Григор го направи! Ще играе на финал в Маями и отново е в топ 10 на света (видео)

30.03.2024 05:00
Григор Димитров Снимка: профил на турнира в Маями в X

Той: В нито един момент не спирам да вярвам в себе си

До този сезон Григор Димитров не бе преминавал осминафиналите в Маями. А в първия си мач на турнира от категорията "Мастърс 1000" преди дни бе само на 2 точки от загубата.

Българската звезда в тениса обаче вече е на финал, след като отстрани 6:4, 6:7 (4:7), 6:4 олимпийския шампион Александър Зверев и прекъсна серията си от 7 поредни загуби срещу руснака с германски паспорт. Първата и единствена победа на Димитров в мач с по-малкия от братята Звереви бе през далечната 2014 г. в Базел.

С достигането до двубоя за титлата във Флорида Григор си осигури връщането в топ 10 на световната ранглиста за първи път от 29 октомври 2018 г. Така той прекъсна пауза от 260 седмици от последния си престой сред първите 10 и това е третата най-дълга в историята. В понеделник нашият тенисист ще бъде №9.

Победата над Зверев бе 20-а срещу съперник от топ 5 на ранглистата и 20-а от началото на този сезон. Той елиминира двама от първите 5 в света в рамките на един турнир за първи път от 2017 г. в Бризбейн (Милош Раонич, Кей Нишикори). 

На финала в Маями Димитров ще играе с шампиона от откритото на Австралия Яник Синер (Ит), който прегази 6:1, 6:2 носителя на титлата в Маями Данил Медведев (Рус). До момента Синер води с 2:1 победи на Димитров. Григор спечели в Рим през 2020 г. и загуби в Маями и Пекин през миналия сезон.

Сред най-големите фенове на Григор в двубоя със Зверев бе Серена Уилямс, която бе седнала няколко реда по-надолу от екипа на нашия играч . Димитров и по-малката от сестрите май имаха връзка отдавна, когато талантът от Хасково се подготвяше в академията на Патрик Муратоглу в Париж. После Григор тръгна с Мария Шарапова, но със Серена си останаха добри приятели. 

Григор Димитров смята, че в основата на успехите му в последно време е здравата работа, която вършат с треньорския екип. Бившият №3 в света стигна финал на турнира "Мастърс 1000" в Маями и се върна в топ 10 на ранглистата. На турнирите в САЩ той е с треньора Джейми Делгадо, баща си Димитър и физиотерапевта Никола Мароа.

"В момента водя собствена битка и участвам в собствено състезание. Движа се по много различен път в моя живот и моята кариера. Но в нито един момент не спирам да вярвам в себе си и да опитвам да правя нещата още по-добре. Това (победите - б.р.) е черешката на тортата. И двамата все едно се борехме за живота си. След първия сет той заигра по-добре и във втория, а особено в тайбрека показа истинската си класа. В третия сет имаше възможност за пробив, но аз сервирах много добре и продължих да играя по моя си начин. Смятам, че в края показах повече самочувствие", сподели Димитров веднага след мача с Александър Зверев.

Други от Тенис

Виктория Томова направи обрат срещу французойка в Париж

Първата ракета на България Виктория Томова победи французойката Клое Паке и се класира за II кръг на турнира по тенис на клей от сериите WТА 125 в Париж

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна във Франция

Третата ни ракета Димитър Кузманов отпадна във втория кръг от квалификациите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Екс ан Прованс (Франция)

Пловдивчанинът Димитър Кузманов загуби доиграването в Острава

Рекордьорът на България за купа "Дейвис" Димитър Кузманов отпадна от турнира по тенис на червени кортове от сериите "Чалънджър" в Острава (Чехия) с награден фонд 74 825 евро

Росица Денчева спечели турнира за девойки в Пловдив

Росица Денчева спечели титлата при девойките на силния международен турнир от категория J300 на ITF в Пловдив. В изцяло български финал Денчева направи обрат и победи с 5:7, 6:3, 6:4 Елизара Янева

Голям Григор Димитров! Удари №2 в света в Маями и е на победа от топ 10 в ранглистата

Григор Димитров със сигурност трябва да закачи на стената в хола си снимки от мачовете си в Маями. Българската звезда в световния тенис отново показа невероятна класа и пред погледа на легендата на

>