Майките на деца, загинали на пътя: Няма ли да бъде изгонен общинският съветник, блъснал кола и избягал?!

08.04.2024 18:24
Петя Иванова и Нинела Върбанова от "Ангелите на пътя"
Благовест Георгиев

От "Ангели на пътя", сдружението, което обединява майки на загинали деца заради пияни, дрогирани и агресивни шофьори, излязоха с декларация по повод общинския съветник в София Благовест Георгиев, който след катастрофа избяга и отказа проба за алкохол и наркотици.

Оставка на Георгиев, който е част от групата на ПП-ДБ и Спаси София в Столичния общински съвет, бе поискана от кмета Васил Терзиев и от ПП, но до момента не е подадена. Оказа се, че Георгиев има предишни санкции за пътни нарушения, а е член на Комисията по транспорт и пътна безопасност в София.

От "Ангели на пътя" имат конкретни въпроси към "всички, които са делегирали доверие на този човек, които са го включвали в листите си досега".

"- Вярно ли е, че от кандидатите за общински съветници, които участват в управлението на столичния бюджет от 2,63 милиарда лева, не се изисква свидетелство за съдимост и не се правят никакви други проверки?
- Вярно ли е, че дори и кмета на София, Столичния Общински Съвет, Демократична България, Продължаваме Промяната и Спаси София да настояват за оставката на Благовест Георгиев, той може да не я подаде и да остане на поста си като независим общински съветник?
Ако и това е така, е повече от скандално, и отново не остава съмнение, че не е случаен, а умишлен, пропуск, целящ да няма никакви прегради пред това, конкретни лица да боравят с бюджета на столицата!
Не е ли редно и този нормативен недостатък да бъде коригиран или отново някой ден ще се действа „следварително", когато вече ще е късно? Съзнавате ли, че ако утре този човек или друг ваш пиян или дрогиран колега вече убие някой на улицата, вие ще сте негови съучастници?
- Какво ще бъде ефективното наказание за Благовест Георгиев от органите на реда по повод всичките му нарушения и опита му за бягство?"

От сдружението припомнят, че едно от основните им искания по време на срещите им във всички институции е всеки отказ за тестване да бъде криминализиран и да се счита, че е приета максимална доза алкохол и наркотици.

"Абсурдно и неприемливо е хора да бъдат дисциплинарно уволнявани за далеч по-леки прегрешения, а в случая да се чака този човек сам да благоволи да си тръгне! Затова заявяваме, че ако този човек не бъде изгонен в действителност, продължи да ходи на заседания под една или друга форма и да получава заплатата си от данъкоплатците, чиито животи застрашава, ще започнем да блокираме входа на Столичния общински съвет", пишат от "Ангели на пътя".

За това, че са отдадени на каузата да спре лудостта по пътя и да няма повече деца, загубили живота си заради нея, "Ангели на пътя" получиха голямото отличие на церемонията "Достойните българи" на 26 март.

Други от От страната и света

16 катастрофи с две жертви и 16 ранени станали за последните 24 часа

Двама души са загинали, а 16 са пострадали при пътнотранспортни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР на сайта си. Общо са станали 16 катастрофи с ранени и загинали

Нова измама - мошеници се представят за служители на БНБ

Появила се е нова схема за телефонна измама, алармира по Нова тв жена от София, която вчера е получила обаждане от мъж с руски акцент. Той говорил с доста объркан словоред, без да се представи

Жена обикаля магазини, за да краде кутии за дарения

Жената, която открадна кутия за дарения за младо момиче, беше хваната в опит да задигне още една в друг магазин. Георги Джамбазки, който е собственик на търговския обект и е обслужил жената

Затлъстели мъже и жени вече ще може да работят в МВР

Досега пускаха само с наднормено тегло, но под 29,9 индекс на телесната маса. Ще дадат шанс и на служители с лека форма на далтонизъм Мъже и жени със затлъстяване ще може да стават полицаи по

Протест блокира централно кръстовище в София, жители не искат промени в движението

Пореден протест в центъра на София. След промените в организацията на движението недоволни жители се очаква за поредна вечер да блокират кръстовището при бул. „Патриарх Евтимий" и ул

>