Бавно и трудно зубрите се завръщат у нас - 17 вече живеят на свобода в Източните Родопи

01.04.2024 20:42 Виктория Костова
17 зубъра живеят на свобода в Източните Родопи СНИМКА: БОГДАН БОЕВ
Европейски бизон АВТОР: ГЕОРГИ КУРТЕВ
Стадо бизони с малките СНИМКА: МАРИН КУРТЕВ
Зубър Автор: Стефан Стефанов

Първото родено бизонче в дивата природа вече има свое малко

Къде живеят зубрите? Ако на този въпрос отговорите само “Полша и Беларус”, значи не знаете, че тези големи тревопасни животни у нас също се разхождат на свобода. По-конкретно в Източните Родопи има 17 зубъра, четири от които са малки.

Eвропейският бизон, както е известен още зубърът, прилича на северноамериканския си братовчед, който обаче тежи с над 200 килограма повече. Американският бизон стига до 2 метра и тегло между 400 и 1270 кг, а

европейският е малко

по-висок - 2,1 м, но е

по-слаб - между 800 и 1000 кг

“Малко хора знаят, че у нас живеят зубри, но видът се е срещал почти в цяла Европа и на Балканите. За първи път го описва Аристотел и той му дава името “бизон”. За съжаление, европейският бизон изчезва напълно от Балканите преди 8 века според последните палеонтологични находки, като е възможно и по-дълго да е живял, но да не са намерени находки все още”, разказва експертът по биоразнообразие във фондация “По-диви Родопи” Христо Христов.

Той е един от хората, заради които зубрите отново живеят в България след 800 години. Благодарение на проект в Източните Родопи има 17 животни, разделени на две стада. 

“Ние първи, в България, опитахме на Балканите да започнем проект за възстановяването на вида в природата на Източните Родопи. Нашите живеят свободно. Много трудна работа е. Отглеждат се в адаптационна ограда, след като пристигнат, след това се разширява мястото, наблюдават се и накрая се освобождават”, пояснява Христов.

Преди 5 години, през 2019 г., у нас се ражда и първото зубърче на свобода. Щастливата новина е, че то е пораснало и сега има свое малко, също родено в дивата природа на Родопите.

“В една програма за реинтродукция има няколко показателя - ако в природата има успешно отгледано малко, което след време порасне и също има поколение, се смята, че програмата върви успешно. Това е първият индикатор за сигурен успех”, обяснява експертът. Малкото зубърче е родено миналата година през лятото и още не е самостоятелно. Майка му ще се грижи за него две години.

Тази година от фондацията

очакват да се родят още три

бебета в голямото стадо

А в малкото има три женски. Зубрите се отделят сами в социални групи, когато станат повече на брой, а в едно стадо обикновено има между 10-12 животни. У нас живеят и 65 зубъра, които обаче са в ловното стопанство “Воден”, така че те не са на свобода. 

“Те обитават големи пространства. Доста дълго време съзряват, женските на петата година имат теле, а мъжките растат до 8-ата година, но стават полово зрели по-рано. Женските раждат през година, а не всяка. В природата това е било нормалният процес, защото толкова едри животни, обитаващи големи територии, не могат да имат свръхпопулация. Затова имат бавна репродукция и бавен растеж”, казва Христо Христов.

Хубавото е, че у нас зубрите нямат естествени врагове. На север, в Румъния и Полша, има единични случаи на нападения от мечки, които са техен враг и могат да уловят малко или млад бизон. Но у нас в тази част на Родопите няма опасност. Най-голямата заплаха е човекът.

“Сега се притесняваме и заради климатичните промени. Водата в планината много намалява, пресъхват реки, извори, които никога досега не са пресъхвали, а от тях пият всички диви животни - елени, сърни, едри тревопасни”, казва експертът.

Понеже зубърът е най-едрото тревопасно в Европа, той “иска” храна. “Хубавото е, че е широкоспектърен, а не като кравите и конете от едрите тревопасни, които са тясно профилирани и се хранят само с трева. Той е като благородния елен - яде листа, клонки, храсталаци, трева. Храна има, но с климатичните промени настъпват и южни (африкански) болести. Те се пренасят чрез насекомите в Европа и са опасни”, пояснява Христо Христов. 

Заради болести, улов и климатичните промени зубрите изчезват през Средновековието. “Има данни, че Добруджа е била напълно унищожена. Заради климатичните промени, имало е и болести, както и са били улавяни за храна. Те са били лесна плячка - когато стрелата прониже ребрата, води до моментална смърт”, разказва експертът.

Колкото и да изглеждат като тромави дебели животни, младите зубри са изключително бързи. При стрес за части от секундата те развиват до 60 км/ч и скачат на 2 метра височина. Структурата на тялото им се променя мигновено, източват се и бягат като коне.

С възстановяването на вида у нас се запазва и дивото горско местообитание, което е дом на голямо разнообразие от животни - насекоми, птици, бозайници.

 

 

 

 

Други от От страната и света

Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената на тока

„Искам да успокоя българското население, че съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има. Имахме среща заедно с премиера Главчев и с министъра и вицепремиер на

Шофьор блъсна мъж и двамата паднаха в изкоп на строеж във Варна, пешеходецът загина

Пешеходец загина при тежък пътен инцидент във Варна. 27-годишен шофьор е загубил управление над автомобила си, качил се е на тротоара и е блъснал мъжа, а след това са паднали в изкоп на строеж

Върховният водач на Иран свика извънредно съвета по сигурност

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей свика извънредно заседание на съвета за национална сигурност, пише Tehran Times.  Спасителните екипи все още издирват президента Ебрахим Раиси

Огромна тапа на магистрала "Хемус" в посока София

Огромна тапа се е образувала на магистрала "Хемус" в посока София, съобщават очевидци във фейсбук групата "Катастрофи в София".  Задръстването започва около 30-40 км в посока София

Военен камион удари кола в аварийната лента на магистрала "Тракия"

Военен камион, движещ се в аварийната лента, удари кола на „Тракия". По чудо инцидентът се размина без жертви. Няколко души тръгнали на екскурзия с бусче

>