Филмът за Тръмп с Мария Бакалова ще се състезава на кинофестивала в Кан

11.04.2024 16:46
Мария Бакалова е първата българска актриса, номинирана за "Оскар". Снимка: Инстаграм
Кадър от филма "Стажантът", в който Мария Бакалова играе Ивана Тръмп, а Себастиан Сан - Доналд Тръмп.
Кадър от "Безсрамните"

Още една българска лента е сред селектираните да се борят за "Златна палма" -  "Безсрамните" на Константин Божанова"

Биографичният филм за Доналд Тръмп, в който номинирата за "Оскар" Мария Бакалова играе първата му жена - Ивана Тръмп, е избран да се състезава за престижната награда "Златна палма" на 77-ото издание на кинофестивала в Кан тази година. С нея на снимачната площадка ще си партнира актьорът от вселената на "Марвел" Себастиан Стан. Героинята на Бакалова - Ивана, е майка на три от децата на бившия президент и е родена в Чехословакия.

„Нямам думи, с които да опиша чувствата, които изпитвам в момента! Вълнувам се, щастлива съм, не мога да повярвам, че това се случва! Кан е мой любим фестивал, любим е на всички ценители на киноизкуството и именно заради това съм на седмото небе, че нашият филм ще започне своя път точно оттам, при това от официалната селекция!", каза Мария Бакалова. 

Продукцията разказва за живота на Доналд Тръмп на младини. Обявена като разказ за властта и амбицията, ситуирана в свят на корупция и измама, лентата ще разгледа усилията на Тръмп да изгради своя бизнес с недвижими имоти в Ню Йорк през 70-те и 80-те години, както и ще проследи началото на отношенията му със скандалния адвокат Рой Кон (в ролята влиза носителят на „Еми" и „Златен Глобус" Джереми Стронг). Режисьор е Али Абаси.

Освен нея още една българска лента се нареди сред селектираните. Това е филмът на българския режисьор Константин Божанов "Безсрамните" (The Shameless). Копродукцията между България, Швейцария и Франция е включена в рубриката "Особен поглед" и ще се бори за награда с още 14 заглавия. 

В конкурсната програма влизат новият филм на Йоргос Лантимос - "Видове доброта", в чийто актьорски състав отново е Ема Стоун, както и "Мегаполис" на Франсис Форд Копола със забележителния бюджет от 120 млн. долара. С "Клети създания" миналата гозина Лантимос спечели "Златен лъв" на фестивала във Венеция и няколко награди "Оскар".

За престижното отличие "Златна палма" ще се борят още руският режисьор Кирил Серебренников с последния си филм, който е адаптация на романа "Лимонов" на френския писател Еманюел Карер, ужасът "Покров" на канадския режисьор на Дейвид Кроненбърг, "Партенопа" на Паоло Сорентино с участието на Гари Олдман, "Птица" на Андреа Арнолд с Бари Киоган, "Емилия Перес" на Жак Одиар със Зоуи Салдана и Селена Гомес и "О, Канада" на Пол Шрадер с Ума Търман.

Фестивалът в Кан ще открие комедията "Второ действие" на френския режисьор Куентен Дюпийо с актрисата Леа Сейду. Филмът не е част от надпреварата. 

Кинофорумът е смятан за най-престижния във филмовата индустрия. Единици са заглавията, които биват допускани до официалната му програма, което им гарантира възможно най-бляскавата и шумна премиера.

Тази година фестивалът ще се проведе от 14 до 25 май, а председател на журито е американската режисьорка Грета Гъруиг, чийто филм "Барби" стана най-касовата продукция на 2023 г.

Други от Възход и падение

Джони Деп подстрига дългата си коса (Снимка)

Скорошна поява на Джони Деп предизвика шока на феновете му заради различния му външен вид. Известният актьор присъства на премиерата на последния си филм с нова визия - с видимо по-къса прическа

На 16 май рожден ден имат

Григор Димитров, тенесист Владимир Житенски, изпълнителен директор на “Джи Пи Груп” АД  Инж. Стефан Чайков, председател на УС на Българска браншова камара “Пътища” Дани Милев, музикант Ерол

Григор Димитров посреща рожден ден притеснен заради контузия

Григор Димитров обикновено не показва на феновете как посреща рождения си ден. Днес най-добрият български тенисист в историята става на знаковите 33 години, но вероятно не му е много до празнуване

Православен календар за 16 май

Преподобни Теодор Освещени. Св. преп. отци, избити в манастира "Свети Сава" Теодор, наричан Освещени, защото единствен в целия манастир имал свещенически сан

В Кан просълзената Бинош определи Мерил Стрийп като “международно съкровище”

Има българско присъствие във филми на кинофестивала - Мария Бакалова във филм за Тръмп и Константин Божанов, режисьор на "Безсрамните" Ти промени начина, по който гледаме на жените в киното

>