След 70-те медала за българските антарктици Надежда Розева направи брошки срещу насилието над жени

07.04.2024 17:58 Калина Костова
Надежда Розева прави скица на медал. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Един от медалите, които дизайнерката ще покаже на продстаящата ѝ изложба в Скопие на 11 април.
Мария Габриел със сребърната брошка за превенция на насилието над жени по дизайн на Надежда Розева.
Србърната брошка за превенция на насилието над жени, изработена от Розева за фондация Emprove.
Дизайнерката държи един от медалите, които изработва за българските антарктици.
Надежда Розева и проф. Богомил Николов, който бе удостоен с почетната титла "Доктор хонорис кауза" на НХА.
Розева и британският посланик у нас - Н. Пр. Роб Диксън

Медалиер, дизайнер, бижутер, художник, скулптор и майка. Така би изглеждала накратко визитката на Надежда Розева, чиято брошка наскоро блесна на ревера на елегантното синьо сако на вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел. Сребърното бижу, пресъздаващо женски образ в рокля, Розева прави по молба на фондация Emprove, която се занимава с превенция на насилието над жени. Средствата, събрани от продажбата на бижуто, се даряват за каузата на организацията. С нея отличават и британския посланик у нас - Н. Пр. Роб Диксън.

Че вицепремиерката носи неин дизайн, Надежда Розева научава случайно, а и двете не се познават. Всъщност Габриел се сдобива с брошката на събитие. “Когато политици, от които зависи тези теми да бъдат решени, им дават повече гласност, за нас това е важно”, каза за “24 часа” Розева. Макар самата тя да не слага име на бижуто, от организацията решават то да носи силното послание “Ранобудна”.

Зад каузата медалиерката застава с цялото си сърце и желание да помогне, защото е

свидетел на случай с насилие над близък до

семейството човек

Освен че работи активно в жанра на художествения медал и малката пластика, Надежда Розева е автор на последната статуетка, която получават победителите на фестивала “Златна роза”. И тъй като красивият образ на жената тя свързва именно с розата, статуетката представлява женско лице с развяна от вятъра посребрена коса. За направата ѝ от Националния филмов център (НФЦ) се свързват с авторката с идеята тя да измисли по-различна визия за 40-ото юбилейно издание на фестивала през 2022-а. Тази година статуетката ще бъде връчена за трети пореден път.

Нейна е изработката и на брошките на дамския бизнес форум на списание “Форбс”. 

В момента Розева подготвя самостоятелна изложба по покана на Националната галерия в Скопие, където живее от 2 години. Това е първата експозиция на художествени медали в Северна Македония. Официалното откриване е на 11 април в историческата сграда на турската баня “Чифте Хамам”. Част от изложбата ще бъдат релефи, които Розева прави тази година и изработва от месинг, а след това посребрява. Три от тях показват интериора и екстериора на старата поща в Скопие. Престоят ѝ в македонската столица я белязва дълбоко, а и самата сграда, изгоряла до бетон преди десетина години, толкова я впечатлява, че тя решава да бъде основна тема в екпозицията ѝ. “Гледах стари снимки и говорих с хора, работили в нея. Участвах в няколко срещи с всякакви екипи и отговорни за сградата хора. Това наистина е било едно от бижутата на града”, разказва художничката.

Изкуството на медала все още не е особено популярен жанр у нас, въпреки че в Националната художествена академия (НХА) се преподава медална скулптура. Самата Надежда завършва там магистърска степен при проф. Богомил Николов със специалност “Художествен метал”. Преди това учи маркетинг в университета Rutgers в САЩ. След като влиза в НХА,

многократно ѝ се налага да прелита океана, защото

по това време работи в Ню Йорк

и същевременно обикаля света и участва в изложби в Япония, Германия, Италия, Белгия.

Всъщност първото ѝ участие в експозиция е в Португалия през 2004 г. Представители на Британския музей веднага забелязват работата ѝ. Когато дизайнерката се прибира вкъщи, получава официално писмо, в което я питат дали творбата ѝ е налична, защото искат да я откупят за колекцията на музея. През 2014 г. Британският музей откупува и втори медал. Следват музеи в Стокхолм, Берген, Кремница и т.н. А преди почти 4 години директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев я кани да изработи медалите, с които са отличени 70 антарктици по повод 30-ата българска антарктическа мисия. Бижутерката прави ръчно медалите, преплитайки в дизайна им ключови символи от българската полярна история, създаването на базата и откриването на пощенска станция на Антарктида.

През 2020-а по време на пандемията от COVID-19 Надежда Розева организира първото издание за българско изкуство - “Артко 19”, в София. На него успешно събира 100 художници и над 1500 произведения под един покрив. По време на локдауна много от хората на изкуството разполагат с повече свободно време, което провокира медалиерката да направи изложението. 

Графикът на Розева с професионални ангажименти и изложби извън страната вече е препълнен. Затова потвърждение, че ще успее да покаже работите си и у нас, не дава. Покани за това обаче има. Все пак се надява, че през 2025-а ще има възможност отново да изложи художествените си медали, а и не само, и тук. Освен че борави отлично с метал и месинг, Розева

продуцира и пише сценария на късометражния филм “Медалът”

Получава и специална награда за участието си в конкурса на Асоциацията на медалиерите в Израел през 2005 г., когато се честват 200 г. от рождението на Ханс Кристиан Андерсен.

Години наред Розева се развива успешно в сферата на маркетинга, мениджмънта и пиара за културни събития. Тя управлява водеща галерия в София, продуцира над 20 концерта с класическа музика, заема позицията маркетинг мениджър на Софийската филхармония и организира най-голямото арт експо в България по време на пандемията. Но любовта към художествените медали и бижутата е по-силна от всичките ѝ други таланти. За себе си казва, че винаги споделя само неща, които са се случили или са в процес на планиране. Не украсява информацията, както често се прави, за да е по-интересно. 

Сега бижутерката работи над няколко проекта, единият от които е свързан с опазването на културното наследство. От пандемията насам развива бижутерийната си линия, занимава се и с продуктов дизайн на нишови предмети за интериора, които са изцяло ръчна изработка от месинг.

Други от Възход и падение

След много труден период Меги Димчева от “Търси се” по нов път – събра йогата с любими български песни

Тв водещата създаде спектакъла преживяване "Чудесата в нас", синът ѝ Константин също ще участва в него Новият ми проект “Чудесата в нас” е път. Път, по който вървя от няколко години

Милиардер пуска по вода "Титаник 2" - било по-забавно от това да си брои парите

Австралиецът Клайв Палмър обещава и достъпни билети за репликата на легендарния кораб - първото му плаване може да е през юни 2027 г. Съдбата на най-известния кораб в историята повече от век вълнува

Валерий Пощаров: Фотографията е тишина. Чиста колкото зрителя

Фотографията е само претекст да протегна ръка към света, казва Пощаров, който спечели първо място в Световните фотографски награди на Sony България беше моят Монмартър

Ергенът Алек: Нямам шаблон за перфектната жена до мен

Най-ценното нещо в живота ми, което винаги ми е липсвало, е да намеря моя си човек, разкри Алек "Когато някой ме попита имам ли шаблон за перфектната жена до мен, отговорът категорично е "не"

Преди да навърши 51 г., Кирил Вълчев успя да обиколи 193 държави

Журналистът и генерален директор на БТА - Кирил Вълчев, обиколи всички 193 държави-членки на  Организацията на обединените нации (ООН). Ето какво написа той във фейсбук: "На 50 години завърших

>