Гл. ас. Иван Неделчев: Можем да се храним здравословно, вкусно и да отслабваме

14.04.2024 07:00 Петя Минкова
Главен асистент Иван Неделчев СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Важно е в менюто ни да присъстват много зеленчуци и плодове. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

- Г-н Неделчев, какви трябва да са принципите за здравословно хранене, с което и да отслабнем? Можете ли да дадете конкретни примери как трябва да изглежда едно дневно меню, за да влезем във форма през пролетта и да сме сигурни, че не вредим на здравето си?

- Най-простата, но може би най-точна дефиниция на здравословното хранене е то да бъде балансирано. Това означава всеки ден да приемаме необходимото количество протеини, въглехидрати и мазнини в зависимост от възрастта, теглото и ежедневието ни. Здравословното хранене предполага

синхронизация с природата

и променящите се сезони - или с други думи, сезонна и локално отгледана храна. То в никакъв случай не е диета или някакъв тип гладуване и рестрикция за определен период от време. Здравословното хранене е консумиране на храна, която осигурява и допринася за доброто здраве, като същевременно с това подпомага предотвратяването на заболявания и отговаря на специфичните индивидуални нужди на човек. Ключовата дума тук е разнообразие – хранене, богато на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, риба и бели меса. Също така то е с ниско съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, рафинирани захари и сол. Здравословното меню включва ниско ниво на консумация на преработени меса (колбаси) и продукти, които са преминали някакъв тип химична манипулация. И обратно, пълноценното хранене съдържа умерени количества хляб, ориз, картофи и тестени изделия. Към тях в зависимост от индивидуалните предпочитания можем да добавим и млечни продукти. Хубаво е да обърнем внимание и върху оптималния прием на вода и течности.

- Предложете конкретно меню, с което един средностатистически човек може хем да се храни пълноценно, хем да отслабне преди пролетта?

- За закуска: 4 бъркани яйца, 2 филийки пълнозърнест препечен хляб, сезонен плод, зеленчуци по избор. Втора закуска: 1 плод по избор и 30 г сурови ядки. За обяд: салата от пилешки гърди на скара със смесени зеленчуци, чери домати, краставица, гарнитура (ориз или картофи). Следобедна закуска: 200 грама скир или котидж сирене, а за вечеря: риба на скара, зеленчуци по избор, авокадо (маслини), като навсякъде може да има подправки и дресинги според индивидуалните вкусове.

- Звучи вкусно, но каква трябва да е физическата активност на седмица за средностатистически човек, за да може да отслабне с подобно меню?

- Четири пъти седмично по 1 час, това може да е всяка любима двигателна активност.

- Вие отдавна говорите за здравословно хранене в училищата и вкъщи, но правили ли сте си кръвни изследвания, за да сте сигурен, че сте на прав път – че всичко в менюто ви помага, а не ви вреди?

- Напоследък излязоха доста различни форми на хранителни непоносимости. Смятам, че те са ориентир, към който да се придържаме, но не и мантра, която да следваме сляпо. Тялото ни е склонно на огромни адаптационни промени и

от нас се иска да сме грамотни

в тази материя и да разчитаме обратните сигнали, които ни дава то. Напълно достатъчно е да се храним с истинска храна - прясна, необработена и нерафинирана, храна без етикети и съдържание, без химически добавки и подобрители. Да знаем калорийния си баланс и да следим как това се отразява на нашето тяло, психика и емоции. Ако усетим, че някой хранителен продукт ни създава дискомфорт или не го метаболизираме добре - да намерим негов заместител. Важно за всеки човек е да се наслаждава на храната, а не да бъде неин роб и това да го вкарва в омагьосан кръг. Всички анализи (генетични, кръвни, хормонални и др.) стигат до извода, че забранена храна няма. Дозата, комбинацията и спецификата на приема – те са определящи.

- През последните месеци излязоха няколко важни проучвания. Едното бе британско, а другото на Немското дружество за хранене, които излязоха с почти идентични резултати - печеното месо трябва да се ограничи до минимум, най-много веднъж седмично, и най-добре е то да бъде пилешко или пуешко. Около останалите има много въпроси, свързани с данни, че при редовната консумация някои могат да доведат до рак. Разговарях с български учен в Япония – страната с най-много столетници. Той казва, че там от няколко години масово се спира месото и млечните продукти и се набляга на сурова риба, а млечните се заместват с ферментирали млека на базата на соята и соевия протеин. Ако трябва да се съобразим с тези научни данни, според вас какъв би бил безопасният протеин за българите?

- Интересни изследвания. И аз съм запознат с тях и научната общност продължава да дискутира около тези данни. Хубаво е да се каже, че българинът има вековни традиции в приема на месни продукти. Така да се каже - това е позната за нас храна, с която, ако не прекаляваме, смятам, че няма да имаме проблем. Още по-важно е да се каже, че в животинските продукти се съдържа

пълният набор от аминокиселини,

и то със задоволителни биологични стойности - т.е. тялото има нужда от тях, приема ги толерантно и пълноценно ги вкарва в обменните процеси. Нашите проучвания показват, че ако човек се храни балансирано и разнообразно, няма нужда да се правят крайни рестрикции с конкретни хранителни нутриенти и те да не присъстват в нашето меню в рамките на няколко години. Напротив, това носи своите рискове, защото има опасност ензимните процеси в храносмилателния тракт да закърнеят и тялото ни да стане резистентно към храната, която е липсвала дългосрочно в нашето меню. Относно млечните продукти считам, че тук подходът трябва да бъде изключително индивидуален и съобразен с възрастта на човека. Има безспорни факти, че децата и възрастните хора имат нужда и са адаптирани към определено количество млечни продукти. Докато тези на средна и напреднала възраст нямат такава жизнена потребност. Затова моята препоръка е млечните да присъстват в нашето хранително меню с повишено внимание на потребление (кашкавал, сирене, кисело и прясно мляко, скир, котидж и т.н.). Като освен индивидуалните предпочитания на всеки, трябва да следим и за произхода и качеството на продуктите.

- Достатъчно ли е да се консумират няколко пъти дневно растителни протеини заедно с плодове и зеленчуци, за да си гарантираме здраве и намаляване на килограмите?

- Без значение дали ще ги приемаме под формата на храна, или на хранителни добавки, трябва да знаем, че

те не ни гарантират пълноценен прием на аминокиселини

и храносмилателната ни система е затруднена при тяхната обработка и усвояване поради редица биологични причини. Въпреки това препоръчвам част от менюто ни да е съставено от растителни протеини (зърнени храни, бобови култури, ядки и семена). Животинските и растителните протеини са взаимнодопълващи се, а не изключващи се.

- Немското дружество за хранене тези дни излезе с препоръка на база научни данни, че яйцата в седмичния порцион на човек трябва да се ограничат до 1 на седмица. Имате ли представа как може да се заместят със здравословна алтернатива?

- Първо, нека изчакаме тези научни данни да издържат "теста на времето". Яйцето е един от най-качествените хранителни продукти, които природата ни дава. Да не забравяме, че и от него се ражда живот. Абсолютно балансирани, синхронизирани и оптимизирани са хранителните стойности, които яйцето ни доставя - тоест

природата е изляла цялото си съвършенство в него

Може би прекаляването с яйцата или по-конкретно с яйчните жълтъци носи своите рискове, но ползите от неговия прием са далеч повече. Относно заместители на яйцето - има огромна и разнообразна гама от протеинови продукти в природата и в хранително-вкусовата индустрия. 

- Какво е отношението ви към въглехидратите като тестени, картофи и др.? Те присъстват ли във вашето меню?

- Разбира се, сложните въглехидрати имат редица функции в човешкото тяло. Най-вече енергийно обезпечаване (работа на мозък, сърце, нервна система, вътрешни органи, мускули). Присъстват балансирано във всяко мое хранене, да кажем под формата на гарнитура, но задължително ги комбинирам с определени протеинови източници. Не препоръчвам на вашите читатели да се хранят нисковъглехидратно дълго време. Това е свързано с редица катаболни процеси в тялото, рязко понижаване на работоспособността, загуба на тонус, спад на имунитет, както и пряка атака към емоционалните и психичните процеси в тялото.

- Известно е, че за да отслабнем, нивата на кръвната захар трябва да са ниски, вие какви сладки десерти използвате и какви подсладители, за да я държите под контрол и да не пълнеете?

- Не бих казал, че нивата на ниска кръвна захар ни правят здрави и пълноценни. По-скоро бих използвал понятието "стабилни стойности на кръвната захар" - тоест да нямаме големи пикове и спадове на нашите показатели. Аз приемам балансирани въглехидратни източници през целия ден (овесени ядки, ориз, картофи, паста и др.) и именно затова

държа устойчиви нива на кръвната захар

Това гарантира оптимално функциониране на ендокринната и нервната система, без да имаме крайни секреции на инсулин или глюкагон. Нещо, което ще доведе до стабилни енергийни притоци за нашето тяло и възможност за адекватна двигателна активност. Грешно се приема, че поддържането в дългосрочен план на ниска кръвна захар е признак за здраве. Всичко опира до това колко енергия приемаме, колко изразходваме, какви са нивата на нашия метаболизъм, какво е метаболитното ни здраве и каква е двигателната ни активност. Не препоръчвам използването на подсладители, а по-скоро да заложим на естествени захари като плодове, фурми и мед.

- Тези дни излезе научна статия, потвърждаваща теорията за 10-те хиляди крачки – защитавана от едни и оспорвана от други.

- Нека погледнем реално каква е ситуацията - 80% от световното население са обездвижени. Данните показват, че съвременният човек 15-16 часа на ден или седи, или лежи. Това е

световна пандемия с колосални щети

На всички казвам, че 10 хиляди крачки на ден е критичният минимум, който трябва да покриват. В противен случай всички системи, органи и функции в организма ще закърнеят. Естествена потребност на човек е да се движи, а ние вървим стремглаво против природата. Тези 10 хиляди крачки са едно чудесно допълнение към една двигателна активност поне 3-4 пъти седмично, но сами по себе си са крайно недостатъчни. Особено ако говорим за хора със здравословни или естетически проблеми. Неслучайно думичките "живот" и "движение" са доста близки като словоред. Дори всички лекарства накуп не могат да заменят движението и здравословното хранене.

СV

Гл. ас. д-р Иван Неделчев работи в сферата на спорта над 20 години, има богат академичен и практически опит и е сред известните фитнестреньори

Преподавател е в НБУ

Автор е на редица книги, помагала, наръчници и публикации на теми, свързани с двигателната активност, правилното хранене и хранителните добавки

Сътрудничи си с редица национални и международни институции за повишаване на здравната култура и образованието на обществото

Казва, че каузата му е всичко, свързано със здравето на нацията, борбата със затлъстяването, обездвижването и подобряването на хранителната култура в България

Други от Сила за живот

Отпуск от 3 седмици удължава живота, от 4 дни - топи стреса

Ако сте използвали неработните дни около Великден за отдих, ще сте по-устойчиви на напрежение за месец напред Не си мислете, че иначе здравословният ви начин на живот ще компенсира твърде многото

Криза с детския сън, дори на бебета дават приспивателни

Стресът и прекаленото заседяване пред светещи екрани водят до все по-големи проблеми с безсънието Всеки родител мечтае за усмихнато и спокойно дете, но много често нещата не се случват точно така

Шест сондажа откриват в Шипково единственото у нас находище на сулфатно-калциева вода

Минералният извор е подобен на тези във Видел и Контролсвил, Франция, Кианчано, Италия, и Лостфорд, Швейцария В центъра на курорта е изградена чешма, от която текат 4 вида вода - трапезна и

Регулирането на холестерола може да е ключ към подобряване на лечението на рака

Регулирането на нивата на холестерола може да помогне за повишаване на ефективността на лечението на рака, съобщи електронното издание „Медикъл експрес", позовавайки се на датски учени

Ставайте бавно сутрин при магнитни бури, за да не ви се завие свят

В началото на периода се очаква слаба геомагнитна буря. Тя е резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина

>