Денков и трима министри може да се връщат като депутати, но “Промяната” и ДБ пак остават 37:26

29.03.2024 08:00 Лиляна Клисурова
Акад. Николай Денков и Асен Василев се връщат като депутати в парламента, когато бъде назначено служебно правителство.

Листата им в 24-и МИР в София най-оборотната - оттам излязоха Лена Бориславова и Петър Петров за ДАНС, сега Андрей Цеков пак я размества

Четирима министри може да се върнат като депутати в групата на ПП-ДБ, след като правителството бъде заменено от служебно. Подобен прецедент има за първи път, тъй като сега Народното събрание няма да бъде разпускано, а ще е постоянно действащо до клетвата на депутатите от новия 50-и парламент. А местата на министрите и премиера на банките винаги се пазят, стига в тази патова ситуация да не останат по покана на Румен Радев и като служебни министри.

Засега се очаква премиерът акад. Николай Денков и министрите Асен Василев, Андрей Цеков и Атанас Славов да заседават отново като депутати. А колегите им, които влязоха на техните места, ще трябва да напуснат парламента.

На мястото на Николай Денков депутат от Шумен стана Бюнямин Хасан, който е бил и в 42-ото, и 43-ото НС, но от ДПС, а в последните години е бил секретар на община Хитрино.

Бившият областен управител на Хасково Катя Панева пък следва да излезе заради финансовия министър Асен Василев. Името на Панева за здравен министър беше в папката, която Мария Габриел даде на президента за несъстоялата се ротация. Тя е от ДСБ, което ще намали с един броя на депутатите на “Демократична България” в полза на тези на “Промяната”.

Но разликата веднага ще бъде компенсирана с връщането на Атанас Славов, който е от ДБ. Когато той стана правосъден министър, на мястото му от Стара Загора влезе Радослав Василев от ПП.

Така ще се запази съотношението на силите между двете формации в групата. ПП има 37 депутати, а ДБ - 26.

“Най-вървежната” листа на ПП-ДБ обаче се оказва тази в 24-и столичен МИР начело с Христо Иванов. От нея вече три пъти са влизали нови попълнения в парламента. Първо още в самото начало на мандата, когато Лена Бориславова се отказа да е депутат, за да се посвети на партийна дейност и майчинство. Замести я Петър Петров, който пък след това стана зам.-шеф на ДАНС.

От същия столичен район се закле като депутат и регионалният министър Андрей Цеков. С неговото връщане от парламента трябва да излезе Мирослава Петрова, която е съосновател на Антикорупционния фонд.

Други от От страната и света

Тир се обърна на АМ "Тракия" в посока Пловдив

Тир се обърна на АМ Тракия заради мокрия път и движение с не съобразена скорост. Инцидентът е станал на км 57, посока Пловдив. Няма пострадали лица. Превозното средство е частично в канавката

Румен Радев: България ще засилва връзките си с българската общност в Косово

България отдава голямо значение на активизирането на контактите с българската общност в Република Косово, заяви държавният глава Румен Радев, който прие в президентската институция днес представители

БАБХ изтегля от пазара сокове с установено наличие на микотоксина патулин

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегля от пазара сокове, за които е установила наличие на микотоксина патулин, произведени от оператора „Сантулита" ЕООД, ЕИК 203555016

Кой успя да спаси златото си от алчните орди на Райха

Норвегия скрива кюлчетата си под прясно уловена риба в кораби, които се промъкват покрай подводници и самолетен обстрел до Лондон Подмолни игри на банкери от Швейцария и Ватикана помагат на

Димитър Главчев ще ръководи българска поклонническа делегация в Света гора

Министър-председателят Димитър Главчев ще ръководи традиционната българска поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира „Св. Вмч. Георги Зограф"

>