Обвиняемите по делото за трюфелите в Пазарджик се споразумяха с прокуратурата

05.04.2024 09:20 Диана Варникова
По време на съдебното заседание
Съдт в Пазарджик постанови присъдите на 5-мата подсъдими по делото за пране на пари

Тричленен състав на Окръжен съд – Пазарджик одобри постигнатото споразумение между Окръжна прокуратура – Пазарджик и 5-мата подсъдими по наказателното дело за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни измами. Подсъдимите се признаха за виновни по всички повдигнати им обвинения и се отказаха от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдимият Иван Лулчев се призна за виновен по 3 обвинения- за това, че е ръководил организирана престъпна група, създадена с цел да се вършат съгласувано в страната престъпления против данъчната система, използвал е документи с невярно съдържание и умишлено е улеснил Г.В. да получи и да направи опити да получи 1 589 326.83 лв. от държавния бюджет. Тарторът на групата е получил общо 714 192 лв. от В.Д., за които е знаел, че са били придобити чрез тежко умишлено престъпление. Наложено му е общо наказание в размер на 1 година и 11 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване и глоба в размер на 20 000 лв.

Подсъдимият Иван Лулчев е осъден да заплати 332 792 лв. по сметка на държавата, която сума е предмет на престъплението.

Вторият подсъдим Венцислав Думанов се призна за виновен по същите 3 обвинения. Присъдата, която получи, е 1 година и 9 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване и глоба в размер на 20 000 лв. Думанов е осъден да заплати 332 792 лв. по сметка на държавата, която сума е предмет на престъплението пране на пари.

Димитър Петров бе осъден на1 година и 9 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване и глоба в размер на 1 000 лв.

Присъда от 1 година и 7 месеца получи и подсъдимият Анастас Учкунов, а единствената жена в групата Гергана Василева, която е действала в град Стамболийски, и е извършила преводи на парични суми в размер на 714 192 лв. получи наказание от 1 година и 11 месеца лишаване от свобода условно, с изпитателен срок от 3 години и глоба в размер на 20 000 лв. Подсъдимата е осъдена да заплати 332 792 лв. по сметка на държавата, която сума е предмет на престъплението.

В тежест на 5-мата подсъдими са присъдени направените по делото разноски общо в размер на 23 831.35 лв. или по 4766.27 лв. за всеки един от тях.

Съдът одобри сключеното споразумение и поради цялостното възстановяване в полза на държавния бюджет на нанесените материални щети. Определението за прекратяване на делото е окончателно и влезе в сила от 4 април т.г..

Подсъдимите по т.нар. „гъбарско дело" Иван Лулчев, Венцислав Думанов, Анастас Учкунов, Димитър Петров и Гергана Василева бяха задържани в началото на декември миналата година след мащабна акция на Окръжната прокуратура в Пазарджик и Главна дирекция „Национална полиция". Тогава бе оповестено, че „кухи" фирми са източвали от държавата милиони чрез фиктивна търговия с трюфели и диворастящи гъби и неправомерно възстановяване на ДДС. За половин година оборотът на дружествата е 50 млн. лева, за които дължимият ДДС е 12 млн. лева.

Задържаните са петима души, сред които и жена, иззети са множество счетоводни, транспортни и търговски документи, печати, електронни подписи и други. Към наказателна отговорност за участие в престъпна група са привлечени и петимата, двама от които са с постоянна мярка „задържане под стража". Те са арестувани след теглене на банков превод от 380 000 лева от банка в Пазарджик.

По делото е установено, че за посочения период престъпното сдружение е функционирало, като е използвало контролирани търговски дружества с профил на „липсващ търговец" и „буфер", чрез които по документи са симулирани продажби и доставки на трюфели и гъби с цел формиране на данъчен кредит и неправомерно възстановяване на ДДС от държавния бюджет в особено големи размери. По този начин държавният бюджет е бил ощетен със 765 654 лева и е направен опит да бъде ощетен с 823 672 лева, за което на четиримата мъже и на 48-годишна жена, управител на дружество, е повдигнато обвинение за извършено в съучастие престъпление.

Други от От страната и света

Зам.-кметът на Русе откри официално Туристическото изложение „Уикенд туризъм"

„Туризмът е важен елемент от културата и идентичността на всяка общност и ние сме горди, че градът ни се превръща в гостоприемно място за срещи и обмяна на опит

ВАС: Да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Софийският административен съд постанови да бъдат „безусловно прекратени действията на Столична община" по промяна на движението в центъра на София. Това гласи съобщение на официалната страница на

Вижте организацията на движението за измиване на Софийски околовръстен път – Южна дъга

От 23.00 часа на 19.05.2024 г. до 05.00 часа на 20.05.2024 г. се забранява влизането на коли по централното северно и южно пътно платно на Софийски околовръстен път (СОП) в участъка от бул

Росен Желязков: Следващият премиер на България е Бойко Борисов (На живо)

Следващият министър-председател на България е Бойко Борисов - това заяви пред симпатизантите на ГЕРБ в Сандански водачът на листата на партията в Благоевград и Брюксел Росен Желязков

Първан Симеонов: България потъва в обезценяване, страх ме е за демокрацията

Бавно и полека България потъва в обезценяване на всичко. Обезцениха се конституционните промени, сакнциите Магнитнски, идеята за избори. Пада авторитет след авторитет

>