Свободен от властта, проф. Хинков се качи на сцената да пее "Лед Зепелин"

13.04.2024 10:18
Проф. Христо Хинков

Проф. Христо Хинков пее откакто се е родил, а на китара и хармоника започва да свири години след това. Така музиката е на път да промени посоката в живота му. Но той решава да се посвети на човешката психика.

Познаваме го обаче в трето амплоа - на вече бивш министър на здравеопазването. За любовта към рока, дългогодишното приятелство, прераснало в група „Рестарт" и съвместяването на репетициите и отговорностите във властта разказва музиканта Христо Хинков пред Нова тв.

На 6 юни 2023 г. той седна в креслото на Асен Меджидиев, за да оглави българското здравеопазване. Часове по-късно на бюрото му го чакаха нерешени казуси – като тайнствения луксозен апартамент в болница „Лозенец" и хроничната криза с липсата на някои животоспасяващи медикаменти.

Министерството не беше вдъхновение – категорично. Но успявах някак си да запазя и групата се запази, успяхме да свирим на две места, докато бях министър", заяви бившият министър на здравеопазването, психиатър и музикант проф. Христо Хинков.

Нито електронните рецепти, нито сблъсъците с „Пирогов" или спешната помощ по въздух не успяват да го отделят от младежката му любов. Като студент минава през същата житейска дилема като своя баща: музиката или стетоскопа.

„Щях да стана музикант за една бройка. Когато влязох медицина първи курс ме скъсаха на почти всички изпити, прибрах се и казах на баща ми, който беше лекар и свиреше на цигулка: „Тате, медицината не е за мен, ще кандидатствам в консерваторията". И той тогава ми дръпна една реч, в смисъла на музикант къща не храни", споделя проф. Хинков.

Така прави своя окончателен избор – ще лекува души, но не с музика. „Психиатрията дава изключително много. Това е наука за хората, да разбираш хората, и помага в много случаи – включително и в политиката", посочва той.

Но с годините разбира, че веднъж влезли в кръвоносната система на някого, нотите не намират път навън. И около десет години преди да стане част от кабинета „Денков", той основава група носеща друго име – неговото собствено.

„Имах един много близък приятел, той почина – Пламен Михайлов, по прозвище – Китаеца, който винаги, когато се събирахме някъде, аз вземах една китара, той взимаше един леген и го чупеше. И решихме: „Вземи да си купиш едни барабани, аз ще си взема една хубава китара".
Първото име на групата – на шега я нарекохме „Китаеца и Хинков", като Румънеца и Енчев, но после групата се обогати с други музиканти и накрая се появи името „Рестарт", което да отрази това връщане към младите години", разказва бившият здравен министър.

Така два дни след датата 9 април, когато предаде отговорностите на здравен министър на наследника си Галя Кондева, вече като бивш политик Христо Хинков отново излезе на столична сцена като фронтмен на единствената група у нас, която пресъздава музиката на легендарните британци от "Лед Зепелин".

Редом с басиста Марио Попниколов, барабаниста Николай Андонов, вокалиста и пианист Милена Младенова и графичният дизайнер Румен Бобошевски на соло китара. „Аз свиря от 6-годишен. Имал съм късмет да ми вземат китара като малък. Вече сме го докарали до тук, на сравнително по-късна възраст продължаваме със същото удоволствие и дръзновение да свирим", казва графичният дизайнер и соло китарист Румен Бобошевски.

С Христо много лесно се живее, ако мога така да кажа. Той е моторът на групата, мога да кажа, че е най-дейният от нас и ако не е той, не е ясно ние кога ще се съберем да репетираме", допълва китаристът.

„Това е страхотен отдушник. Ако човек потъне в политиката и във всички проблеми в здравеопазването, няма да може да се съхрани, това е страшно", обяснява професорът.

Накъдето и да поеме пътят му оттук насетне, за едно е сигурен -между китарата и пеенето избира и двете. „Пеенето ми се отдава, но не знам докога, защото годините си казват думата. Китарата – започна малка артроза . Това е като дрога – постепенно се изсипва адреналин и мога да свиря до късно през нощта, особено ако има публика, особено ако хората са доволни. Това е невероятно зареждащо", смята проф. Хинков.

Други от Възход и падение

Как смяната на пола отвори война между "майката" на Хари Потър и актьорите от филма

Джей Кей Роулинг разцепи феминистките и твърди, че е жертва на силен тормоз През 2020 г. пламна публична полемика между Джей Кей Роулинг, авторката на книгите за Хари Потър и за детектива Корморан

За ЧРД кметът на Бургас Димитър Николов излиза сред природата със сина си

Кметът на Бургас Димитър Николов ще разпуска днес в почивния си ден след натоварения график през седмицата. Както винаги, морският градоначалник не подвива крак от понеделник до петък

Ивет Лалова празнува най-щастливия си юбилей

Една от най-бързите бели жени в света - Ивет Лалова, празнува най-щастливия си юбилей. До нея за първи път ще бъде Тиаго - нейният първороден син, който се роди преди около месец

На 18 рожден ден имат

Димитър Николов, кмет на Бургас Ивет Лалова, европейска шампионка по лека атлетика Проф. Атанас Славчев, пианист Калина Константинова, депутат в 49-ото НС

“Сашко, кажи чао на каките и да си тръгваме” – след 130 целувки ергенът си остана ерген

В мрежата обявиха майка му за победител в риалитито “Сашко, кажи чао на каките и да си тръгваме; Ергенът избра да остане при мама; Ама най-много си обичам мама

>