Георги Христов записа песен за България

31.03.2024 08:00 Мария Райчева

Тази година прави 3 в 1 - турне, нов албум и концерт в зала 1 на НДК на 27 април

На 28 март с препълнена зала в Пазарджик стартира националното турне на Георги Христов. Тази година певецът с изумителен глас ще зарадва феновете си с 3 в 1 - нов албум, голям концерт в зала 1 на НДК на 27 април и националното турне. И трите носят името “Пей, сърце”.

След Пазарджик и София концертите продължават на 2 юни във Варна, на 3-и в Бургас и на 6 юни в Пловдив. Предстои да бъдат обявени и всички останали дати - поне още 15.

На 27 април, когато Георги Христов ще излезе на сцената на зала 1 на НДК, ще бъде пуснат и новият му диск, в който са включени хитовете му от последните две години, ремикси на някои от най-емблематичните му изпълнения, както и дуетът му с Нели Рангелова “Когато се огледам в очите ти”, любим на почитателите му. В албума “Пей, сърце” ще има и съвсем нови песни, които Георги Христов ще изпълни за първи път пред публика именно в НДК. Една от тях е “Българийо, майчино обятие” по текст на Джина Дундова и музика на Димитър Гетов. За първи път голямата звезда записва песен за България и в изпълнението ѝ се включват народни певици. На концерта в София заедно с Георги Христов както винаги ще бъде групата му “Черно и бяло”, ще има симфоничен оркестър, а специален гост ще бъде Нели Рангелова.

С Нели Рангелова са много близки приятели от дълги години. Тя ще бъде специален гост на концертите му в София, Варна, Бургас и Пловдив.

"Майка ми е най-близкият и най-скъпият ми човек", казва Георги Христов. Най-ценните неща, на които го е научила, са честност, почтеност, скромност, да не иска повече от това, което сам може да постигне. И никога не му се е карала за нищо. Когато започнал да се занимава с музика, получил пълната подкрепа, въпреки че баща му пък не гледал сериозно на това. До последно е била неговият най-голям почитател и барометър дали дадена песен е добра, или не. Първа чувала всеки нов запис.

С Композитора Димитър Гетов, който създава едни от най-големите му хитове - "Черно и бяло", "Не подавай за сбогом ръка" и т.н.

Като малък бил много злояд и бягал от детската градина, когато го карали да яде зелен фасул. Прибирал се вкъщи и се криел под леглото в спалнята.

На абитуриентския бал, а на кадъра е с баба си. Тогава живеели в старата им къща в квартал "Захарна фабрика", който сега е "Света Троица". Сам избрал тоалета си, който му шили по поръчка - розова риза, вишнев панталон, сако и обувки в бяло.
По онава време Хачо Бояджиев прави абитуриентски балове в зала "Универсиада" и събира на една сцена професионалисти и аматьори. И на бала си Георги Христов, който все още е едва 17-годишен, пее с групата си от 14-а гимназия, на една сцена с Емил Димитров и Богдана Карадочева. Това е първият му професионален концерт.

На клетвата в казармата в Божурище, където бил свързочник. Но изкарва там само 4 месеца, след това го взели за солист на Ансамбъла на армията "Сребърни звезди", който за него е учебник за професионализъм.

Безкрайно благодарен е на хора като Ласка Минчева (на снимката), Хачо Бояджиев, Васа Ганчева, Стефан Мушатов, които повярвали в него още в началото на кариерата му и винаги са били плътно до него. Давали са му ценни съвети и му показвали правилната посока.

"Мелодия на годината" през 1987 г., когато с "Върни ми любовта" печели "Мелодия на публиката", а "Черно и бяло" се класира на второ място. Оценява отличията, защото се дават за нещо свършено, но за него е важно да продължава да твори и да се развива. "Публиката в залата е моята най-голяма награда, която никога не ме е изоставяла и продължава да ме подкрепя", казва звездата.

С Петя Буюклиева имали съвместен рецитал с Боби Кимбъл от група "Тото" на "Златният Орфей" през 1988 г. След галавечерта по традиция били на коктейл в огромния ресторант "Магурата". Обсъждали бъдещи планове, които обаче не се осъществили заради комунистическия режим.

На "Златният Орфей" през 1988 г. с костюм на модна къща "Неделник", където участва с песента "Отчаяние няма" по музика на Зорница Попова. Печели първа място, но през тази година не се присъжда Голямата награда. "Големите корифеи на българската музика не искаха да признаят, че жена може да бъде по-талантлива от тях. Имам две първи места с нейни песни, но така и не дадоха Голямата награда", казва Георги Христов.

През 1991 г. направили голямо морско турне с Нели Рангелова и актьорите от предаването "Ку-ку" - Влади Въргала, Камен Воденичаров и Август Попов. С тях бил и оркестър "Бургас". "Оттогава пазя изключителни емоции, за мен е чест, че познавам такива хора, защото са големи личности", разказва Георги Христов.

През 1992 г. изнася концерт в спортната зала във Варна, когато негов специален гост е Филип Киркоров. Двамата не са просто приятели и колеги, те са повече от братя.

През 1993 г. става кръстник на Христо Порточанов, за когото казва, че е един от най-близките му хора и го чувства като част от семейството си. "Голяма личност, изключителен професионалист, направил много за Бургас и въобще за българския футбол." Докато Порточанов е президент на ФК "Нефтохимик", Георги Христов записва химна на клуба.

Кадър от музикалния филм "Скалната долина", направен върху албума "Майчице" през 1995 г. В него е включена и песен, посветена на Ванга. Снимките продължават повече от две седмици при доста екстремни условия. Певецът работи с огромен екип от близо 100 души от БНТ. Филмът е в Златния фонд на националната телевизия.

През 1997 г. е първото му турне в Америка. След Олимпиадата по изкуствата в Лос Анджелис, където взема златен медал, Кичка Бодурова го поканила да направят повече от 10 съвместни концерта.

Певецът записва две песни с Джони Фалконе в Рим през 2009 г., които тя включва в албума си. Едната от тях влиза и в албум на Георги Христов. Поканата за съвместната работа идва от нейния мениджър.

Други от Възход и падение

Алек си тръгна, без да избере нито Магдалена, нито Надежда на финала в "Ергенът"

Наистина ли един мъж може да бъде влюбен в две жени едновременно? Не, любовта не работи така, смята той "Дами, вие сте перфектни, аз не съм", каза ергенът Алек във видеообръщение към двете

Асен Блатечки режисира пиеса, в която действието се развива в XV в.

“Съкровището на Силвестър” е забавна пиеса, в която сюжетът се развива в ХV век. Главните герои са испански благородник и най-славен пират на западните морета и английски благородник и най-свиреп

„Уроците на Блага" с награда за най-добър български филм на наградите „Васил Гендов"

Съюзът на българските филмови дейци раздаде кино наградите и отпразнува 90-тата си годишнина 16 май 2024, София. На официална церемония тази вечер в Народен театър „Иван Вазов" бяха раздадени

Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Ексцентричният кулинар Лъчезар Чоткин е големият победител в шести сезон на Hell's Kitchen. Той готви рамо до рамо със своята любима Камелия, на която предложи брак в Кухнята на Ада

Ансамбъл "Българе" празнува 22 г. на сцена в НДК

С оригинална режисьорска комбинация от филм, театър, динамични народни танци и песни ще отпразнува 22 г. от създаването си Националният фолклорен ансамбъл "Българе"

>