“Оксфорд” иска отличника Димитър, а той планира да се върне и да е учител

08.04.2024 10:41 Ярослава Прохазкова
Димитър Димитров във Флоренция
Димитър с учителя си Димитър Драгнев СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Димитър пише на латински “Издигнах паметник, по-издръжлив от бронз...”. Цитатът е от Хораций, Книга 3, Ода 30. Става дума за силата на словото като най-траен паметник. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Димитър в академия Vivarium Novum със съученици от САЩ, Бразилия и Русия. На снимката се виждат и младежи от Мексико, Колумбия, Украйна, Китай, Непал.

Отдавна съм на мнението, че в кариерен план всеки е заменим. Изключение правят две начинания. В собственото си семейство си незаменим. Незаменими са и онези преподаватели, които са успели да ни докоснат като ученици. Те за нас винаги остават нашите преподаватели.

Така мъдро обяснява на каква професия би искал да се посвети 12-класникът от Френската гимназия Димитър Димитров, който от 5 години се е отдал на латинския език. Приет е в Джизъс колидж на Оксфордския университет, както и в още няколко английски университета. А освен това е получил единствената стипендия, на която има право само един от всички приети от 50 държави тази година във висшето училище.

Негов вдъхновител е учителят му по латински от гимназията Димитър Драгнев. За мен би било огромна чест да стана колега на г-н Драгнев, дейността му е будителска, казва отличникът.

Започнал да се занимава с класически езици, след като го приели във Френската. Записал се в 8-и клас в часовете по извънкласна дейност.

Преди това се е обучавал в еврейското училище, така че вече имал сблъсък с изучаването на иврит - друг по-нестандартен език.

Още през лятото след 8-и клас Димитър се включил в една от летните школи по класически езици на учителя Димитър Драгнев и така три години поред.

В осмата ученическа сесия на БАН се включили с проект за книгата на Вергилий “Енеида”, който се състоеше от рисунки към отбрани откъси, превод на български в мерена реч, и музикален аранжимент, за да се изпее оригиналният текст на латински. Този проект спечелил две първи награди - в категориите за литература и изобразително изкуство.

В 11-и клас на Димитър се удала възможност да замине

да учи за 9 месеца в академия Vivarium Novum близо до Рим, където се говори само на латински и на старогръцки

Така че тази година бил ученик паралелно там и във Френската като самостоятелна форма на обучение. На края на годината взел приравнителни изпити и продължил в 12-и клас със съучениците си във Френската.

“Пребиваването ми там беше изключително ценно. Академията е единственото място в света, където се говори само на латински и старогръцки”, разказва Димитър. Учениците разговаряли с всички в университета, както и помежду си на латински. Есемесите, които си разменяли, също били на древния език. Другото било забранено. Не се опитвали да се крият и да разговарят на английски език например. Беше въпрос на чест, казва Димитър. А заниманията започвали от антична философия от първите философи преди Сократ до времето на Цицерон. Имало часове по литература.

Самата академия е разположена в ренесансова вила, където в древността са били вилите на по-заможните римляни. Учебното заведение не е религиозна институция, основава се на принципите на хуманизма и на ученията на Ренесанса. В нея се обучават ученици от 16 до 25 г. Всяка година постъпват между 20 и 30 млади хора от цял свят.

“Изучаването на тези езици не е просто самоцел. Като проникнеш в същността на латинския,

езикът трябва да се въплъти и в духа ти

Трябва да говори за нещата, казани от мислителите, писали на този език”, категоричен е младият филолог.

Сега е в 12-и клас. Предстоят матури. Ще държи 4: по български език и литература, френски, философия и английски. С лекота използва английски и латински. След тях се нареждат френският и старогръцкият.

“Димитър започна от говоренето на латински в 8-и клас, за да придобие вкус към това какво са древните езици и какво е Античността. Радвам се, че той избра този път и не се отказа да полага усилия, които понякога са се изразявали в десетки часове седмично”, хвали го учителят Димитър Драгнев, който е преподавател във Френската от 7 години. Той също е възпитаник на академията Vivarium Novum, както и на Националната гимназия за древни езици и култури. Завършил е класическа филология в Софийския университет.

Освен класическите езици другата слабост на Димитър е музиката. Бас е и пее в няколко хора. Специален интерес има към византийските песнопения. “Обожавам хоровото пеене.

Когато човешките гласове се събират в една общност, сякаш техните души също трептят на една честота

Такава екипна работа в много малко сфери може да се открие”, обяснява младежът. Като по-малък се е занимавал и с фехтовка.

Димитър се надява наесен да започне следването си в Оксфорд. Стипендията, която елитното висше училище му дава, е впечатляваща - над 60 000 паунда. И пак не покрива четирите години обучение, които излизат между 200 000 и 220 000 паунда. Непосилно е за средностатистическо семейство, притеснява се Димитър.

След като завърши, иска да се върне в България. БАН и Софийският университет са институции, които уважава и са част от целите му, но повтаря, че учителската професия е будителска, а учителят оформя у детето ценностна система за цял живот. Затова още не е категоричен къде ще го доведе съдбата по-късно. Със сигурност обаче ще е свързана с работата на преподавателя и учения.

Други от Просветни

„Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски се падна на матурата

"Приказка за стълбата" на Христо Смирненски се падна на тазгодишната матура по Български език и литература.  Вариант 15 беше изтеглен за 41-и въпрос на държавния зрелостен изпит по български език и

Над 50 хиляди зрелостници на матура по Български език и литература днес

Над 50 хиляди зрелостници се явяват на матура по Български език и литература. Тя се провежда в почти 760 училища в цялата страна. Вариантът беше изтеглен от близо шест милиона комбинации

Матура по български език и литература се провежда днес в 759 училища, държат я около 50 000 абитуриенти

В 759 училища и 4185 зали в страната ще се проведе днешният държавен зрелостен изпит по български език и литература. За него заявления са подали над 50 000 зрелостници

Google дава 1 млн. долара за стипендии на млади учени в института INSAIT (Обзор)

BG звеното към Алма матер с повече научни статии от "Кеймбридж" тази година Google отпуска 1 милион долара за стипендии на млади учени, които работят в българския Институт за компютърни науки

Софийският университет застана зад Съвета на ректорите по повод протестите

Ректорският съвет на Софийския университет (СУ) ''Св. Климент Охридски“ подкрепя позицията на Съвета на ректорите, изразена в отвореното писмо до президента и правителството на Република България по

>