Съдът решава дали Петър Илиев законно е станал доцент

28.03.2024 22:16
Петър Илиев

В Административния съд в Стара Загора е внесен протест срещу решение на Факултетния съвет на Стопанския факултет в Тракийския университет за избора на Петър Илиев и назначаването му като доцент по публично право в катедра „Индустриален бизнес и предприемачество".

Протестът е внесен от прокурорът от Окръжната прокуратура в града Петя Драганова на 22 март и вече е образувано дело, съобщи Любомира Янчева-пресаташе на съда. За докладчик по делото е определена съдия Дарина Драгнева, пише "За истината"

Окръжната прокуратура проверяваше случая след публикации в медиите, че гласовете за избора на Илиев не са достатъчни. От 20-те присъствали на Факултетния съвет 10 души са подкрепили Илиев за доцент, 9-има са пуснали бюлетина "против", а един е гласувал с невалидна бюлетина. В правилника на Стопанския факултет на Тракийския университет обаче пише, че изборът се извършва " с обикновено мнозинство 50% плюс 1".

Прокурорът иска отмяна на решението на Факултетния съвет. Още след избора държавното обвинение е пратило искането си на ректора на университета проф. Добри Ярков, но той е заявил, че неговите юристи не откриват нарушения в проведения конкурс. След проведен на 27 февруари Факултетен съвет наскоро избраният декан Николай Пенев е изпратил писмено заявление до прокурора, че колегите му са отложили разглеждането на случая за някое от следващите заседания. Заради липса на приложен протокол от това заседание, от който да е видно какви въпроси са били обсъждани, прокурор Драганова счита, че няма произнасяне на компетентния орган и затова изпраща протест до Административния съд, информира "За истината".

По този случай има още един проблем - научният труд на Илиев, с който стана доцент, е неоткриваем, което е в нарушение на закона, тъй като трябва да е публичен. Той не е депозиран в нито една от научните бази данни, нито в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Това е поредният юридически казус с адвокат Петър Илиев. Той беше кандидат за министър в двата проектокабинета на "Има такъв народ" през 2021 г. - на правосъдието и на вътрешните работи, както и вицепремиер.

По същото време той беше уличен в копиране от чужд научен труд без цитиране в негова юридическа монография. Етичнатата комисия на Софийския университет "Свети Климент Охридски", където Илиев по това време преподаваше, разгледа казуса и излезе със становище, в което се казва, че има данни за плагиатство и че адвокатът е копирал от труда на доц. Наталия Киселова заедно с грешките. Преди да продължи производството, което можеше да завърши с наказание, Илиев напусна университета.

Докато се провеждаше проверката, плагиатстваният труд се появи в издание без преписаните страници, но антидатирано - все едно че е оригиналът.

Скоро след това той е бил избран за хоноруван асистент в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), където води избирателната дисциплина "Правни принципи на лидерството" в магистърска програма.

Срещу него започна досъдебно производство за плагиатство, което стигна до внасяне на обвинителен акт в Софийския районен съд. Той обаче прекрати делото и го прати на Софийската градска прокуратура (СГП), защото прие, че обвиняемият е с имунитет заради това, че е почетен консул на Барбадос. В момента делото е в ръцете на градски прокурор, който трябва да реши дали да го внесе в съда.

Други от От страната и света

Монтана е домакин на националното шахматно турне "Асеневци"

KAMEЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА За трета поредна година Монтана е един от 40-те града в страната, домакин на националното шахматно турне "Асеневци". Утре, 9 май, в Младежкия дом ще се проведат уроци и игри за

Гордана Силяновска води при обработени 25% от резултатите на изборите в Северна Македония

При обработени 24,86 процента от резултатите на избирателните секции в Република Северна Македония кандидатът за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска получава 62,37 срещу 30

Синът на Андрей Луканов - Карло, ще се бори за депутат от листите на Григорова

Мая Манолова срещу Таня Дончева - досега партньорки, Гешев срещу Васил Божков в София. И Етиен Леви кандидат  Синът на бившия премиер Андрей Луканов - Карло

Соларите изместиха ядрената централа, трети ден дават 50% от тока ни

Заради бурното им развитие се оказва, че АЕЦ "Козлодуй" е свила печалбата с 38 млн. лева Трети ден фотоволтаиците дават над 50 или близо до 50% от електроенергията, която потребяваме

ЕС не може да си върне 14 млрд. евро, раздадени неправомерно

14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014 - 2022 г. за всички области, сочи огласен доклад на Европейската сметна палата. Голям проблем е и събирането на тези средства

>