Утре отбелязват 45-годишнината от полета на първия български космонавт в Ловеч

09.04.2024 14:34 Росица Христова
Първият български космонавт Георги Иванов Снимка: "24 часа"

Ловеч тържествено ще отбележи 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов утре.

В церемонията ще участват представителна част от Гарнизон Ловеч и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" - Долна Митрополия, и оркестърът на Военновъздушните сили на България. Специален въздушен поздрав ще отправят от 12-а авиационна база - Долна Митрополия.

Пак утре ще бъде открита фотоизложба, посветена на годишнината, както и изложба на ракетомодели, организирана от "Моделклуб" - Ловеч - на площад "Екзарх Йосиф I", където и ще се проведе празничният ритуал.

Поздрав ще поднесат и танцьорите от фолклорен танцов ансамбъл "Магия" при сдружение "Танцьорите". След това в кино "Космос" ще бъдат наградени победителите в обявения от Община Ловеч конкурс за есе "Към звездите". Проф. Йорданка Семкова ще говори за космическите изследвания в България и за научните програми на българските космонавти. Ще бъде показан и филмът "Георги Иванов - моят път към звездите".

В Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев" по-рано през деня ще бъде открита мобилна изложба за Държавната самолетна фабрика в Ловеч, за ловешките летци, българската авиация и личности с принос за създаване на фабриката.

Вечерта ще завърши с аудиовизуалния спектакъл "Ловеч - звезден град".

Георги Иванов излетя в орбита на 10 април 1979 г. На борда на изстреляния космически кораб "Союз 33" той бе с руския космонавт Николай Руковишников. По план корабът трябвало да остане в Космоса седем денонощия, но проблем с един от двигателите осуетява скачването му с орбиталната станция "Салют 6" и принуждава екипажа аварийно да се завърне на Земята, след като прави 31 пълни обиколки около нея.
Двамата прекарват в Космоса едно денонощие, 23 часа и една минута.

Три самолета пък ще прелетят над Ловеч днес във времето от 15 до 15.30 ч. Това ще бъде тренировка за утрешния въздушен поздрав, който около 17.30 ч. ще отправят от 12-а авиационна база - Долна Митрополия, по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт.

Самолетите L-39ZA (водач на групата) и Pilatus PC-9M (водени) ще преминат във формация клин в сгъстен боен ред, пилотирани от опитни пилоти, и без въоръжение.

Община Ловеч и 12-а авиационна база се обръщат към гражданите с молба за търпение и разбиране, както и по време на демонстрациите да не ползват дронове.

Други от От страната и света

Димитър Главчев пред "24 часа": Само не ни пращайте в Украйна, ме помолиха едни младежи на Витоша

Български военнослужещи под никаква форма няма да бъдат изпращани в Украйна. Това увери служебният премиер Димитър Главчев в интервю за "24 часа", което ще бъде публикувано във вестник "24 часа" и на

Доловен е сигнал от хеликоптера на Раиси, военни отиват натам

Военни отиват към точното място, където е катастрофирал хеликоптера с президента на Иран Ебрахим Раиси на борда. Това съобщи държавната информационна агенция ИРНА

Ултиматум: следвоенен план за Газа до 8 юни или Бени Ганц напуска Нетаняху

Още един мъртъв заложник на "Хамас" откриха израелските сили - повод за натиск върху правителството на премиера Израелският министър от военния кабинет Бени Ганц заплаши да подаде оставка

Кой ще се пребори за Сливенски владика - викарият на дядо Николай или главният секретар на Синода? (Обзор)

Новият митрополит ще бъде избран на 26 май, след като в епархията посочиха имената на Арсений Знеполски и Герасим Мелнишки Имената на двама епископи от списъка с шестима кандидати за митрополитския

11 жертви и 40 ранени след руски удари по Харковска област

Най-малко 11 души са загинали при обстрел днес в Харковска област в Североизточна Украйна, която от 10 май е обект на нова руска офанзива, съобщиха местните власти

>