Мария Бакалова и Константин Божанов са в официалната селекция на кинофестивала в Кан

11.04.2024 15:11
Мария Бакалова

Директорът на кинофестивала в Кан Тиери Фремо и президентката Ирис Кноблох днес обявиха официалната селекция на 77-ото му издание. В нея попадат българската актриса Мария Бакалова и режисьорът Константин Божанов, стана ясно от програмата, представена в изданието "Варайъти".

Номинараната за "Оскар" Мария Бакалова се превъплъщава в образа на Ивана Тръмп в биографичния филм "Стажантът" (The Apprentice) на режисьора Али Абаси, който е включен в конкурсната програма и ще се съревновава за наградата "Златна палма".

В ролята на младия Доналд Тръмп зрителите ще видят румънско-американския актьор Себастиан Стан. Лентата проследява времето на Тръмп като бизнесмен с недвижими имоти през 70-те и 80-те години на миналия век, пише БТА. 

Мария Бакалова не за първи път е в официалната селекция на Кан. През 2021 г. филмът с нейно участие "Жените наистина плачат" на Мина Милева и Весела Казакова беше показан в паралелната секция "Особен поглед".

Тази година сред филмите в "Особен поглед" е и "Безсрамните" (The Shameless) на режисьора и сценарист Константин Божанов ("Аве", "И после светлина")

"Безсрамните" - копродукция на Франция, Швейцария и България, е с участието на индийски актьори, сред които Мита Васишт, Танмей Данания и Аурошика Дей. Филмът разказва за забранената любов между две момичета в строго патриархална страна. 

Световната премиера на дебютния филм на Божанов "Аве" се състоя в паралелната програма "Седмица на критиката" в Кан през 2011 г. 

Тазгодишното 77-о издание на кинофестивала в Кан ще се проведе между 14 и 25 май. Председател на журито ще бъде американската режисьорка Грета Гъруиг.

Проявата ще бъде открита със световната премиера на комедията "Второ действие" (Le deuxieme acte) на френския режисьор Куентен Дюпийо и с участието на Леа Сейду. Филмът не е включен в съревнованието за "Златна палма".

Извън конкурсната програма ще бъдат показани също "Фюриоза: Сага за Лудия Макс" - новата част от франчайза на Джордж Милър с участието на Аня Тейлър-Джой и Крис Хемсуърт, и "Хоризонт: Американска сага", с който Кевин Костнър се завръща в света на уестърна като режисьор и изпълнител на главната роля. 

Сред филмите, които ще се съревновават за "Златна палма" освен "Стажантът" с Мария Бакалова и Себастиан Стан, са "Мегалополис" на Франсис Форд Копола, "Покров" на Дейвид Кроненбърг, "Птица" на Андреа Арнолд, "Видове доброта" на Йоргос Лантимос.

Легендарният режисьор Джордж Лукас - "бащата" на култовата сага "Междузвездни войни", ще бъде удостоен с почетна "Златна палма". 

Други от Възход и падение

Джони Деп подстрига дългата си коса (Снимка)

Скорошна поява на Джони Деп предизвика шока на феновете му заради различния му външен вид. Известният актьор присъства на премиерата на последния си филм с нова визия - с видимо по-къса прическа

На 16 май рожден ден имат

Григор Димитров, тенесист Владимир Житенски, изпълнителен директор на “Джи Пи Груп” АД  Инж. Стефан Чайков, председател на УС на Българска браншова камара “Пътища” Дани Милев, музикант Ерол

Григор Димитров посреща рожден ден притеснен заради контузия

Григор Димитров обикновено не показва на феновете как посреща рождения си ден. Днес най-добрият български тенисист в историята става на знаковите 33 години, но вероятно не му е много до празнуване

Православен календар за 16 май

Преподобни Теодор Освещени. Св. преп. отци, избити в манастира "Свети Сава" Теодор, наричан Освещени, защото единствен в целия манастир имал свещенически сан

В Кан просълзената Бинош определи Мерил Стрийп като “международно съкровище”

Има българско присъствие във филми на кинофестивала - Мария Бакалова във филм за Тръмп и Константин Божанов, режисьор на "Безсрамните" Ти промени начина, по който гледаме на жените в киното

>