Подменят уличното осветление в пет от кварталите на Бургас

11.04.2024 17:49 Димчо Райков
Нощем Бургас ще грейне и в най-отдалечените квартали.

С ново осветление ще се сдобият кварталите и жилищните комплекси в Бургас. Зоната, в която живеят най-много хора в морския град, се модернизира с енергоспестяващо осветление.

Вече започна подмяната на старите лампи с нови енергийно ефективни в кв. "Сарафово" и "Крайморие", следващите по график са "Лозово", "Горно Езерово" и "Долно Езерово", съобщиха от общината.

Тази година общината очаква одобряване на поредния проект

по Националния план за възстановяване и устойчивост, който касае подобряване и модернизация на осветлението на уличната мрежа  в още 4 района. Ако бъдат отпуснати пари, ще бъде подобрена градската среда в комплексите "Славейков", "Лазур", "Зорница" и Централна градска част.

Това е част от стратегията на местната власт за цялостна подмяна на осветлението в градската инфраструктура, което включва и най-отдалечените жилищни райони, някои от които са на разстояние повече от 15 км от центъра.

Модернизацията започна през 2021 г. с подмяна на уличното осветление и досега се финансираше по Оперативна програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност".

С приключване на проекта са подменени общо 2623 осветителни тела, реновирани са и табла за управление и стълбове в 22 зони, включващи главните пътни артерии на Бургас.

Инсталирани са и 24 соларни LED осветители на пешеходни пътеки и бе извършена частична актуализация на автоматична система за управление и контрол на уличното осветление по един от основните булеварди - "Демокрация".

Целта на внедряването на енергийно ефективно осветление е да се намалят вредните емисии въглероден диоксид, както и да се намали консумацията на енергия, което пък

спестява финансови ресурси на общината

По-качественото осветление повишава безопасността на уличния трафик и сигурността на гражданите, казват от кметството.

Междувременно първите 100 нови електрически велосипеда, които общината обеща да пусне за почасово отдаване под наем през летния сезон,  вече са на разположение, съобщи кметът Димитър Николов.

За удобство на хората стоянките им са разположени на ключови места в града. В Морската градина има 4 велостанции, които се намират до центъра "Морско казино", "Флора", зад Графичната база и до хотел "Приморец".

Останалите пунктове са в парка на кв. "Славейков" до бул. "Тракия", в кв. "Зорница" до Двете брези, пред Младежкия културен център, жп гарата и скейт парка в "Изгрев".

За да се избегне безразборното им оставяне на различни места, велосипедите ще могат да се връщат само на специализирани площадки, предупредиха от кметството.

Велосипедите са от олекотена алуминиева
конструкция,

което ги прави изключително лесни за каране. Освен като електрически могат да се ползват и механично чрез въртене на педали. Те ще се наемат чрез мобилното приложение Burgas Bikes.

На специална карта в електронната платформа са отбелязани свободните бройки, през нея може да се направи резервация. Приложението ще дава още информация за тарифите и таксите за предоставяната услуга, както и възможност за плащане с карта.

Други от От страната и света

10 покушения в Европа за 50 г. преди Фицо, 3-ма оцеляха (Графика)

Словашкият премиер Роберт Фицо бе тежко ранен след стрелба по него. Ето кои бяха атаките срещу високопоставени лидери в Европа през последните 50 години

6,5 млн. къса контрабандни цигари открити в камион край ГКПП "Кулата"

6 499 000 къса контрабандни цигари бяха открити в района на ГКПП "Кулата" в камион-влекач, съобщиха от Апелативна прокуратура. Превозното средство било проверено в късните часове на 16 май от смесени

Фердинанд прерязва лентата на пристанище "Варна" на днешния ден преди 118 г.

Пристанище “Варна” е открито преди 118 г. от княз Фердинанд. Това става на 18 май 1906 г., когато се отбелязва именният ден на монарха. Церемонията е в присъствието на министри и представители на

Хилари Клинтън - най-влиятелна дори от втория ред, обърна представите за жените на върха

Тя е смел политик, имунизиран от его, но избра да не е в сянката на мъжа си Името Хилари Родам се появява за първи път в авторитетния американски вестник “Ню Йорк Таймс” преди 54 г

Над 10 часа продължили преговорите с барикадиралия се полицай в Пловдив, той имал боеприпаси и плашел с "голям отзвук"

Над 10 часа са продължили преговорите с бившия полицай Венцеслав Караджов, който се барикадира в дома си в нощта срещу петък, след като научи, че е получил доживотна присъда за убийството на

>