6 града у нас отбелязаха температурни рекорди (Обновена)

15.04.2024 20:39
Утре вече не се очакват толкова високи температури Снимка: Архив

В Плевен и Кнежа е подобрен температурен рекорд за горещо време на 15 април. Това каза Димитър Александров, метеоролог в плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Температурен рекорд беше отчетен още и в Търговище, Русе, Ловеч и Монтана.

В 14:00 часа измерената в Плевен температура е била 31 градуса, а в Кнежа 31,7 градуса. И в двата града е подобрена рекордната температура от 27,8 градуса за 15 април, отчетена през 1950 г. в Кнежа и през 1961 г. в Плевен, показва справката на плевенските метеоролози.

Утре вече не се очакват толкова високи температури, допълни Александров. В късния следобед ще се заоблачи и през нощта срещу сряда на места, главно в западната половина от региона ще превали краткотраен дъжд. Максималните температури ще са между 28 и 30 градуса, пише БТА.

В Търговище днес отчетоха 31,6 градуса . Максималната измерена температура за датата 15 април досега е била 25,8 градуса, регистрирани през 2000 г., каза за ръководителят на Метеорологичната обсерватория в областния град Красимира Стойчева.

Според данните на институцията максималната температура за месец април е 33,5 градуса, отчетени на 10 април 1985 г. По думите на специалисти гоним този рекорд, тъй като в следобедните часове има вероятност температурите да се покачат още малко.

Най-студено на 15 април е било през 1996 година, когато в регистрите са записани минус 0,5 градуса.

Стойчева добави, че утре времето над региона ще продължи да бъде топло. Очакваните температури са около 30 градуса, ще бъде ясно, с умерен вятър. Промяна ще настъпи в сряда, когато предстои захлаждане – облачността ще се увеличава, ще има и поривист вятър.

Максимална температура от 33,6 градуса на сянка е измерена този следобед в Русе, което е рекорд за тази дата. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Досега най-топло на 15-и април е било през 2000 г., когато термометрите са отчели 28,4 градуса. Най-студено на тази дата е било през 1996 г. - 0,3 градуса.

В Ловеч са отбелязали максимална температура от 33 градуса на сянка е измерена този следобед, съобщиха от хидрометеорологичната станция в люляковия град.

Досега най-топло на датата 15 април е било през 1950 г., когато термометрите са отчели 26,6 градуса.

До 31,5 градуса достигна температурата и в Монтана днес, съобщиха от метеорологичната станция в града.

Високата за април температура напълни с хора улици и площади, а местните заведения изнесоха масите си на открито и посрещнаха много клиенти.

Други от Времето

Вятър, студ и намалена видимост в планините, над 1700 м - сняг

Зимно е времето в планините. Условията за туризъм са лоши, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК). Във високите части има слаб вятър и мъгла

И днес ни очаква облачно и дъждовно време, до 19° в Пловдив

Днес времето ще продължи да бъде предимно облачно. На места главно в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, през деня ще са слаби и на по-малко места

Синоптикът Анастасия Кирилова: До края на месец май ще бъде хладно и дъждовно

Валежите са обичайни за сезона. Гръмотевици ще има само в някои райони на страната. Не се очакват градушки, а температурите са под обичайните норми. Това каза синоптикът от НИМХ Анастасия Кирилова в

Облачно време и дъжд ни очакват днес, в Пловдив - до 14°

Днес облачността ще е предимно значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места в западната половина от страната. В отделни райони, главно в Югозападна и Централна Южна България

Лятото на 2023 г. е било най-горещото от 2000 години насам

Лятото на 2023 г., когато горски пожари опустошиха Средиземноморието, асфалтът на пътищата в Тексас, САЩ се нагъна от високите температури, горещи вълни подложиха на изпитания електрическите мрежи в

>