Месец по-рано напръскаха за кърлежи в жегата, не помогна - хора вече в болница

12.04.2024 10:07
Южният парк в столицата е сред първите обработени срещу ларви на комари и кърлежи още през март. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Един месец по-рано от обичайното е започнала тази година обработката на зелените площи срещу ларви на комари и кърлежи заради необичайно топлата пролет. Единици са общините, в които пръскането предстои през следващите дни.

Въпреки това гаранция няма - 25 са регистрираните случаи на пациенти с лаймска болест от началото на годината, като вече има и приет в болница. Заразените са с 13 повече в сравнение със същия период през миналата година, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

“Всяко затопляне на времето води до появя на кърлежите. Тази година то бе по-рано и зимата беше мека, затова кърлежите се активизираха по-рано”, обясни директорът на Националния център проф. Ива Христова пред “24 часа”.

Между 10 и 25% от кърлежите у нас са заразени с борелия,

която причинява лаймска болест. А около 10% от ухапванията водят до заразяване, уточни тя.

60-годишен пациент с лаймска болест лежи в Инфекциозната клиника в Пловдив, съобщиха от болницата. Мъжът е бил ухапан от кърлеж, който се оказал заразен. Той е жител на Хасково и е бил транспортиран за лечение в града на тепетата, уточни шефката на дирекция “Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция д-р Милена Панайотова.

Ако открият кърлеж в тялото си, хората веднага да потърсят лекарска помощ, за да се вземат адекватни и навременни мерки, призовава Панайотова. Според проф. Христова кърлежът

трябва да се извади през първите три часа, когато рискът от заразяване е минимален.

Лаймската болест започва със зачервяване около мястото на ухапване. Петното е с големина над 5 см и се появява повече от 5, а понякога и 14 дни след ухапването, обясняват експертите. След около две седмици яркочервеното петно започва да нараства, но не е придружено със сърбеж или парене.

Ако бъде открита навреме, лаймската болест се лекува напълно с антибиотик. Ако не се вземат мерки обаче, лаймската болест води до увреждания на ставите, нервната система и кожата. Появяват се нарушения в походката, намаление на зрението и слуха, неконтролирано изхождане по малка и голяма нужда, главоболие и психични смущения.

Пръскането срещу възрастни форми на комари и кърлежи в Пловдив се направи още от 25-и до 28 март. В нощните часове е обработена тревна, храстова и дървесна растителност двустранно по бреговете на река Марица и в тревните площи във и около обособените площадки за свободно разхождане на домашни кучета на територията на шестте административни района.

За обработките са използвани абиоцидни препарати, разрешени за употреба от здравното министерство, в съответната препоръчителна доза и концентрация, отчитат от РЗИ.

Първата обработка и в София мина в края на март, включително в най-големите и в най-озеленените столични райони - “Младост”, “Люлин”, “Подуяне”, “Оборище”, “Изгрев”, “Искър”, “Средец”, “Студентски”, “Сердика”, “Слатина” и “Кремиковци”. Както и в парковете и градските градини. В някои квартали продължава пръскането в междублоковите пространства.

Това, че нямаше дъждове, позволило графиците да не се разместват. Третирането става рано сутрин до 10 ч, като терените се обозначават предварително с табели за вида обработка - използван препарат, карантинен период, фирма изпълнител и телефон за контакт, припомниха от Столичната община. Тя е възложител на обработването на общинските зелени площи, процесът се контролира от районните кметове и от дирекция “Зелена система”. Специализираният контрол се осъществява от експерти на столичната РЗИ.

При получени сигнали от граждани за кърлежи, гризачи, бълхи и др. на общински терени към районните администрации

ще се маркират рисковите места и тези участъци ще бъдат допълнително третирани, съобщиха още от “Московска”.

Софиянци разказват, че заради топлата и безснежна зима дори през януари и февруари е имало случаи на домашни любимци с кърлежи. Сега пък се появили на доста необичайни места - около катедралния храм “Св. Александър Невски” например, разказва пред екипа ни Тодор, който имал проблем там с кучето си. Друга столичанка споделя, че техният любимец развил проблем с бъбреците след ухапване от кърлежи.

Във Варна пък обществените терени се пръскат по график от 28 март насам, като първо екипите влезли в Морската градина и зоопарка. А пролетната ваканция от 1 до 5 април била използвана, за да се обработят училищните дворове.

От вчера до 30 април се пръскат и дворовете на детските градини във Варна.

Детските и спортните площадки, както и кварталните градинки ще се обработват през целия месец май, като третираните площи ще се обозначават с предупредителни табели.

В борбата с кърлежите се използват биоциди за битова употреба, които са с ниска токсичност, уточняват от пресцентъра на общината.

По-късно почва третирането във Велико Търново, където нямало сигнали за налазени от кърлежи. Обикновено първите пръскания са след средата на април, обясняват от общината там. Въпреки високите дневни температури нощите все още са студени и задържат развитието на популацията, казват експертите в областта.

Дезакаризацията за кърлежи и в Смолян ще се извърши в края на април, няма сигнали от хората, които да налага изтегляне на графика, средните температури още не са толкова високи, обясняват от местната управа. Планирана е обработка на тревните площи около стадионите, детските площадки и парковете на територията на града, както и тревните площи и детските площадки в селата Широка лъка, Момчиловци, Търън и Смилян.

През април е и пръскането в Пазарджик.

Други от От страната и света

Тъщата на Пейо Пеев обжалва ареста си

Бившата служителка на външно министерство Красимира Трифонова, обвинена за убийството на зет си Пейо Пеев, иска да излезе на свобода. Днес тя обжалва ареста на втора инстанция, пише Нова

Днес почитаме св. Константин и Елена, вижте кои са имениците

Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена Когато император Константин царувал, християнството било наложено като официална религия. Майка му, царица Елена

Само в "24 часа" на 21 май - Какво става с новите ТЕЛК

Само в "24 часа" на 21 май четете: Искаш заем за дом? 6 причини да ти откажат БНБ затегна режима за ипотечните кредити Не МОСАД, а санкциите убиха президента на Иран - коментар от Георги

Фал или провал и как да се върнете на пътя към успеха

Не си позволявайте да наричате онова, което се случва, с невярно име. Ако определите ситуацията честно, ще разберете как да я оправите "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за

В Деня на пчелите огромен рояк жужи като дрон и пада покосен в центъра на София (Обзор, видео, снимки)

Най-вероятно насекомите са били натровени от пръскането срещу кърлежи, предполагат пчелари На необичайна гледка се натъкна в понеделник следобед фоторепортерът на “24 часа” Георги Кюрпанов – Генк

>