Росен Плевнелиев: Светът се нуждае от световно лидерство

29.03.2024 17:35
Росен Плевнелиев СНИМКА: Румяна Тонева

В прехода, в който се намира светът днес, се нуждаем от световно лидерство. Такова, което да обедини хората на планетата с нов дневен ред, където демокрацията няма да е единствена. Трябва да се научим да разбираме различията. Този процес изисква и преоценка на ООН. Това са думи на Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012 - 2017), който участва в бизнес обяд във формат AmCham Executive Club на тема "България през 2024: перспективи и предизвикателства - бъдещето на Европа и издръжливост на трансатлантическото партньорство". Събитието е организирано от Американската търговска камара в България по случай 20-ата годишнина от присъединяването на България в НАТО. Участие в срещата взе и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. 

"Нищо не се промени в света от 2016 година насам", с това свое заключение започна своята реч Росен Плевнелиев, който сподели с участниците в срещата своето виждане за процесите в света, в Русия и ЕС, и не на последно място - за България.

Какво се случва в света днес? 

В света няма никаква промяна – там, където бяхме през 2016 година, се намираме и днес. А светът се намира в етап на преход от един световен ред, който загубихме към друг, който още не е създаден, посочи той и добави някои характеристики като наблюдаваните трусове във властта, възхода на континенти, възхода на икономики. 

"Навсякъде, където пътувам, обсъждаме една и съща тема – нуждаем се от нов ред, който да отговаря на новия свят на XXI век. А това изисква отговорно лидерство. Редът означава правила, редът се нуждае от институции, които са под въпрос, а днес правилата отсъстват", смята Плевнелиев. "Нуждаем се от световно лидерство, което да обедини планетата с нов дневен ред, където демокрацията няма да е единствената, защото много държави по света не вярват в това, в което ние вярваме",

И за него въпросът не опира единствено до Русия и Китай, става дума и за САЩ. В сегашната обстановка, смята той, ние трябва да се научим да разбираме различията и да се научим как да ги пречупваме за целите на мира. "Надявам се, че новият световен ред ще е за мир", посочи той.  

Посоченото по-горе обаче се различава от изводите, които той си прави от състоянието на международните отношения днес. 

"Днес такова лидерство липсва в ООН", заключи Плевнелиев, смятайки, че светът се нуждае от цялостно преосмисляне на ООН – на начина, по който функционира; на начина, по който работи Съветът за сигурност, представителността в ООН и в Съвета за сигурност през XXI век.

"Ще бъде ветровито в света, предстоят да ни връхлитат урагани, не се задават ведри новини за световния ред и световни институции", смята Росен Плевнелиев за задаващите се предизвикателства. 

За Русия и Европа 

Кой смятате е моделът на подражание за Путин? С този въпрос президентът 2012 - 2017 г. се обърна към участниците в събитието, добавяйки, че Петър Велики е преобладаващата заблуда. Отговорът по думите му е Николай I, владетел на Русия, Финландия и Полша.  

"Днес ние продължаваме да не разбирам Русия, а това не говори добре за нас", отсъди Плевнелиев. 

Николай I не е бил претендент за престола, а в началото на своето управление е проевропейски настроен. Но предвид състоянието на международните отношения по онова време в Европа, руският владетел влиза в ролята на балансьор, за да загуби постепенно желанието да играе ролята на полицай и постепенно да загуби вярата си в Европа, посочи Росен Плевнелиев. По времето на Николай I, Русия губи и Кримския полуостров. 

"Можем да говорим много за наличието на прилики, но трябва да осъзнаем най-сетне, че начело на Русия е не просто един диктатор, а военен диктатор, а това е най-лошата от всички възможности", заключи той. 

Росен Плевнелиев определи ситуацията в Европа като много интересна, защото "тепърва я очакват много проблеми, ще я връхлетят силни насрещни ветрове". От една страна ЕС трябва да се справя с Китай, а от друга и с Русия. Европейската политика спрямо Китай още не е избистрена, а по линия на Русия въпросът не приключва само с енергията. "Русия оспорва това, което сме и в каквото вярваме. Русия оспорва нашите ценности", смята той.

В добавка той изведе и значението на предстоящите избори в САЩ за европейците и въпросът, който се питат те: Какво да правим, ако Тръмп стане президент на САЩ? 

"И ако се върна към 2016 година, то нито една от кризите тогава днес не е решена, даже към тях се добави и една война", продължи лекторът. 

За него обаче най-лошата от всички кризи е тази на морала в ЕС, "да забравите кои сте и за какво се борите". И едно от проявленията на кризата с морала в Общността за него проличава по линия на политиката на разширяване, която трябва да продължи, смята Плевнелиев, защото тя е двигателят на интегритета. А по думите му развитието на България от 2007 година насам е пример за положителната промяна.  

Два сценария за България 

Пред България в сегашната ситуация има два сценария, според Росен Плевнелиев.  

Първият означава ускоряване на процеса на присъединяване към еврозоната, а Шенген ще последва. Еврозоната е нещото, с което трябва да приключим възможно най-скоро, смята той, защото членството там означава автоматически по-добра работа на институциите, на прокуратурата, съдебната система, тайните служби. А членството в Шенген на свой ред означава едно-единствено нещо – доверие в тайните служби, става дума за регистри, за ефективност на институциите. При този сценарий руското влияние и интереси изчезват. 

Вторият вариант предвижда България да остане в периферията, да остане изолирана, да бъде някъде в Източния фланг. "Но ако искате да сте периферия, тогава сте много лесна мишена не само на руско влияние, но на всякакво геополитическо въздействие", предупреди Росен Плевнелиев, цитиран от БТА. 

Други от От страната и света

Разпитват 111 свидетели по делото срещу Омар, прегазил с викове "Джихад" и "Аллах" двама полицаи след гонка (обзор)

Прокуратурата обвини в умишлено убийство сириеца, който дълго лъжеше, че е непълнолетен Роднините на загиналите настояват за доживотна присъда Летящият срещу униформените рейс бил пълен

Пропуснати ползи за милиарди, ако и през 2025-а не въведем еврото, но още има шанс

БНБ и банковият сектор са готови, но държавата не е Подготвя се кампания "Честен търговец" за предотвратяване на злоупотреби при замяна на лева с евро Ще има тестово отсичане на 8 млн

Рампа и асансьор за 120 000 лв. облекчават достъпа до сградата на болницата в Сивщов

Днес кметът на Свищов д-р Генчо Генчев и управителят на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович" Илиян Венков, съвместно с представители на общинска администрация и на фирмата изпълнител провериха работата на

Поевтиняване на парното и топлата вода предлага "Топлофикация София" от новия ценови период

"Топлофикация София" е депозирала намерение да доставя за новия ценови период от 1 юли топлинна енергия на цена от 97,78 лева за мегаватчас (MWh) без ДДС

Жена от Костенец даде 5000 лева на ало измамници, излъгали, че синът й убил дете

Жена от Костенец е дала 5000 лева на телефонни измамници, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР – София. Жената потърсила вчера помощ в полицията около 16:55 часа

>