Започва сезонът на рафтинга по Струма, предлага висок адреналин и забава сред бързеите на реката

29.03.2024 13:25 Тони Маскръчка
Трасето по Струма е 12 км и се изминава за около 2 часа.
Станимир Станимиров-Чачи прави инструктаж на група за рафтинг.
През 2017-а президента Румен Радев (първият вдясно) съпругата му Десислава се пуснаха по реката в най-екстремната й част.
Част от оборудването, което предлагат рафтърите.

Адреналин на макс и забавление сред бързеите на река Струма в Кресненското дефиле - това очаква смелите след старта на пролетните водни приключения. Той ще бъде даден в събота край Симитли, когато се открива сезонът на рафтинга, както и нова база на общината, изградена по трансграничен проект с Гърция.

"Това е

незабравимо изживяване, за което не е необходима специална подготовка

Не е необходимо да можете да плувате или пък някога да се е налагало да гребете в лодка. Не се изисква и кой знае каква физическа подготовка.
Нужни са само желание и малко кураж, тогава адреналинът е на макс", казва рафтинг инструкторът Станимир Станимиров - Чачи.

Повече от 20 г. спускането по бързеите на Струма е сред предпочитаните екстремни преживявания за търсачите на силни усещания, идеална възможност човек да избяга от ежедневието, да се наслади на природата, да изпита силни емоции и да усети общността на рафтинг ентусиастите.  

Реката, която минава през красивата природа на Кресненското дефиле, е най-доброто място за рафтинг у нас. Предлага както силни емоции, така и възможност човек да се наслади на спокойствието на водата, защото има различни бързеи, подходящи и за начинаещи, и за напреднали.

Спускания се правят и по реките Искър и Арда,

но трасето по Искър е по-късо, а това по Арда е близо 20 км, но пък сезонът там е много кратък, защото няма постоянен дебит на водата.

Близостта на дефилето до София и дългият сезон от март до октомври правят Струма най-предпочитаната дестинация за водни забавления.

"Снегът в планините тази година е по-малко, снеготопенето е през април, май и юни, но пък разчитаме и на валежите от дъжд, които например преди две години бяха доста през лятото и така реката остана достатъчно пълноводна.

В същото време по трасето има не само трудни участъци. От Симитли до началото на дефилето е по-спокойно. Там е подходящо за деца, семейства, за тези, които не са толкова смели, качват се за първи път и искат да пробват, а и да придобият умения за гребане в синхрон", допълва инструкторът.

Той казва, че в този участък човек може да се наслади на природата, защото, навлезе ли се в бързеите, няма време за оглеждане наоколо, а трябва да се слушат и изпълняват командите на гида и да се гребе.

Рафтингът по река Струма предлага множество бързеи с различна трудност и профил, а разстоянието от 12 км се изминава за около 2 часа, като заедно с инструктажа, преобличането и трансфера обратно до базата времето е към 3 часа. Центровете по поречието на реката имат съблекални, душове и места за почивка, а едно спускане е 60-70 лв.  

Струма е с трудност от клас 2 до 4 по международната шестобална скала,

като основното трасе е клас 3 и е подходящо и за хора, които нямат опит.

Чачи разказва, че в рафт са се качвали ентусиасти на всякаква възраст. Най-малкият пасажер е бил на година и половина в скута на баща си. Най-възрастният е наближавал 80-те.

За инструкторите и гидовете обаче сигурността на хората е на първо място и заради това преценяват в зависимост от нивото на реката дали е подходяща за деца. При много високо ниво, или както рафтърите го наричат потоп, спират спусканията.

При друго, пак високо ниво, но не толкова опасно пък избягват да правят спускания с начинаещи и деца.
Преди да се качат в лодките, се прави въвеждащ инструктаж, а след това се облича екипировката, която се осигурява от организаторите на спусканията - неопренов костюм, неопренови обувки, спасителна жилетка, яке, каска.

Инструкторите проверяват всеки дали правилно се е екипирал, и следва основният инструктаж как да се гребе, какви са командите, подавани от гидовете, поведението в лодката и правилата за безопасност.

  Разпределят се хората в лодките, които обикновено са с 4, 6 или 8 места. Гидът винаги пита за уменията за плуване на всеки, за да знае как да ги разпредели и как да реагира в случай на инцидент. За щастие, досега не е имало неприятни преобръщания във водата. Той е отговорен за всички в лодката,

познава в детайли реката и определя най-подходящия маршрут през бързеите

За екстремното изживяване при спускането с надуваеми лодки по Струма идват както приятелски компании и семейства, така и фирми, които организират тиймбилдинг за служителите си.

На такъв тиймбилдинг през 2011 г. на Министерството на икономиката една от служителките след спускането решила да направи и скок от скала във водите на реката. При падането наранила ръката си и се наложило лично тогавашният министър Трайчо Трайков да я откара до болницата в Благоевград.

Там установили, че има само изкълчване на рамото.
Сергей Станишев пък като премиер през 2008 г. направил демонстративно спускане по бързеите при откриването на първия за България

старт от европейската купа по рафтинг

"Не мойте плачете, жив съм!", перефразирал с чувство за хумор известна македонска песен тогавашният премиер след излизането си на брега.

Висок адреналин във водата подарила на президента Румен Радев съпругата му Десислава за рождения му ден през 2017 г. Тогава държавният глава демонстрира технично и силно гребане, а на семейство Радеви не е било спестено и влизане в най-екстремната част на реката, наричана казана.

Други от От страната и света

Заловиха двама тийнейджъри за кражбата на пари от кутия за дарения в храм

Заловиха двама тийнейджъри за кражбата на пари от кутия за дарения в храм в Кърджалийско, съобщиха от полицията. Припомняме, че на 7 май е бил подаден сигнал за откраднати 800 лв

Борисов: На избори сме заради ПП-ДБ и тяхната обсесия за власт, ГЕРБ сме най-малко виновни

Отново сме на избори и виновни за това сме най-малко ГЕРБ. Отиваме на избори заради ПП-ДБ и тяхната обсесия за власт, за постове, за държавни привилегии

Българските граждани могат да поискат да бъдат вписани в избирателните списъци по настоящ адрес до 25 май

Избирателите български граждани с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на Република България могат да подадат писмено искане до общинската администрация по

Галин Цоков и Васил Терзиев откриха 14-ия Софийски фестивал на науката

Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков и кметът на София Васил Терзиев откриха днес 14-ия Софийски фестивал на науката в "София тех парк"

Терзиев за промените на движението в центъра на София: Трябва да продължим с мерките за чист въздух

За да можем да решим проблемите с чистотата на въздуха в София, трябва да продължим с мерки, които стимулират това. Една от тях е алтернативният транспорт, да можеш да се придвижиш с велосипед

>