Убийството на Жоро Плъха – класическа неизбежна отбрана за двама съдии, но докладчикът не мисли така

01.04.2024 11:17 Ваня Драганова
Съдебният състав, който оправда лекаря. В средата е докладчикът Михаела Буюклиева, която е на особено мнение.
Застреляният крадец Жоро Плъха
Д-р Иван Димитров (вляво) с адвоката си Гено Василев

Възможно ли е човек да бъде нападнат с нож, да отвърне със смъртоносен изстрел и ситуацията да бъде преценена като неизбежна отбрана, чиито предели не са превишени?

Отговорът на този въпрос е "да" и се съдържа в мотивите към оправдателната присъда на д-р Иван Димитров от Пловдив. На 2 март 2018 г. той

застреля с незаконен пистолет Жоро Джевизов-Плъха, влязъл да краде

в гаража му. Обвинението беше в убийство при превишена отбрана, а произнасянето, че лекарят е невинен, е на третия състав на Пловдивския апелативен съд, който разгледа делото.

На тази позиция са обаче само двама от съдиите, докладчикът и председател на състава Михаела Буюклиева е с особено мнение. Според нея д-р Димитров е виновен, защото е налице явно несъответствие между нападението и защитата.

Очевидци на случилото се преди повече от 6 г. няма и за фактологията се съди основно по разказа на д-р Иван Димитров. Той твърди, че вечерта на 1 март 2018 г. бил сам в дома си на ул. "Лука Касъров" и забелязал, че свети в гаража му, превърнат в работилница.

Решил да не слиза заради забравена лампа, но след полунощ видял, че в помещението вече е тъмно. Тъй като бил обиран, решил да види какво става и взел заредения си пистолет "Валтер".

Вече на двора той държал в едната ръка телефона с включено фенерче, а в другата – оръжието. Вратата на гаража била открехната - вътре имало човек, който се канел да изнесе разни вещи.

В този момент д-р Иван Димитров видял насочен към лицето си юмрук и инстинктивно се дръпнал. Крадецът хвърлил по него нож и лекарят отскочил назад. Усетил силна болка в десния глезен, където попаднал ножът. Тогава произвел изстрел във въздуха и извикал: "Стой, полиция! Легни на земята!".

Джевизов не се подчинил, напсувал лекаря, казал му "гяур"

и го замерил с метална табела, която била в гаража. Тогава д-р Димитров произвел няколко изстрела и единият улучил Жоро Плъха. Двамата се разбягали в различни посоки, простреляният успял да стигне до бул. "Шести септември". Легнал на капака на кола, паркирана до областната управа, където бил открит мъртъв.

След това д-р Димитров се обадил на приятеля Никола Капсъзов и двамата тръгнали да търсят нападателя из квартала, но не го открили. После лекарят хвърлил пистолета в контейнер за смет, а на сутринта помолил да бъдат изтрити записите от камерите на близкия магазин.

Това не се случило, но качеството на записите не позволява лицево разпознаване.

Жоро Джевизов е осъждан 9 пъти основно за кражби. Системно е вземал дрога, а в нощта на нападението е бил под влиянието на морфин и остатъци от хероин. Това е и една от причините да се смята, че смъртта му не е била особено мъчителна.

Тя е настъпила бързо, защото бягството е засилило кървенето от белия дроб, в който попаднал куршумът.

"Аз защитавах живота си. Всичко стана много бързо, нямах време да мисля. Действах инстинктивно и под силен стрес. Не съм искал да го убивам, много съжалявам" са думите, към които се придържа д-р Димитров от началото на процеса.

В хода на последното дело пред апелативния съд прокурорът Иван Перпелов поиска да се изследва възможността д-р Димитров да се е наранил сам с нож в крака, за да твърди после, че е бил нападнат и затова стрелял. 

Експертизите обаче не дадоха отговор и съдебният състав приема, че хвърляне на нож е имало. Но най-същественото е 

дали "нож срещу пистолет" покрива института на неизбежната отбрана

Двама от съдиите – Васил Гатов и Галина Арнаудова, са категорични, че няма превишаване на пределите на защитата.

"Разследваният казус е класически случай на неизбежна отбрана. Смъртта е причинена в рамките на осъществяваната активна защита при едно започнало и все още продължаващо нападение и тогава е налице общественополезно, необходимо и правомерно поведение от страна на подсъдимия.

ВКС в много свои решения е указвал, че поначало всеки удар, независимо с какво се нанася, представлява нападение, и щом като пряко и непосредствено застрашава живота или здравето на отбраняващия се или на другиго, обуславя наличието на неизбежна отбрана", гласи част от аргументацията д-р Димитров да бъде оправдан.

Магистратите подчертават и че превишаване на пределите на неизбежната отбрана може да има само при явно несъответствие на защитата с характера и опасността от нападението, а това зависи не само от използваното средство, а и от цялата ситуация, включително поведението на започналия конфликта.

"Засегнатият може да употреби всички налични средства, стига да са необходими за отблъскване на нападението. Не съществува задължение за отбраняващия се, който е в неизбежна отбрана, при отблъскване на нападението да избира и да засяга с действията си само неуязвимите (неопасни) части от тялото на нападателя", смятат съдиите Гатов и Арнаудова. 

Докладчикът Михаела Буюклиева обаче не е съгласна с това. Според нея

интензитетът на отбраната надвишава този на нападението 

"Като се вземат предвид защитаваните имуществени интереси – вещи, тяхната невисока стойност, възможностите на подсъдимия за отбрана, средствата за защита, с които е разполагал, разстоянието, от което е произвел изстрела, броят на изстрелите, е налице явно несъответствие между нападението и защитата.

Пострадалият е могъл да се справи със ситуацията, като се обади на телефон 112, без да използва интензивни средства за защита като стрелба с огнестрелно оръжие срещу заварен да извършва кражба и се опитва да се спаси от куршумите", мотивира съдия Буюклиева особеното си мнение и убедеността си, че д-р Иван Димитров трябва да бъде обявен за виновен.

Тя подчертава и поведението на подсъдимия след нападението - не сигнализира органите на реда, а започнал да заличава следи.

"Налице е поредица от подредени, обмислени и целенасочени действия, за да не бъде свързан с убийството, тъй като е разбирал противоправността и обществената опасност на извършеното от него и е осъзнавал вината си", категорична е тя.

Делото мина пред апелативния съд за трети път – веднъж то беше върнато на първата инстанция. Но и първият, и вторият състав на окръжния съд оправдаха Иван Димитров.

При второто разглеждане от въззивния съд през 2022 г. докторът беше обявен за виновен и получи 2,5 г. условно. ВКС обаче намери противоречия в мотивите и върна делото отново в апелативния, сега то пак може да стигне до ВКС.

Иначе за незаконното оръжие д-р Димитров получи 2 г. с изпитателен срок от 3. В тази си част присъдата е в сила.

Други от От Пловдив

Прокуратурата разпореди проверка за пътно хулиганство на Асеновградско шосе

Районна прокуратура-Пловдив се самосезира и разпореди проверка за пътно хулиганство по публикуван в медии видеоклип с кадри от шофиране на лек автомобил със скорост от 170 км/ч в района на

Кметът Костадин Димитров на кръгла маса: Домашното насилие е изключително чувствителна тема

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри кръгла маса на тема „Координация на институциите в работата им при осъществяване на защита на правата и интересите на лица

ГЕРБ даде курбани в Пловдив в почит към светите равноапостоли Константин и Елена (снимки)

Курбани за здраве и благоденствие на Пловдив и неговите жители дадоха от ГЕРБ за празника на Светите равноапостоли Свети свети Константин и Елена. Във всички райони ритуалната храна беше благословена

Напусна ни известният пловдивски журналист и волейболист Божидар Статев

Починал е известният пловдивски спортен журналист и волейболист Божидар Статев, съобщиха негови близки. Той е завършил Механотехникума в Пловдив и СУ "Свети Климент Охридски" - специалност "Българска

Досегашният посланик на Испания получи титлата "Доктор хонорис кауза" на УХТ-Пловдив (Снимки)

Посланикът на Кралство Испания в България  в периода 2019-2024 г. Алехандро Поланко Мата беше удостоен днес с почетната титла  "Доктор хонорис кауза" на Университета по хранителни технологии в

>