За реда по изборите ще се грижи Гвоздейков, честен е, хвали го Борисов (Обзор)

12.04.2024 21:30
Министърът на транспорта Георги Гвоздейков ще отговаря за организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни.
Габриела Козарова

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков ще отговаря за организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни.

Решението на служебното правителство излиза от обичайните подходи - обикновено това е някой от министрите, пряко свързан с изборния процес, или вицепремиер. В кабинета “Денков” за изборите миналата есен това бе вътрешният министър Калин Стоянов, а в служебното правителство на Гълъб Донев - Иван Демерджиев, отново МВР шеф и вицепремиер. При управленията на Бойко Борисов пък неизменно начело на щаба бе заместникът му Томислав Дончев.

Вероятно обаче напрежението около всичко, което се случва по драмите с главния секретар на МВР, е провокирало служебния премиер да се довери на опита на Георги Гвоздейков, който да е мост между политическите сили.

Всъщност Гвоздейков е в управлението от 2022 г., когато “Промяната” спечели изборите, но тогава още не на министерски пост. Авиационният инженер се присъединява към ПП с амбиции да се въведат иновативни транспортни политики, а кауза са му медицинските хеликоптери. И оглави новосъздаденото дружество за въздушните линейки. При кабинета “Денков” вече е транспортен министър, а поканата да остане в служебния “Главчев” приел именно за да довърши проекта със спасяването по въздух и новите влакове. Което пък му коства кариерата в “Промяната”.

Решението на кабинета “Главчев” предизвика очаквано размяна на реплики между ГЕРБ и ПП-ДБ в петък.

Ще приветстваме това решение, за да се проведат честни и демократични избори. Гвоздейков беше знаме на ПП, беше символ, безспорно честен човек. Така всички ще са спокойни, коментира Бойко Борисов в парламента.

Кирил Петков, който преди дни изключи от ПП своя транспортен министър заради приетата покана да остане в екип на Главчев, видя в това “маркетингов трик” от страна на своите също доскорошни партньори Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Лидерът на ПП отново сподели опасенията си, че вотът може да бъде купен.

Министерският съвет има и нов главен секретар. От петък позицията се заема от Габриела Козарева - бивш шеф на Агенцията по вписванията, потвърди правителствената пресслужба пред “24 часа”. Тя сменя на поста Ваня Стойнева, която преди това бе зам.-министър на Денков в образованието при кабинета на Кирил Петков.

Козарева бе начело на Агенцията по вписванията от 2018 до 2021 г. Тя пое поста след срива на Търговския регистър, но бе освободена от служебния кабинет на Румен Радев с премиер Стефан Янев. Поводът бе, че тогава не бяха вписани новите ръководства на болница “Лозенец” и “Александровска”. Преди това, при втория кабинет “Борисов” Козарова пък бе зам.-министър на спорта, оглавявала е и агенцията за малките и средните предприятия. Завършила е право в Софийския университет.

Премиерът Главчев е поискал и щатното разписание на администрацията на Министерския съвет и информация от коя дата е станало всяко едно назначение при управлението на акад. Денков, научи още “24 часа”.

От петък Министерският съвет има и нов главен секретар - Габриела Козарова

Други от От страната и света

ГЕРБ представя управленската си програма (На живо)

ГЕРБ представя управленската си програма на живо в София. Съобразно пулса на времето и новите нужди сме се опитали да формираме нови послания спрямо документите, с които сме работили досега

Шофьор на автобус е дал положителна проба за наркотици след катастрофа с 3 коли

Шофьор на градски автобус, участвал в катастрофа с още два леки автомобила, е дал положителен тест за бензодиазепин, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца

Избягалият след отпуска бандит 3 години се крил да не влезе в затвора, беше се и барикадирал

Хванат след барикада, катастрофа и 3 години укриване от присъда за дрога. Това е историята на Петър Колев, който не се върна в затвора от отпуска по болест

Азиатските борси надолу въпреки възхода на Уолстрийт

Азиатските борси се движат предимно в отрицателна посока в днешната търговия, въпреки снощния възход на Уолстрийт и особено на технологичните акции и индекса Насдак, предаде Асошиейтед прес

Главчев разпореди спешна проверка на асфалтирания път, където катастрофа автомобил на НСО

Премиерът Димитър Главчев поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова да извърши незабавна проверка във връзка с информацията за асфалтирана част от път в

>