Плевнелиев на Bulgaria Wants You: Спасението може да бъде и зад ъгъла в България

15.04.2024 21:55
Росен Плевнелиев
Люси Дяковска
Иван Христов и Андрей Арнаудон на Bulgaria Wants You в Берлин

Самуел Финци, Люси Дяковска, Яна Титова и Алек Алексиев, Максим Бехар и други говориха пред 1000 българи, станали част от форума в Берлин

Форумът „Кариера и живот – защо в България?" привлече над 1000 посетители в Берлин. Събитието на Bulgaria Wants You се състоя в две части - кариерно изложение, където посетителите можеха да разгледат и да се запознаят с 26 работодатели и лекторски панел, който бе открит с видео на чужденци, избрали да живеят в България. Андрей Арнаудов, единият от създателите на платформата за кариера и живот Bulgaria Wants You, посочи, че видеото е използвано, за да се направи паралел между хора, които идват от Европа и им харесва да живеят в България, и сънародници, които предпочитат да живеят зад граница.

„Вярваме, че живеем в 21 век и има много мостове и начини, по които да бъдеш близо до родината си, да бъдеш полезен, където и да си решил да живееш, но това, което Bulgaria Wants You дава, е избор. Преди време бяхме в Мюнхен и можем да се похвалим, че след събитието ни там, много българи се прибраха в България. По-забавното е, че се прибраха и двама немци" , каза Арнаудов.

Специален гост бе посланик Григор Порожанов, а сред лекторите на събитието бяха президентът Росен Плевнелиев, актьорът Самуел Финци, артистичното семейство на актьорите Яна Титова и Алекс Алексиев, предприемачът Христо Попов, пиар специалистът Максим Бехар, певицата Люси Дяковска и други. Те разказаха своите лични истории за живота в чужбина, завръщането в родината и перспективите след това.

„Вижте, това е вашият живот – живейте го както прецените, но някой ден, ако съдбата ви подаде ръка – мислете си, че спасението може да бъде и зад ъгъла – в родината, в България". Това послание отправи Росен Плевнелиев. Той посочи също, че посещава поне 40 държави на година, но където и да отиде и каквото и да прави, е много щастлив, когато се върне в България: „И си казвам – ех, колко е хубаво обратно у дома... Да, аз работя в Бостън, аз работя в Тел Авив, аз работя в Бремен и аз работя във всяка точка на света от България. Мога да отида, където си пожелая, мога да говоря, с когото си искам. Но съм много по-ефективен в България, работейки за целия свят".

По думите на Люси Дяковска животът в България не е лесен, но ние сме отговорни за това дали ще намерим правилните хора, с които да оформим нещо, което да ни прави щастливи. "Аз успях да намеря страшно много съмишленици и най-вече ги намерих, когато създадохме една фондация и започнахме да връщаме нещо на моя роден град Плевен. Мотивацията ми беше единствено и само това, което този град ми даде, преди да замина в Германия", посочи тя. 

Максим Бехар призна, че през последните 30 години се вълнува от една единствена тема, а именно - как България се възприема в света. За него това е най-важната кауза. В тази връзка той се обърна към публиката и посочи, че където и да се намират сънародниците ни в чужбина, те са тези, които могат да представят България по най-добрия начин. Актьорът Самуел Финци също посочи, че още от 12-13 годишна възраст е мислел, че трябва да смени мястото си на живот, но без да има негативно отношение към родината си. "Дойдох да живея в Берлин и трябва да ви призная, че на третия месец исках да си взема куфарите и да се прибера, защото не разбирах нищо, аз дойдох без да говоря немски... и това, което си казах тогава обаче е - аз трябва да разбера кода на общуване между тези хора, които живеят тук, иначе няма да стане нищо. Някак преборих отчаянието си и започнах да внимавам", посочи той и допълни, че трябва да познаваме околността си, трябва да умеем да общуваме с всякакви хора.

Своя опит с живота в чужбина споделиха също Яна Титова и Алек Алексиев. През 2004 г., когато е на 16-години, той заминава в САЩ. Следват години, в които не желае дори да чува за България, но в момента по думите му е човек, който не може да "бъде изнесен" от България. Той добави, че не желае и двете му дъщери да напускат страната. Яна Титова разказа от своя страна, че е била актриса, която не е искала да напуска родината, а да се развива в България. Но след като среща Алек Алексиев, любовта я отвежда в чужбина и двамата отиват в Англия. 

Една идея за реализиране на филм обаче ги връща у нас. Предприемачът Христо Попов разказа "една история за корени, за криле и за една мечта". Той не скри, че родината му дава надежда и оптимизъм: "Ако погледнете къде е била Европа преди 30 години - Берлин, Париж, Лондон и Брюксел, и къде са сега - няма да видите голяма разлика. Ако погледнете къде бяхме ние преди 30 години - Околовръстното на София, НДК, и видите къде сме сега - ще ви падне шапката...".

Платформата Bulgaria Wants You цели да привлече български граждани от чужбина, както и да задържи българите в страната на местния трудов пазар, като предлага възможности за работа и информация за живота в различните региони на страната. Следващото събитие „Кариера и живот – защо в България?" ще бъде в София на 14 юни в НДК. То е напълно безплатно за посетители, но изисква предварителна регистрация на сайта на Bulgaria wants you. 

Други от От страната и света

След удара със загинал PR-ът на Кирил Петков - Найо Тицин, открито описва и показва ужаса (Обзор)

Мъж загина след катастрофа с автомобил на НСО, с който съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков е пътувал към среща от предизборната кампания на партията във Варна

Над половината заявления за гласуване върнати - хората си бъркат името

За двата вида избори общо са подадени 65 257. 1/3 са за евровота, но от тях едва 9765 са одобрени Над половината от заявленията за гласуване в чужбина за евровота и общо над една четвърт от всички

Огромна тапа на изхода на София за магистрала „Тракия“

Огромна тапа се е образувала на изхода на София за автомагистрала „Тракия“. Задръстването започва още от Горубляне в посока Пловдив и е в две колони. На детелината на магистралата има патрули на

Съдът каза “не” на новото движение край НДК (Обзор)

Новата организация на движението около НДК да бъде “безусловно” прекратена. Това постанови Административният съд София-град. Магистратите са приели, че действията на Столична община не се основават

Натискат държавни централи за евтин ток, за да не се вдига цената за хората (Обзор)

АЕЦ “Козлодуй” ще изтегли в понеделник заявлението си за поскъпване на тока, който произвежда, с 30% от 1 юли и ще внесе ново предложение в КЕВР със значително по-ниска цена

>