Йоловски: Паралелна структура на власт се опитва да упражнява изпълнителната извън МС

14.04.2024 10:26
Александър Йоловски Кадър: БНТ

Има една паралелна структура на власт, която се опитва да упражнява изпълнителната власт извън Министерски съвет. Това каза бившият министър на електронното управление Александър Йоловски, който коментира предадени протоколи с разкрития.

"Самият факт, че аз пазя мълчание толкова дълго време е не защото няма какво да кажа, а защото наистина чакам това нещо да се разплете, защото аз като политолог виждам много сериозен проблем за българската демокрация именно по начина, по който има една паралелна структура на власт, която се опитва да упражнява изпълнителната власт извън министерски съвет", обясни той.

"Много искам да дам пряк отговор", обясни той на въпрос дали са истински. "Има следствена тайна и аз нито мога да потвърдя, но нито мога и да отрека, че това е истински протокол", каза Йоловски.

Той посочи, че това изтичане е изключително неприятно, защото в крайна сметка има правила и процедури, които в крайна сметка трябва да се спазват. Изрази надежда разследването бързо да привърши. "Защото аз самият вече започвам да губя търпение да видя крайния резултат, защото има много неща, които трябва да станат публични".

По темата дали Мартин Божанов - Нотариуса е притискал Александър Йоловски, бившият министър каза, че това е една честа критика срещу него от много дълго време. "Аз с гордост мога да заявя, че съм един от хората, които от 2020 година активно работят по това българската държава да има своя IT фирма, която да може да прави услуги и да подпомага административните органи, без това да влияе на желанието за печалба", обясни Йоловски.

По думите му картинката е изключително икономическа и зад политическата тематика се крият сметки, предава БНТ. "Ето затова аз самият чакам бързо развитие на моя случай, за да може да стане ясно за какво става въпрос".

"Жанрът е един и същи", каза той в отговор на въпрос дали ако се крият комисионни, това би било в друг жанр с корупционна тематика. "От години се говори за прозрачност на управление. И това означава ние да знаем какво харчи държавата. Само, че ние не знаем какво харчи държавата- Аз неведнъж съм казвал, че Информационно обслужване например купува лаптопите или настолните компютри с до 15% по-евтино от Министерство на финансите".

"Аз, ако исках да си придавам тежест щях да започна да говоря по част от нещата, които съм дал като показания, защото тогава разговорът щеше да стане много по-тежък за някои хора" каза той в отговор на реплика от Христо Иванов, че ходи с охрана на НСО, за да си придава тежест.

Други от От страната и света

Преобразяват 33 000 кв. м в сърцето на София, под прозрачна настилка –антична Сердика

Съдебни дела 5 г. бавеха проекта на прочутия архитект Масимилиано Фуксас  Ремонтът на площад “Света Неделя” почва догодина, ще върви на 9 етапа, за да не се пречи на магазините и ведомствата Отваря

Иван Таков: Тотално се неглижира мнението на гражданите за движението по "Патриарх Евтимий"

С реорганизацията на движението на булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий" виждаме тоталното неглижиране на мнението на гражданите. Отговорните фактори в Столична община не се опитват да

Симеон Дянков: Най-рано през 2026 г. България може да влезе в еврозоната

България може да влезе в еврозоната най-рано през 2026 година. Това прогнозира в "Денят започва" по БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков. По думите му за постигане на тази цел е необходимо

Работни групи ускоряват проекта за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй"

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев бяха създадени междуведомствени работни групи за ускоряване процеса по реализация на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ

Образувани са 924 дела за престъпления с наркотици и нелегална миграция през април

771 досъдебни производства срещу организирани престъпни групи и лица за престъпления, свързани с производство, държане и разпространение на наркотични вещества

>