Пращат прокурист в болниците, ако една година са на загуба

10.04.2024 12:58 Константина Костова
Здравното министерство ще праща прокурист в болниците, които в продължение на една година са на загуба.
Доц. Антон Тонев

Ведомството ще следи по седем показателя лечебните заведения

Здравното министерство ще праща прокурист в болниците, които в продължение на една година са на загуба.

Той ще се назначава за няколко месеца и задачата му е основно да взема икономически решения, така че да спре затъването на лечебното заведение.

Предложението е на вече бившия здравен министър проф. Христо Хинков и е публикувано за обществено обсъждане в последния му ден на работа.

Според проекта за промени в Наредба №5 от 2019 г. Министерството на здравеопазването ще следи държавните болници и онкологичните центрове по седем показателя. Те са текущ финансов резултат, собствен капитал, общи и просрочени задължения, вземания и парични средства, заетост на легловата база в проценти, брой преминали пациенти на един зает, както и средна брутна работна заплата.

Ако дадена болница отчете влошаване на показателите спрямо предходната година, тя ще бъде поставена под особен надзор за 9 месеца.

“По отношение на тях могат да бъдат предприети всички допустими от закона мерки с цел оздравяване”, предвиждат промените.

“Екипът на Министерството на здравеопазването се опита да подобри нормативната уредба за контрол върху спечелилите конкурси управленци на лечебни заведения с повече от 51% държавно участие”, обясни съветникът на проф. Хинков доц. Антон Тонев пред “24 часа”. По думите му принципал е здравното министерство, а решенията се вземат от изпълнителния директор и борда на директорите на болницата.

За него “особен надзор” означава допълнителна експертиза, която да дойде от здравното министерство или от негов представител на място в болницата.

Той да бъде назначен за някакъв период от време и да подпомогне вземането основно на икономически решения.

“Тази наредба дава възможности за по-добър контрол”, коментира Тонев (виж повече в карето). Според него през трите последователни тримесечия МЗ ще следи и съветва болницата, да избегне устойчивото ѝ потъване.

Нужда да се изготви оздравителен план има Многопрофилната болница за активно лечение “Света Анна” във Варна, обясни бившият министър Хинков преди дни. Болницата е в тежко финансово състояние, като дълговете ѝ са над 15 млн. лв.

Заради просрочени задължения преди две години прокурист бе пратен в най-голямата спешна болница у нас “Пирогов”. А месец по-рано такъв бе назначен и в “Александровска”, която бе с дълг от 38 млн. лв.

Освен това проектът гласи и, че прагът, над който публичните болници трябва да съгласуват търговете си с МЗ, се повишава с 30 хил. лв.

Съгласувателната процедура засяга всички обществени поръчки за строителство, ремонти и апаратура в държавните и общинските болници. Досега прагът беше 70 000 лв., занапред ще е 100 хил. лв.

Доц. Антон Тонев: Наредбата не улеснява уволнението на директори

Целта на наредбата не е да улесни уволняването на директори, а да подпомогне незатъването на лечебни заведения. Това обясни съветникът на бившия здравен министър проф. Христо Хинков - доц. Антон Тонев, пред "24 часа". Според него тази наредба защитава директорите, защото, ако даден шеф на болница е уволнен, би имал сигурен аргумент в съда. "Той ще каже, че Министерството на здравеопазването според наредбата е можело да направи първо, второ и трето, а директно го е уволнил. Това е наредба за спасяване на затъващи лечебни заведения", заяви съветникът.
По думите му с промените може да има контрол върху обществените поръчки и разходите, които да минават допълнително одобрение, когато са над определена сума, различна от Закона за обществените поръчки.
"Законът за обществени поръчки казва, че всички разходи над 30 хил. лв. минават чрез обществена поръчка, а по-ниските минават през директно договаряне. Такава наредба ще задължава директорите да правят обществени поръчки с поне три оферти и да изберат една. А ако правят директно договаряне, директорите да получават допълнителен съгласувателен подпис от експерт от здравното министерство", обясни Тонев.

Други от Докторе кажи

Четири са новите случаи на COVID-19 у нас

Четири нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Всички нови случаи са установени с бързи антигенни тестове

България се включва в глобална инициатива за борба с рядко заболяване

България ще се включи в инициативата „Да осветим НФ" ("Shine a Light on NF"), посветена на борбата срещу генетичното заболяване неврофиброматоза (НФ), съобщиха от Европейската детска туморна фондация

Борбата с редките заболявания в Китай

Световната здравна организация определя редките болести като заболявания или поражения, които засягат между 0,065% и 0,1% от населението на Земята, пише радио Китай

Министър Кондева удължи забраната за износ на инсулини с още месец

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава забраната за износ на инсулини с още месец. Сегашната забрана за износ на тези групи лекарства изтича днес, 16 май

Галя Кондева освободи шефа на „Здравната инвестиционна компания за детска болница"

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева освободи директора на „Здравната инвестиционна компания за детска болница" ЕАД (ЗИКДБ) Николай Борисов

>