля, че е необходимо да излезем от елементарната представа за бъдещото българско китайско сътрудничество единствено в покупката на китайски потребителски стоки и съответното нарастване на българските туристи в Китай. Най-важното нещо, което се очертава като дефицит сред българските политици и икономисти, е неразбирането на „социализма с китайска специфика", което им пречи даже да проумеят защо в България има такъв драматичен разрив между управляващи и народ.

Така че бих предложил да започнем с изучаване на опита на Китай при решаването на социално-икономическите проблеми в дългосрочна перспектива, за да извлечем ползи за България и много по-успешно да се включим в изграждането на нашето общо бъдеще.

Впрочем, от едно подобно сближаване ползи ще има и за Китай, и за света като цяло. Ако през 80-те години на ХХ век България беше описвана като „европейската Япония", защо сега да не се замислим върху формулата „социализъм с българска специфика" за следващото десетилетие?

- Отношенията между Европа и Китай: състояние и възможностите за сътрудничество. Моля да коментирате темата, тъй като тези отношения имат доста променлив характер. И какво според Вас би било значението на едно посещение на Председателя Си Дзинпин в някои европейски страни? Какви биха били неговите цели и значението на такава обиколка?

-  След краха на трите формули за бъдещето на света, които посочих по-горе, най-новата „формула" е че навлизаме в „Новото средновековие" (по Тимъти Хийт).

Накратко, това означава че, че всички тенденции – отслабване на правителството, фрагментирано общество, широко разпространени заплахи – предполагат, че ерата на индустриалните суперсили е приключила.

Вземащите решения трябва да възприемат неосредновековен начин на мислене. Те вече не могат да приемат, че обществото ще застане зад военни усилия и действия, които изискват реални и продължителни жертви. Това означава, че при всяка криза и САЩ, и Китай ще бъдат под натиск да избегнат ненужна ескалация.

Резултатът по-вероятно ще бъде дълготраен конфликт с ниска интензивност, а не тоталната война, за която и двете страни са се подготвили. Най-вероятно битките ще се водят в киберпространството, на икономическите арени, в „сивата зона", малко по-малко от военни действия (най-вероятно – хибридни). В ерата на атомните оръжия войната „до победа" става безсмислена, понеже ще означава край на човечеството.

Горната линейна логика е една алтернатива по логиката "Кой – кого!". Другата е „Изграждане на нашето общо бъдеще" – свят без войни, с траен мир и разоръжаване. 99% от хората по света са горещи привърженици на логиката за общия споделен свят. „Ястребите" знаят това, но мечтаят да поддържат напрежението, „сдържайки" противниците, организирайки „цветни революции" и поддържайки „хибридни войни".

Затова може да си представим Председателя Си Дзинпин в ролята на „ледоразбивач" в позамръзналите международни отношения. Инициативата „Един пояс, един път" благоприятства едно бъдещо движение на „ледоразбивача" към Запада.

Няма значение къде ще е първата му спирка по европейския път, но тя трябва да бъде грижливо подготвена. Където и да е, ще е знакова.

Европейците трябва да си припомним старата китайска поговорка: „Истината е не да ходиш по водата или да летиш по въздуха, а да стъпваш здраво на земята".

В този смисъл, трябва и Европейският съюз, и Китай да „стъпят заедно на земята", която Земя е една единствена, а не две различни.

Други от От страната и света

Адмирал Емил Евтимов получи висок френски орден

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов бe yдocтoeн cъc cтeпeнтa нa офицер нa националния opдeн зa зacлyги нa Франция. Наградата бе връчена oт началника на отбраната на Франция генерал Тиари

България търси 400 млн. евро от “Газпром”, ако не ги плати, ще има арбитраж (Обзор, графика)

Турската “Боташ” спечелила търг за доставки през юни, прави отстъпка за капацитет. Така газът ще поскъпне не с 11, а с 8%, заявиха от “Булгаргаз” Министърът на енергетиката Владимир Малинов ще търси

Кирил Петков след катастрофата: С лост отворихме вратите на другата кола, за да стигнем до хората

Моля се на Бог жената да се възстанови, пише той  Ще спра предизборната си кампания, за да помогна на пострадалите и на семейството им, уверява съпредседателят на ПП Кирил Петков изказа

КС отказа да „отмени“ прекратяването на концесията на „Лукойл“ за „Росенец“

Конституционния съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев да „отмени" прекратяването на 35-годишния концесионен договор на държавата с „Лукойл" за ползване на концесия на нефтеното

Вижте катастрофата на Кирил Петков (Галерия)

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" пътувал за предизборна среща, когато станал сблъсъкът Фоторепортер на "24 часа" е на мястото на катастрофата с Кирил Петков

>