Разчистват джунглата в Марица за 90 дни, много внимават за кормораните (снимки)

11.04.2024 14:34 Румен Златански
Река Марица е обрасла от години, изсичането на дърветата започна днес.
Проводимостта на водата е много малка заради прорасналите дървета в коритото на Марица.
Кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместниците му Тошо Пашов, Иван Стоянов и Савина Петкова дадоха старт на почистването на река Марица в чертите на Пловдив.
Работници започнаха да кастрят дървесната растителност.
Специалистът от фирмата-изпълнител Николай Талигаджиев увери, че ще се работи качествено и в срок.

Ще се премахват само дървета, няма да се изгребват наноси

Историческото почистване на обраслата като Амазонка река Марица в чертите на Пловдив започна. Старт дадоха кметът Костадин Димитров и заместниците му Иван Стоянов, Тошо Пашов и Савина Петкова. 

Години пловдивчани трепереха да не дойде голяма вълна, тъй като коритото е превърнато в джунгла и на практика няма проводимост.

Сега местната власт дава гаранция, че за 90 дни реката ще бъде почистена в протежение на 6 км от железния мост на бул. "Копривщица" до съоръжението за завиряване и малко по на изток. Изпълнението е поверено на фирма „БКС – Озеленяване" срещу 997 хиляди лева без ДДС.

"Ще се премахва само дървесната растителност. Разговаряли сме със специалисти и еколози. Няма да се секат всички дървета. Тези, на които гнездят птици и хвърлят сянка, ще бъдат запазени. Предстои тяхното маркиране", обясни заместник-кметът по екологията Иван Стоянов. Особено внимателни са с кормораните по настояване на сдружение "Зелени Балкани". В момента тези птици ги няма, защото само зимуват, а сега са около делтата на Дунава.

Специалистът от фирмата-изпълнител Николай Талигаджиев допълни, че стартират днес  9 работници, като се очаква да стигнат до 25 в натоварените дни.

"Ще направим всичко възможно да си свършим работата качествено и в срок. Няма да навредим на растителността и животните в района", гарантира той.

Според кмета Костадин Димитров част от коритото може да се превърне в пешеходна зона.

Река Марица не е почиствана основно от 2011 година. Последното премахване на растителността беше извършено в мандата на кмета Славчо Атанасов срещу сумата от 6 млн. лева. След това  "Градини и паркове" с косачки се опитваха да премахват растителността по островите, но с големите дървета не можеха да се справят.

Бившият кмет Здравко Димитров направи три опита да започне мащабно почистване, но удари на камък. Първия път обяви поръчка за 5 млн. лева с пряко договаряне с консорциум, зад който стои ПИМК, но тя беше прекратена като незаконосъобразно. После Зико обяви частично извънредно положение, за да може да разчисти коритото, но и тази процедура се провали. Последният опит мина през много обжалвания в КЗК и ВАС и договорът беше подписан чак в този мандат.

Други от От Пловдив

Стефка Костадинова: Световният рекорд не е само мой, той е наш - пловдивски

Винаги ще подкрепям спорта в Пловдив и ще заставам зад вас. Моят световен рекорд не е само мой, той е на моето спортно училище "Васил Левски" и на моя град. Той е наш – пловдивски

Променят маршрута на 7 линии от градския транспорт на Пловдив заради мача Локо - "Левски"

Заради футболния мач "Локомотив" (Пд) – "Левски", който ще се играе на стадиона в парк "Лаута", от 18 до 23 часа в събота изцяло или поетапно ще се спира движението на пътни превозни средства по

Стефка Костадинова в Пловдив: Имаме 36 квоти за олимпиадата в Париж, очаквам още (Снимки)

Надява се българка да подобри световния й рекорд от 209 сантиметра България вече има 36 квоти за олимпийските игри във френската столица през тази година. Очаквам да спечелим още

Кметът на Пловдив и Георги Георгиев поискаха от МВР камери и повече полицаи по основните булеварди

Ангажимент за 5 нови мобилни камери за контролните патрули на "Пътна полиция" в Пловдив поеха от МВР след разговор между кандидата за народен представител от ГЕРБ-СДС от града Георги Георгиев

32-годишен счупил прозореца на църква в Пловдив, замерял свещеник и полицаи с тухли

Попът го извел от храма и заключил вратите, за да спаси миряните, дошли на литургия Районната прокуратура в Пловдив повдигна 4 обвинения на 32-годишен

>