Лявото единение остава мираж - Нинова събира над 25 във фронт, но без “Левицата”

14.04.2024 22:30 Лиляна Клисурова
Корнелия Нинова обяви решенията на пленума в присъствието на заместниците й в партията и групата Кристиан Вигенин, Атанас Зафиров и Иван Ченчев. СНИМКА: БСП
Валери Жаблянов, Мая Манолова, Костадин Паскалев, Цветеслава Гълъбова, Татяна Дончева, Румен Петков и Румен Петков са едни от знаковите лица начело на “Левицата”. СНИМКА: ЛЕВИЦАТА

Лявото обединение пак няма да се случи. Това стана ясно в събота, когато БСП обяви, че ще създава нов ляв фронт, но без “Левицата”.

На 1 май Корнелия Нинова събира над 25 леви и патриотични партии и още толкова граждански сдружения и неправителствени организации на дискусия за модерна лява политика и за създаването на единен фронт като алтернатива на статуквото.

“Надяваме се това да е началото на едно широко ляво обединение. Ще предложим обща декларация с основните принципи, на които да стъпим в правенето на лява и алтернативна политика, както и за общи действия за парламентарните и европейските избори. Надявам се да постигнем успех, защото България има нужда от алтернатива”, обясни соцлидерката.

Тя отказа да разкрие обаче кои партии ще присъстват на срещата. Но даде да се разбере, че покана към “Левицата” за форума няма да има. “Те са наши бивши другари и подновяваме поканата да се върнат в партията и да си подновят членството, а не да подписват с БСП”, обясни Нинова.

Същата беше позицията ѝ и преди две години, когато отказа да отиде на организираната от Костадин Паскалев среща за единение на левицата. И тогава, и сега обаче напусналите БСП не приеха амнистията.

“Повторената теза означава, че Нинова третира “Левицата” по друг начин от останалите формации в сектора. Ние съществуваме с други партии повече от 10 г.,

с нас са свързани стотици хора, повечето от които никога не са били в БСП,

какво ще им кажем”, отсече Татяна Дончева пред “24 часа” в неделя. И попита дали в състава на тези, с които БСП ще разговаря, няма и други, напуснали столетницата през годините, и защо Нинова преговаря с тях, а с “Левицата” - не.

“Не може младежкото СДС да ни приема в БСП”, допълни Дончева, намеквайки за ролята на “Позитано” 20 на Калоян Методиев - бивш лидер на младежкото СДС, после за кратко шеф на кабинета на президента Румен Радев, а след това на Нинова като вицепремиер и министър на икономиката в кабинета “Петков”.

Ние казахме, че с това ръководство начело на БСП единение не е възможно, напомни още Дончева позицията на “Левицата”.

В “Изправи се, БГ” сме двама бивши членове на БСП. Останалите стотици в страната са граждански активисти, с които сме стояли зад каузи. Това са мислещи и смели хора, които са водили битки и нямат намерение да стават антураж на Нинова”, отсече и Мая Манолова. И попита какво обединение ще прави БСП без знакови лица вляво.

Обединението между БСП и “Левицата” вече веднъж се случи, когато за местните избори Иван Таков събра двете формации в София, за да застанат зад кандидатурата на Ваня Григорова за кмет на столицата.

Тази коалиция не срещна одобрение от “Позитано” 20, но то не ѝ попречи

Резултатът беше минимална разлика на Григорова от спечелилия вота Васил Терзиев.

След местните избори Нинова събра 16 формации, с които са си сътрудничили, за да организира лявоцентристко-патриотичен фронт за местните избори. На срещата бяха поканени “Български възход” на Стефан Янев, Партията на зелените, “Свобода”, ПК “Тракия”, “Българската левица”, “Правото”, “Български социалдемократи”, “Нова зора”, “Българската пролет” на Велизар Енчев, МИР, ПД “Социалдемократи”, “Движение за социален хуманизъм”, “Съюз за отечеството”, “Екогласност”.

Пак тогава Нинова заяви, че няма да покани “Левицата” в бъдещото ляво обединение, защото на местните избори тя “грубо игра срещу БСП”, използвайки социалисти за паралелни кандидати и разцепвайки структури.

Сега лидерката отново демонстрира нежелание да търси общ съюз с “Левицата”. Интересното обаче е, че срещата с останалите формации е на 1 май - 5 дни след като БСП ще одобри листите си и за Европарламента, и за Народното събрание. Срокът за подаването на имената в ЦИК (за ЕП) и в РИК (за НС) е 7 май, затова не е ясно дали ще има запазени места за евентуални коалиционни партньори, които да се попълнят след срещата на 1 май, или те ще бъдат предварително договорени и определени.

В събота Националният съвет на

БСП одобри критериите за кандидатите

за депутати: хора с обществен опит и авторитет, високи нравствени качества, експертен опит, комуникативност.

След заседанието Нинова не отговори на въпрос дали заместникът ѝ в партията и зам.-шеф на НС Кристиан Вигенин ще е водач на евролистата. Той има много номинации, но решението ще е ясно около 25 април.

Соцлидерката обаче разказа, че на пленума е имало критики към досегашните евродепутати от БСП, че не са представили отчет. Само Цветелина Пенкова дала такъв. А те не са идвали на нито едно заседание, не сме стиковали позициите си, както се прави, критикува Нинова задочно Сергей Станишев, Петър Витанов, Иво Христов и Елена Йончева. Те имат номинации от някои организации, дали ще бъдат в листата - ще решим на 27 април, допълни тя.

Други от От страната и света

Илиян Павлов: Проектът за "Патриарха" е съгласуван. Два пъти повече са велосипедистите

Имаме двойно увеличение на велосипедистите, които използват новите велоалеи. Около 1900-2000 нови велосипедисти използват новата организация на движението

Курсът на еврото стигна двумесечен максимум

Курсът на еврото се покачи до двумесечен максимум в сутрешната търговия днес, съобщават германски сайтове за финансова информация, предава БТА. Единната валута се котираше за 1

514 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации

514 са подадените проектни предложения по процедурата „Разработване на иновации в предприятията" по програма „Конкурентоспособност". Проектите на фирмите са за общо над 250 млн. лв

Преобразяват 33 000 кв. м в сърцето на София, под прозрачна настилка –антична Сердика

Съдебни дела 5 г. бавеха проекта на прочутия архитект Масимилиано Фуксас  Ремонтът на площад “Света Неделя” почва догодина, ще върви на 9 етапа, за да не се пречи на магазините и ведомствата Отваря

Иван Таков: Тотално се неглижира мнението на гражданите за движението по "Патриарх Евтимий"

С реорганизацията на движението на булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий" виждаме тоталното неглижиране на мнението на гражданите. Отговорните фактори в Столична община не се опитват да

>