Коритото на река Чая не е почистено, местните искат пълен ремонт на защитната дига

04.04.2024 20:06 Румен Златански
Коритото на река Чая спешно се нуждае от почистване.
Кметът на Катуница Красимир Юруков заяви, че коритото на река Чая да се почисти бързо.
Фермерът Желязко Атанасов показва на стената на стар заслон докъде се е покачило нивото на водата при последното наводнение.

Хората са готови за протест, опасяват се да не се повторят наводненията от 2021-а

Земеделци от Катуница, Чешнегирово и Садово са силно притеснени, че река Чая може да ги погуби.

Преди малко повече от две години - на 12 декември 2021 г., реката преля, скъса предпазната дига на три места  и заля земите им. Затова те се опасяват, че кошмарът, който преживяха, може пак да се повтори.

Тогава стихията унищожи продукция за стотици
хиляди левове

и изправи пред фалит мнозина  производители на селскостопанска продукция.

Наводненията се оказаха пагубни и за дивеча в района на Катуница и околните села. За проблемите алармира ловецът и риболовец Васил Петлешков,  който е активен член на местната дружинка.

"При последното наводнение много диви животни се издавиха, а други избягаха.  Зайци, сърни, фазани, яребици, пъдпъдъци обитават района. Ние не само ловуваме, но се грижим да увеличаваме популацията им. Все още обаче не успяваме да я възстановим", казва Петлешков.

Той добави, че такива тежки наводнения водят и до масово измиране на рибата в река Чая. Тук има пъстърва, кефал, чаушан, мряна, скобар.

"При такова бедствие буйната вода изхвърля много риба на сушата. Някои  екземпляри намират смъртта си в местата на реката, където има затлачвания. След последното наводнение дълго време рибарите не хващахме нищо", добави Петлешков.

Той обясни, че коритото на реката не е изчистено, а дигата е в лошо състояние.

"Готов съм да поведа протест на местните жители, ако в скоро време коритото не се почисти. Притеснени сме от нейното състояние, тъй като нивото на водата се повишава.

През последната година се разминахме с наводнения, но опасността остава.  Това, че времето се затопли и не е валял дъжд скоро, не ни притеснява.

Тук вали силно и само за 15 минути реката може да прелее

От Катуница до района на Кемера пространството е обрасло много и трябва да се изчисти, иначе може да стана лошо", завърши младият мъж.  

Той беше категоричен, че властите трябва да вземат мерки и този проблем да бъде решен, за да не се стига  повече до такива бедствия. Иначе много земеделци ще се откажат от поминъка си и ще си търсят работа в големите градове или зад граница.

"Аз отглеждам 60 дка зеленчуци. С тревога наблюдаваме как нивото на Чая се повишава. Коритото се пълни с все повече изтръгнати дървета и всякакви други предмети, като опасността от затлачване се повишава.

След последното наводнение предпазната дига беше закърпена. Това обаче не решава проблема, тъй като сега тя е подгизнала, а камионите, които минават там, я мачкат. Няма да издържи при ново преливане на реката", опасява се земеделецът Желязко Атанасов.

Според него

такова бедствие ще остави без поминък стотици хора,

а българските зеленчуци ще намалеят още повече на пазара.

През последните години трима местни фермери вече са се отказали да обработват земята и са си потърсили работа в града.  

"Тези наводнения ме съсипаха. Хванах диабет от притеснение", заяви при последното бедствие  местният фермер Димитър Чолаков. Заедно с баща си Георги отглеждат зеле, цвекло и царевица.  Тогава двамата претърпяха големи щети. Водата и калта унищожиха 4 дка късно зеле. Много нерви и усилия им трябваха да възстановят бизнеса.

"След наводнението закърпиха дигата, но това не е решение на проблема. Една по-висока  вълна ще я скъса отново", коментира кметът на Садово Димитър Здравков. Той добави, че през последните години е писал няколко писма до "Напоителни системи" за изчистване на коритото на река Чая и цялостна реконструкция на предпазната дига.

Здравков припомни, че след посещението на министъра на земеделието Иван Иванов на 20 декември 2021 г.  не се стигна до цялостен ремонт на дигата. Дори не беше направен и проект за реконструкцията.

Резултати няма и хората са разочаровани, че е изпуснато време за цялостното решаване на проблема. Валежите през миналата седмица отново реанимираха неприятните спомени.

"Положението с коритото на Чая е тревожно

Трябва спешно да бъде почистено, защото то се затлачва повече. През късна пролет и през лятото винаги има проливни валежи  и това създава  реална опасност от наводнение.

И аз съм уведомявал "Напоителни системи" за непочистеното корито с искане и за изграждането на нова дига, но резултат няма. Явно и те нямат средства. Трябва обаче да се реши този проблем. Хората са изнервени и са готови на протест. Аз ги подкрепям напълно", коментира кметът на село Катуница Красимир Юруков.

"Проблемът с реконструкцията на дигата е дългогодишен и ще бъде решен трудно, тъй като е необходимо сериозно финансиране. В момента правим текущи ремонти. Надявам се в средата на април  да започнем почистване на Чая в заливната зона", коментира управителят на "Напоителни системи"-Марица, Костадин Чолаков.

Той добави, че мястото там е защитена природна зона и ремонти се правят по-трудно. Според него "Напоителни системи" поддържа добра комуникация с РИОСВ и "Басейнова дирекция" и е уверен, че проблемът ще се реши.

Други от Регион

Разследват пожар в къща в калояновско село

Изясняват се причините за пожар със сериозни материални щети, възникнал в частен имот в село Главатар, община Калояново, съобщиха от МВР. Сигналът за появата на пламъци на адреса е получен около 3

Арестуваха мъж от Пловдивско, откраднал агне от свой съсед

18-годишен откраднал 2 мобилни телефона от жилище в Стамболийски Жител на пловдивското село Борец попадна в ареста за кражба на агне от частен имот, съобщиха от полицията

Над 120 деца участваха във футболния турнир на община "Марица"

Повече от 120 деца се включиха във футболния турнир на община "Марица". В него участваха състезатели от първи до четвърти клас. Отбори от всички 13 училища на територията на общината премериха сили

Спипаха двама много пияни водачи в Асеновградско

Трима пияни шофьори са били заловени на територията на областната дирекция на МВР в Пловдив в последните дни. Най-висока стойност – над 2,7 промила, дрегерът отчел при мъж

Мъж от Сопот задигна портфейл с 2000 лв. в село Московец

Кражба от частен адрес в село Московец разкриха криминалисти от Районното управление на МВР в Карлово. Оперативно-издирвателните им действия са предприети в четвъртък, когато постъпил сигнал

>