Кога е време да сменим матрака?

16.04.2024 12:10 24 часа Пловдив онлайн
Снимка: Pixabay

Матракът играе много по-важна роля за здравето и качеството на съня, отколкото може би предполагате. От неговото състояние зависи правилната позиция на тялото, почивката, отнемането на напрежението и възможността за истинска почивка на физическо ниво. Виж тук подробности относно това как се отразява на здравето на човек.

Дори и да изберете висококачествен модел и да го поддържате максимално добре, рано или късно ще дойде времето за неговата смяна. От онлайн магазин ИКЕА споделят важна информация, която да ви помогне да разберете кога е време да смените матрака и да закупите нов.

Кои са най-честите индикации при нужда от смяна на матрака?

Едни от най-честите сигнали, че е време за смяна, са:

1. Дискомфорт или намален комфорт
Основна индикация за износване и нужда от смяна е неудобното разположение на тялото върху матрака. Ако често ви се случва да се събуждате недоспали и отпаднали, независимо от часовете сън, усещате сковаване в крайниците, врата и гърба, а дори и болка, това е ясен показател, че е време да се ориентирате към смяна.

2. Промяна във външния вид
Ако се вгледате във вида, най-вероятно ще забележите силно изразени вдлъбнатини на местата, където са най-деформирани. Може да има дори петна, които е трудно да бъдат премахнати.

3. Поява на алергии
Наличие на алергични реакции, като кашляне и кихане понякога могат да бъдат свързани точно с този проблем. Натрупаните акари, които въпреки поддръжката трудно могат да бъдат отстранени, с времето могат да причинят алергии. При това положение, най-добре е да направите смяна.

4. Скърцане
Ако при промяна на тежестта, като при ставане и лягане, усетите скърцане, това е ясен знак, че е време за смяна.

Ако забележите една или повече индикации,  трябва да помислите за инвестирането в нова придобивка.

Как да изберете нов матрак?

След като вече е ясно, че старият матрак трябва да бъде заменен, поради износване, намален комфорт и много други показатели, е време да изберете нов такъв.

За целта от екипа на ikea.bg напомнят да се доверите на реномирани производители и търговци, които предлагат висококачествени модели. За да изберете най-подходящия вариант, е нужно да съобразите някои фактори.

Материал за изработка

Съществуват много варианти – с пружини “Бонел”, с индивидуално пакетирани пружини, от мемори и полиуретанова пяна, както и други.

Лица

Според броя на лицата се разграничават на еднолицеви и двулицеви. Съобразете избора си и според съвместимостта с вашето легло.

Степен на твърдост

Тук е важно да обърнете внимание на специфичните нужди. Има както много меки и твърди, така и модели със средна твърдост.

Разгледайте каталозите на онлайн магазините и заложете на този модел, който съвпада най-много с нуждите и предпочитанията ви.

Други от От страната и света

Кирил Петков след катастрофата: С лост отворихме вратите на другата кола, за да стигнем до хората

Моля се на Бог жената да се възстанови, пише той  Ще спра предизборната си кампания, за да помогна на пострадалите и на семейството им, уверява съпредседателят на ПП Кирил Петков изказа

КС отказа да „отмени“ прекратяването на концесията на „Лукойл“ за „Росенец“

Конституционния съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев да „отмени" прекратяването на 35-годишния концесионен договор на държавата с „Лукойл" за ползване на концесия на нефтеното

Вижте катастрофата на Кирил Петков (Галерия)

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" пътувал за предизборна среща, когато станал сблъсъкът Фоторепортер на "24 часа" е на мястото на катастрофата с Кирил Петков

САЩ отменя освобождаването от мита на вноса на някои китайски соларни продукти

Американското правителство отменя освобождаването от мита за вноса на някои соларни продукти от Китай, основният икономически конкурент на САЩ, предаде Ройтерс

Падна джакпот от 10 млн. в тотото, фишът е пуснат във Велико Търново

Вторият по големина джакпот в история на Българския спортен тотализатор вече е спечелен. Пуснат във Велико Търново фиш донесе на притежателя си сумата от 10 095 908 лв

>