58,84 лв. струва газът през април, поскъпването е с 2%

01.04.2024 15:34 Марияна Бойкова
И на откритото заседание на 28 март за цената на газа през април беше обсъждано числото 58,84 лв. За дните до 1 април котировките на европейските борси не доведоха до промени в цената.

Газът през април ще струва 58,84 лв. за мегаватчас, което е поскъпване с 2% в сравнение с март, когато цената беше 57,59 лв.  Цените са без таксите за пренос, достъп, акциз и ДДС. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание на 1 април.

 На тази цена „Булгаргаз"  ще продава природен газ на газоразпределителните дружества и на топлофикациите. В нея влиза цената на газа на входа на газопреносната мрежа, надбавката за "Булгаргаз" за обществена доставка, както и разходите за складиране на гориво в хранилището в Чирен. Отчитат се в цената котировките на международните пазари до 31 март включително. 

Общото хрогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за април е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция" (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 51,07% от потреблението за месеца и допринасят за постигането на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз" е сключил за април договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

В ценовия микс влизат и количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен".

С осигурения газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик за април - към газоразпределителните компании и топлофикациите,  както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Други от От страната и света

Румен Радев за катастрофата с Кирил Петков: Инциденти има, откакто го има НСО

Инциденти е имало и го има, откакто го има НСО. Така държавният глава Румен Радев коментира катастрофата с Кирил

Съдебният инспектор, който се държа непристойно в хотел във Враца, подаде оставка

Съдебният инспектор Александър Мумджиев, който се държа непристойно в хотел във Враца, подаде оставка, съобщиха от Инспектората на ВСС.  На основание подадените документи главният инспектор на ИВСС

Свидетелят Камен Бойчев: Кирил Петков беше в шок след сблъсъка

Кирил Петков беше в шок, много притеснен, разказа за "24 часа" Камен Бойчев, който живее в непосредствена близост до мястото на трагичния сблъсък между кола на НСО

Военноокръжната прокуратура в Сливен води разследването за катастрофата с Кирил Петков

Военно-окръжна прокуратура-Сливен наблюдава досъдебно производство за катастрофата с участие на автомобил на Националната служба за охрана (НСО) на първокласен път от гр. Добрич за гр

По сигнал за контрабанда на горива се проверяват бензиностанции край Бургас

По сигнал за контрабанда на горива Областна дирекция на МВР - Бургас, служители на Националната агенция по приходите (НАП) и агенция "Митници" извършват проверка на бензиностанции в област Бургас

>