Ново поколение карикатуристи в 49-ата национална изложба. Звучи като виц, щото и парламентът е 49-ият

04.04.2024 17:09 Мария Начевска
Анри Кулев с особено ценените от познавачите 6 еротични илюстрации на “Шипка” 6 Снимки: СБХ
Автори - Алла и Чавдар Георгиеви
Автор - Веселин Зидаров
Автор - Анри Кулев
Автор - Ивайло Цветков
Автор - Светлин Стефанов
Автор - Милена Вълчева
Автор - Халит Айтослу

В последните години ежегодната Национална изложба на карикатурата е в непрекъснато състезание с Народното събрание. В момента сме в паритет 49 на 49. Затова и политиката присъства силно по стените на “Шипка 6”.

Така с намигване кураторът Валери Александров представя 49-ото издание на Националната изложба на карикатурата в Съюза на българските художници (СБХ), която се открива днес. В нея 40 български художници ще представят 250 карикатури.

Сред тях са живите легенди като проф. Анри Кулев (който показва 6 политически и 6 еротични карикатури), Любомир Михайлов, Ивайло Цветков, Валентин Георгиев, Майя Чолакова, Алла и Чавдар Георгиеви, Маргарита Янчева, проф. Иван Веселинов, Диляна Николова, Цочо Пеев. Освен тях със свои рисунки ще се включат и нови лица на ироничната графика като Александър Симов, Милена Вълчанова, Евгени Начев, Луиза Хамел, Марио Иванов, Ирина Китанова, Силвия Ганчева и др.

Експозицията ще покаже политически карикатури, сатирични рисунки, графични и живописни произведения в жанра на карикатурата.

В изложбената зала А2 на втория етаж ще видите нещата от живота между смешното и тъжното, провокативното и забавното, между войната и мира, с графичните средства от арсенала на всеки автор, обяснява Александров, който е секретар на секция “Карикатура” към СБХ.

Експозицията има за цел да стимулира развитието на изкуството на карикатурата в България и да допринася за популяризирането на творчеството на българските карикатуристи в страната и в чужбина, където те получават признание и награди.

Участниците в изложбата са избрани от селекционно жури в състав: Чавдар Георгиев, който е и председател, Алла Георгиева, Евгени Начев, Луиза Хамел и Христо Недялков.

В деня на откриването ще бъдат връчени и наградите в различните категории - тази на СБХ, на секция “Карикатура”, на Столичната община на името на Доньо Донев, на Българския червен кръст и др. Любомир Михайлов, Диляна Николова, Силвия Ганчева, Майя Чолакова и Валери Александров ще определят кои ще са наградените.

Откриването на 49-ото издание на Националната изложба на карикатурата е днес, 4 април, от 18 ч. Приемат се закъснения до 15 минути, дрескод - пролетен, не пролетариатски, шеговито казва Валери Александров. Експозицията ще остане на “Шипка” 6 до 23 април.

Други от Култура

Поет от Пловдив с наградата от конкурса за поезия "Дамян Дамянов"

Наградата „Дамян Дамянов" за 2024 г. от десетия национален конкурс за поезия на името на поета в родния му град Сливен получава Кръстьо Раленков от Пловдив

Милена Велчева показа в сърцето на Пловдив православните покровители на Европа (Снимки)

Картините ми не са композиции от цветове и абстракции, стремя се да излъчват красота, която доближава до божественото, казва художничката Съпругът й - големият поет и писател Иля Велчев

Смразяващите “Съседи” от България в топ 10 на проектите, които трябва да се видят във Венеция

В 218 дни - до 24 ноември, творците интерпретират темата "Чужденци навсякъде" Най-голямото откритие беше малък павилион на брега срещу Джудека, където артисти и историци са намерили начин да направят

Пловдивският "Одисей" зашемети Будапеща, някои плакаха (снимки, видео)

С 11–минутни нестихващи аплодисменти публиката в Будапеща възнагради актьорите на Драматичен театър – Пловдив за представлението "Одисей", с което беше открито единадесетото издание на международния

Стихосбирка на Георги Господинов с номинация за френска награда за преводна поезия

Стихосбирка на Георги Господинов е номинирана за френската награда "Маларме" за преводна поезия, съобщи той в публикация в профила си във Фейсбук. "Много се радвам, че стихосбирката "Там

>