БДЖ и „Дойче бан“ сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

29.03.2024 12:35
Рециклираните вагони.

„БДЖ-Пътнически превози" ЕООД и „Дойче бан" (Deutsche Bahn) подписаха договор за доставка на 76 модернизирани пътнически вагона, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията (МТС).

Първите 19 от вагоните ще пристигнат в България през април, а останалите 57 ще бъдат доставени по график до началото на юни. С тях Българските държавни железници ще модернизират над 20% от подвижния си състав и ще обслужват най-натоварените направления от София до Варна, Бургас и Русе.

Договорът включва доставка на 60 пътнически вагона от салонен тип за пътуване във втора класа, шест специализирани пътнически вагона за превоз на трудноподвижни лица и велосипеди, както и десет вагон-бистра. Общата стойност на договора е 30,5 млн. лева, която включва и всички разходи по доставката им до България. Единичната цена за вагон възлиза на 391 166 лева, поясниха от министерството.

В края на януари министърът на транспорта и съобщенията в оставка Георги Гвоздейков каза, че министерството и БДЖ са във финална фаза на преговори за закупуване на модернизиран подвижен състав от „Дойче бан". Седмица по-късно представители на МТС и БДЖ заминаха за Лайпциг и посетиха базата на „Дойче бан" за оглед на подвижния състав и изчистване на всички детайли по сделката, припомня БТА. По думите на Гвоздейков това е първата видима крачка в реформата на българските железници, която 30 години се е провеждала само на хартия.

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт, оборудван е с климатична система, както и с информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута на влака. Последният планов ремонт на вагоните е извършен в периода 2018-2022 г., а до декември 2023 г. те са били в експлоатация по железопътната мрежа на Германия, информираха още от транспортното министерство.

Други от От страната и света

Митничари задържаха 99 000 опаковки за тютюн за наргиле на „Капитан Андреево“

Митничари задържаха 99 000 опаковки за тютюн за наргиле със знаци на търговски марки при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната през ГКПП „Капитан Андреево", съобщиха от Агенция „Митници"

Персонален НОИ от "24 часа": Наследствена пенсия може да вземете 5 г. по-рано от общата пенсионна възраст

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Задържаха мъж от Котел за побой, намериха и наркотици

Заловиха 26-годишен мъж в Котел за побой, съобщиха от полицията. При задържането му в него са намерени и наркотици. Сигналът за случая е подаден на 13 май

Управителят на БНБ: Влизането ни в еврозоната трябва да стане възможно най-скоро

Нуждаем се от силна политическа позиция за въвеждането на единната валута, каза Димитър Радев България възможно най-скоро трябва да се присъедини към еврозоната

Еврото остава под нивото от 1,08 долара

Курсът на еврото остава под нивото от 1,08 долара тази сутрин, съобщават германски сайтове за финансова информация, предаде БТА.  Единната европейска валута се разменяше за 1

>