9 юни: преврати, сватба и самоубийство за Нерон и рожден ден на патока Доналд

08.04.2024 19:34 Георги Банов
Ръководителите на Деветоюнския преврат
Александър Стамболийски в килията си
Доналд Дък е един от любимите анимационни герои на поколения деца СНИМКА: Туитър
ДИМИТЪР ДИМИТРОВ - ХЕРО
Джони Деп

Празнуват олимпийският шампион Исмаил Абилов, рекордьорът във футбола Херо и Джони Деп

Дата на изборите 2 в 1 - 9 юни, е доста бурна в историята на човечеството.

На първо място са превратите и въстанията. Първият е дори през 411 година преди Христа, когато по време на Пелопонеската война между Атина и Спарта се сваля демократичното управление в бъдещата столица на Гърция и на власт идва за кратко олигархията, като този период е известен като управлението на 400-те.

През 721 г. Одо Велики надвива войските на Омаядския халифат, втория създаден след смъртта на пророка Мохамед, край Тулуза и го изблъсква от Европа. 26 години по-късно идва и Абасидската революция, която слага край на халифата, една от най-големите империи в древността.

През 1772 г. руският император Петър III абдикира от престола след бунт на гвардията си и на престола се възкачва съпругата му Екатерина, която по-късно получава прозвището Велика.

И отново 26 години по-късно избухва ирландското въстание срещу британската корона.

Първият преврат на XX век на тази дата си е български.

Тогава се сваля легитимното правителство на Александър

Стамболийски Военният съюз на генерал Иван Вълков предава властта на Александър Цанков. Стамболийски е предаден на ВМРО и е убит след дълги изтезания. Разстрелян е и кметът на София Крум Попов. Следва Юнското въстание на привържениците на БЗНС и Септемврийското на БКП. С неговото потушаване стартира “белият терор” на Цанков. В крайна сметка на 16 април 1925 г. са атентатът в църквата “Света Неделя” в София и последвало военно положение в царството.

През 1944 г. 99 цивилни са обесени на стълбовете във френския град Туле след атака на съпротивата срещу нацистката армия. На същия ден СССР окупира Източна Карелия, тогава част от Финландия.

Израел окупира Голанските възвишения в Сирия по време на 6-дневната война през 1967 г.

Три големи атентата също се провеждат на 9 юни. През 2008 г. избухват две бомби в Алжир, като са убити най-малко 13 човека. 2 години по-късно е взривен хотел в Пешавар, Пакистан - 17 жертви и 46 ранени. И най-кървавият бе през 2011 г., когато бе извършен самоубийствен атентат срещу сватба в Аргендаб, Афганистан. Бяха убити най-малко 40 човека и над 70 бяха ранени.

9 юни е много важен за императора на Рим Нерон. През 53-а година той се жени за Клаудия Октавия. Тя е дъщеря на Клавдий и Валерия Месалина. След като майка ѝ умира, баща ѝ се жени за Агрипина и така тя става доведена сестра на Нерон. 15 години след сватбата, отново на 9 юни, Нерон се самоубива с помощта на секретаря си, за да избегне публичното бичуване, на което е осъден.

Датата е важна и за два други факта. През 1957 година за първи път е покорен 8-хилядникът Броуд Пийк от австрийците Фриц Винтерщалер, Маркус Шмук, Курт Димбергер и Херман Бюл. През 1999 г. пък е подписан мирният договор от Куманово между Югославия и НАТО, с който се слага край на войната в Косово.

Датата е рождена за големи спортисти и хора на изкуството. През 1945 г. се появява на бял свят легендата на “Локо” (Пд) Георги Василев-Гочо. 6 години след него - олимпийският шампион по борба от игрите в Москва Исмаил Абилов, който има и три европейски титли. През 1959 г. се ражда един от най-големите треньори в родния футбол Димитър Димитров-Херо, рекордьор по мачове в родния елит. През 1978 г. идва и Мирослав Клозе, световният шампион с Германия, рекордьор по голове на първенствата на планетата. И през 1989 г. един от най-добрите играчи в Европа - нидерландецът Уесли Снайдер.

Артистичната жилка на 9 юни стартира през 1810 г. с раждането на Ото Николай, основателя на Виенската филхармония. През 1941 г. се появява на бял свят великият Джон Лорд от “Дийп Пърпъл”. Певицата Елвира Георгиева е родена през 1962 г., а само година след нея и големият Джони Деп. И през 1981 г. се ражда актьорът Калин Врачански.

Политическата линия на родените на тази дата стартира през 1640 г., когато на бял свят се появява Леополд I, император на Свещената римска империя, който успява да победи турците край Виена и след това да освободи Унгария и да не стигне до Белград. На 6 април 1690 г. издава манифест, с който призовава “всичките народи, които живеят в Албания, Сърбия, Мизия, България, Силистрия, Илирия, Македония и Расция”, да се присъединят към австрийците срещу турците и да се вдигнат на оръжие, но остава неразбран. 32 години след Леополд на датата се ражда бъдещият руски император Петър Велики. Шестият премиер на България Леонид Соболев се появява на бял свят през 1844 г. И през 1956 г. се ражда и бившият министър на отбраната Николай Цонев.

На 9 юни през 1870 г.

умира великият английски писател Чарлз Дикенс

8 години след него си отива и великият журналист Джанюариъс Алойшиъс Макгахан, американецът, заради когото светът узна за геройствата на българите по време на Априлското въстание. През 1997 г. на 74 години умира и Алекси Иванов, един от лидерите на казионния БЗНС, който бе съден за прикриването на аварията в Чернобилската АЕЦ задно с Любомир Шиндаров, Тодор Живков и Григор Стоичков. И през 2009 г. почива известната писателка и историчка Вера Мутафчиева.

Датата е Международен ден на архивите и от 2013 г. ден на работниците от леката промишленост. В Уганда почитат националните си герои, а в американския щат Оклахома - възрастните.

Други от От страната и света

Малките звезди извън (транс)мъжа, (транс)жената и джендъра

Повечето небинарни страдат от психичния синдром "полова дисфория" - душевно страдание от несъответствие между биологичния пол и джендъра Често той започва в детството

Сашко от Перник е имал смарт часовник с GPS, но го е свалил, след като е изчезнал

Сашко от Перник е имал смарт часовник с GPS, но го е свалил, след като се е отскубнал от ръката на баща си, казаха хора, участвали в издирването му.  Сашко е добре, каза пред NOVA баща му Александър

В 1300 страници Венцеслав Караджов пише защо не е екзекуторът на родителите си, но съседка, СРС-та и патроните го заковават след 8 г. дела

Като бивш полицай добре е знаел как да заличи следите, заключава ВКС Оръжието, с което са застреляни Божура и Цветан, не е открито и досега “Роден син не може да убие с такава жестокост майка си и

Президентката на Северна Македония е потомка на род на български генерали

Новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска встъпи в длъжност. Тя е родена в Охрид и споделя, че в детството си, си е играла с български деца

Сашко от Перник изчезна за втори път

Сашко от Перник изчезна отново, но го намериха само час по-късно. В 17,45 ч е получен сигнал от баща му Александър Цветанов, че при разходка в гората между БЧК Лозен и Лозенски манастир

>