Спешно промениха закони, за да намери Радев премиер (Обзор)

29.03.2024 23:15
Зам.-шефовете на Сметната палата Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева влязоха и излязоха заедно от “Дондуков” 2.
Докато президентът се срещаше с потенциални кандидати за служебен премиер, съпругата му Десислава Радева постоя на въздух пред “Дондуков” 2, поседнала на оградата на Археологическия музей с охраната си и сътрудничка.
Подуправителят на БНБ Андрей Гюров излиза от срещата с Румен Радев.

Да определят 10 позиции, е недоразумение. Жена ми от месец не спи, жалва се един от възможните кандидати

В деня, в който Румен Радев проведе ударно втория кръг от срещи с потенциални кандидати за служебен премиер, депутатите ударно промениха 3 закона, за да “поправят” в някаква степен създадената бъркотия след промените в конституцията.

Едва за 10 минути парламентът прие поправки за управителя на БНБ, шефа на Сметната палата и омбудсмана и техните заместници. В законите се разписа, че избраният за служебен премиер ще излиза в неплатен отпуск, а след края на правителството ще се връща и довършва мандата си в съответната институция.

Промените бяха приети спешно, след като се оказа, че никой от “домовата книга” (както Радев определи списъка за служебен премиер в конституцията) не иска да напуска поста си заради служебно правителство. Затова тези, с чиито гласове бяха приети промените в конституцията, коригираха в някаква степен стореното. 137 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС промениха законите за трите институции на първо четене. Очаква се те да бъдат приети окончателно другата седмица.

По същото време на “Дондуков” 2 президентът се срещна с шестима от потенциалните кандидати. В четвъртък той разговаря с парламентарния шеф Росен Желязков и с шефовете на БНБ Димитър Радев и на Сметната палата Димитър Главчев. А днес покани техните заместници и омбудсмана.

Опциите са изключително стеснени. Има позиции, при които има несъвместимост. Но винаги когато един избор е лимитиран, той не може да доведе до най-добрия възможен резултат, не скри притесненията си Румен Радев и предупреди за подводни камъни. Но отново гарантира, че ще направи всичко възможно да изпълни изискванията на конституцията.

Мераклии за премиер винаги се намират,

успокои го задочно от кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Първа в серията “Търси се премиер 2” мина Диана Ковачева, която очаквано каза на Радев, че не може да е, защото отива съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Затова и скоро ще подаде оставка като омбудсман.

Тогава пък парламентът ще трябва бързо да задвижи процедура по избор на нов обществен защитник, след като заместничката ѝ Елена Маркова-Чернева, която трябваше да довърши мандата, подаде оставка. Пред ПП-ДБ Радев намекна, че именно нея е оглеждал като най-подходяща.

Един след друг при него влязоха тримата подуправители на БНБ.

Аз винаги, във всяка ситуация съм постъпвал отговорно от гледна точка на публичния интерес. В момента това, което правя, също е много важно, каза Петър Чобанов. Но всеки трябвало да се съобрази с крайното решение на президента.

След него бе Радослав Миленков. Аз съм банкер, не съм политик, каза той.

Определи ситуацията като напрегната

Иска ми се това да не ни отдалечава от еврозоната, спомням си колко труд се хвърли, направихме невъзможното, каза Миленков. С Андрей Гюров пък Радев обсъдил не кой да е служебен премиер, а ролята и задачите на БНБ за еврозоната.

Най-драматично се отрази срещата с президента на двамата зам.-шефове на Сметната палата Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева. Те дойдоха доста по-рано от часовете си, влязоха и излязоха заедно, като се опитваха да избегнат журналистите.

Ние също сме хора, имаме емоции, подложени сме на невероятно напрежение. Виждате какви недоразумения се получават, този товар. Ние не сме най-подготвените хора за тези позиции, заяви Тодоров от името на двамата. Грънчарова запази мълчание.

Това е недоразумение - да се свежда до 10 човека. Има страхотно много хора в тази държава, които заслужават да бъдат на тази позиция. Не смятаме, че аз и г-жа Грънчарова сме най-подходящите хора, допълни зам.-шефът на Сметната палата.

На въпрос дали това много би ги затруднило, Тодоров отговори: Повярвайте ми, съпругата ми вече цял месец не спи, предполагам и съпругът на г-жа Грънчарова. Това се пренася, ние имаме малки деца.

Дали ще е Желязната лейди на Сметната палата, или шефът ѝ Главчев?

Като Желязната лейди и Царицата на одитите, отличен мениджър на публичните пари - така описват колеги зам.-председателката на Сметната палата Горица Грънчарова. Ако тя бъде призована от президента да оглави служебния кабинет и приеме, ще имаме мълчалив и сдържан, но с точен изказ премиер. Владее тайните на контрола, уважават я и проверяваните от палатата мини- стерства, ведомства, кметства.

Че Румен Радев е насочил поглед към жена, отдалечена от политическите партии, самият той даде да се разбере онзи ден. Той изрази изненада и съжаление, че зам.-омбудсманката Елена Чернева изведнъж подаде оставка. И наблюдателите веднага обърнаха поглед към Горица Грънчарова, дори бившият конституционен съдия Пламен Киров днес директно назова името ѝ.

Иначе и зад Грънчарова-Кожарева може да се търси политическа сила - както зад всеки, избран на висок пост. Едни разказват, че звездата ѝ изгрява още по времето на НДСВ. Според други била кандидатура на ДПС за Сметната палата, макар някога формално да бе внесена от ВМРО. Което пък станало времето, когато те бяха коалиционен партньор на ГЕРБ, така че и такава връзка се привижда.

Биографията ѝ обаче показва, че все едно от кого и кога е предложена, Грънчарова има опит и качества, които доказва вече две десетилетия като един от ръководителите на държавните одитори. “Един от външните фактори за независимостта на Сметната палата е общественото доверие. В тази насока пред нея има доста предизвикателства, които трябва да се преодолеят. Трябва да се обясни функцията на Сметната палата. Тя трябва да подпомага хората, които управляват, да бъдат добри мениджъри на публичните пари. Това ще бъде дълъг процес, но стъпките, които трябва да се предприемат са представяне на одити, които са обществено значими”, обясни Грънчарова при едно от номиниранията ѝ.

Родена е в Разлог, завършила е счетоводство и контрол в Стопанската академия в Свищов, първо работи в банковия и финансовия сектор, била е и главен експерт в НАП, преди през 2005 г. да започне работа в палатата. До януари 2011 г. ръководи одитите в министерствата на отбраната и на околната среда, НСИ, Комисията за защита на личните данни, СЕМ, БНР, БНТ и пр. После става член на Консултативния съвет на Сметната палата, а през 2014 г. е избрана от Народното събрание в ръководството.

Тя координира дейността и връзките на Сметната палата с Борда на одиторите за НАТО, участва в проекти за сътрудничество с Европейската сметна палата, от която получи специални благодарности за работата си. А когато парламентът изненадващо прекрати вече изтеклия мандат на председателя Цветан Цветков, Грънчарова пое поста до избора на нов шеф.

Съпругът ѝ Михаил Кожарев се пенсионира от съдебната система миналата година след години по върховете ѝ и сега е вписан като адвокат в Благоевград. Бившият главен прокурор Борис Велчев го прави свой заместник и шеф на Върховната административна прокуратура. През септември 2012 г. прокурорите избират Кожарев за член на ВСС. Негов е първият подпис от общо седем на кадровиците, които през 2012 г. издигнаха за главен прокурор Сотир Цацаров.

Кожарев бе номиниран за конституционен съдия от “Патриотичния фронт”, когато бяха съуправляващи с ГЕРБ, но мнозинството избра Константин Пенчев.

Други наблюдатели пък твърдят, че не съпругата му Горица, а титулярът на Сметната палата Димитър Главчев май ще е изборът за служебен премиер.

Министри склонни да останат за служебни

Министри от кабинета "Денков" са готови да останат на постовете си и в служебен кабинет. Този слух упорито се разнесе в последните два дни сред политиците. А днес вече получи потвърждение и в лицето на двама от тях - този на отбраната Тодор Тагарев и на земеделието Кирил Вътев.
Стига да имам такова предложение, ще го приема, коментира Вътев. Той напомни, че е дошъл в настоящия кабинет като експерт. В сектора пък било важно политиките да не се сменят рязко.
Надявам се да не оставам още дълго време, заяви първоначално Тагарев. Но на въпроса би ли приел да е служебен министър, отвърна така: "Зависи от много неща. Още не е дискутирано с мен".

Други от От страната и света

Под възглавница на пейка децата открили пистолета, с който депутатският син рани 12-годишната си леля (Обзор)

Преместиха в болница в София момичето, улучено в крака Повдигат обвинение на Димитър Бонзов, оставил оръжието с куршум в цевта на партито. Законът предвижда до 10 г

Засилен полицейски контрол за осигуряване на пътната безопасност

КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА Акцията е част от мерките за ограничаване на предпоставките за възникване на пътни произшествия Специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

Андрей Белоусов, за когото твърдят, че не е корумпиран, ще има рекорден бюджет за отбрана Некорумпиран технократ, който не е служил и ден в армията, но е тренирал самбо и карате

Красимира Трифонова помоли съда за човечност, не била удушила Пейо, разхождала кучето си със съседка (Обзор)

Разследващи установили нейно ДНК по ключа и USB кабел в жабката на колата на Пеев "Мъжът е потеглил сам с колата си, телефонът му се движел 12 часа докато изчезне"

Посланикът на Швейцария Раймунд Фурер даде висока оценка на МВнР

Посланикът на Конфедерация Швейцария в София Раймунд Фурер даде висока оценка на експертизата на българската Дипломатическа служба и на обучителните програми на Дипломатическия институт към

>