В новия закон срещу хулиганите - ясни изисквания към стадионите и стюарди

12.04.2024 10:43
Красен Кралев и Маноил Манев

След поредните ексцесии по време на вечното дерби, на дневен ред в парламента ще влезе нов Закон за безопасността и сигурността по време на спортни мероприятия. Депутатите от ГЕРБ Красен Кралев и Маноил Манев внесоха проектозакона, като в мотивите си те посочват, че с настоящия по-общ Закон за опазване на обществения ред не се отбелязва прогрес в борбата с противообществените прояви и се наблюдават зачестили инциденти по време на футболни мачове.

Кралев и Манев подчертават, че в проекта се предвиждат по-ясни задължения за домакините на спортни прояви, координационна комисия с участието на четири министерства и ДАНС, както и по-строги наказания.

"Въпреки действащата правна регулация чрез Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия и множеството подзаконови актове (наредби, правилници, инструкции) в областта на опазване на сигурността на спортните обекти, за опазване на обществения ред по време на спортни събития и други не може да се отчете голям напредък и резултати в борбата с противообществените прояви по смисъла на Закона. Темата е застъпена и в ратифицираната Конвенция на Съвета на Европа за интегриран подход към безопасност, сигурност и обслужване по време на футболни мачове и други спортни мероприятия, в сила от 01.02.2020 г. Конвенцията разглежда обществените органи и независимите спортни организации като страни, които трябва да предотвратяват и контролират насилието и лошото поведение на зрители на спортни мероприятия", се казва в мотивите.

Предвижда се и създаването на Национална координационна комисия, ръководена от министъра на вътрешните работи. Нейната задача ще бъде да разработи Национален координационен план за прилагане на интегриран подход към безопасността, сигурността и обслужването преди, по време и след провеждането на спортните мероприятия. Националната координационна комисия ще даде възможност за всички участващи страни за съвместна работа на стратегическо ниво при определянето и прецизирането на редица мерки за безопасността на стадионите, включително и на националните политики по въпроси като пиротехническите средства, проверките при влизане и контрола, мерките за борба с тероризма, както и заплахите свързани с организираната престъпност (например, свързани с фалшиви билети и продажбата на такива билети).

Предвижда се и издаването на Наредба, с която ще се регламентират ясно изискванията за стандарти по отношение на физическата инфраструктура, техническото оборудване и съоръженията на спортните обекти, както и за обучението и функциите на персонала за безопасност и сигурност при провеждане на спортните мероприятия. Особено важна част от тази глава е въвеждане на начина на оценка на риска от нарушаване на изискванията за безопасност и сигурност по време на спортното мероприятие.

Изцяло нов за българското законодателство е текстът за сертифицирането на спортните съоръжения: т.е даването на разрешение за използването на спортните обекти за провеждане на спортните мероприятия. В повечето европейски страни, националното законодателство изисква спортните съоръжения да бъдат сертифицирани от съответен орган, но това не присъства в България. По новия закон, спортен обект ще може да се използва за провеждане на спортно мероприятие, само ако има издаден съответния сертификат.

Въвежда се и нов субект "стюарди", които могат да бъдат назначени от организатора на спортните мероприятия или собственика, ползвателя или концесионера на спортния обект, както и наети от частни охранителни фирми. Същите изпълняват функции по прилагане на разпоредбите относно реда за безопасност и сигурност в спортния обект при провеждане на спортни мероприятия.

Разработена е легална дефиниция на "противообществена проява" по смисъла на този закон, където описва всяко деяние, което се характеризира като противообществена проява, а в Глава шеста са разписани всички принудителни административни мерки, които се прилагат при установените извършени прояви.и

Други от Футбол

След инвестиция от нови 33 млн. лв. стадионът на “Ботев” (Пд) ще приема мачове и от Шампионската лига

Средствата са осигурени от държавата, а до края на юни местният парламент ще реши дали да обяви конкурс за нов строител, или ще се довери на сегашния Обследват нуждата от монтиране на система за

"Ботев" (Пд) започва участието си в Лига Европа от първия кръг

"Ботев" (Пловдив) започва от първия квалификационен кръг участието си в Лига Европа по футбол, след като спечели Купата на България след 3:2 над "Лудогорец" на финала

След спечелването на купата Душан Керкез: 2 дни ще пием и ще пеем

Треньорът на "Ботев" Душан Керкез, който изведе пловдивчани до 4-и трофей от турнира за купата на България, емоционално коментира победата с 3:2 срещу "Лудогорец" във финала. "Фантастично чувство

Босът на "Ботев" (Пд) Зингаревич: Треньорът Керкез ще подпише нов договор със сигурност

Спечелването на купата голям успех за нас и е важна за развитието ни. Много сме щастливи. Това заяви собственикът на "Ботев" (Пд) Антон Зингаревич след големия триумф

Пловдив ликува: Купата е тук! Честито на "Ботев"!

"Купата е в Пловдив! Честито на "Ботев"!", написа кметът  Костадин Димитров, който с половината администрация подкрепяше любимия отбор на националния стадион "Васил Левски"

>