Над 3000 в анкета на "24 часа": 34% предлагат парите от колите на пияни и дрогирани да са за жертви и близките им (Графика)

28.03.2024 17:38
Дрегер за засичане на алкохол. СНИМКА: Архив

22% - за ремонт на пътища, 16% искат да се дават за болници, училища и социални домове

По закон органите на МВР трябва да изземват колите на шофьори с над 1,2 промила алкохол в кръвта или при наличието на наркотични вещества и техните аналози. А в Закона за движение по пътищата е записано, че 50% от глобите от електронни фишове трябва да влизат във фонд, който после да се използва само и единствено за пътна безопасност. Това са над 100 милиона лева годишно, но те потъват в общия бюджет на МВР, предупреждава Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Според него парите от продажбата на конфискуваните коли

могат да отиват целево в този фонд

А средствата от продажбата им да се инвестират в инфраструктура за безопасност, в кампании за превенция, свързани с младите водачи, допълнителни камери за скорост, пътни знаци и т.н.

“24 часа” попита читателите какво трябва да се прави с конфискуваните коли на пияни и дрогирани шофьори в анкета на сайта ни 24chasa.bg, в която гласуваха над 3000 души.

Резултатите показват, че 1/3, или 34% от отговорилите, смятат, че средствата трябва да се използват за фонд, който да подпомага инвалиди от катастрофи и семейства на жертви.

Този вариант би осигурил пряка помощ на онези, които са засегнати най-пряко от действията на пияни и дрогирани шофьори.

На следващо място с 22,49% се нареждат онези, според които приходите от продажбата на конфискуваните коли трябва да се използват за ремонт на пътища. 16,94% от отговорилите пък подкрепят идеята средствата да се използват за попълване на държавната хазна.

16,45% от анкетираните

гласуваха за даряването на средствата от продажбата на конфискуваните автомобили

на болници, училища, домове за деца и възрастни, хуманитарни организации и спасителни отряди. Този вариант би позволил средствата да се използват за помощ и за подобряване на условията на живот на нуждаещите се.

Само 4,69% пък искат с приходите да се финансира полицията, например за ремонт на сгради, закупуване на оборудване или заплати за служителите.

3,8% от анкетираните предлагат средствата да се използват

за създаване на фонд за лечение на зависимости

Подобен вариант директно би се фокусирал върху един от основните фактори, водещи до шофиране в нетрезво състояние или под въздействието на наркотични вещества, предоставяйки ресурси за борба със злоупотребата с вещества и насърчаване на превенцията.

В рамките на статистическата грешка, или само 1,3%, са онези, които подкрепят идеята парите от продадени конфискувани автомобили на пътни нарушители да се използват за подпомагане на социално слаби лица. (24часа)

Други от От страната и света

45 000 евро струва животът на 15-годишната Натали от Бургас. Толкова са нужни, за да оздравее

15-годишната Натали от Бургас, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се нуждае от животоспасяваща операция в Турция. Тя струва 45 000 евро - сума, непосилна за нейната майка

Камион катастрофира на магистрала "Тракия", движението в посока София е затруднено

Катастрофа затруднява движението по магистрала "Тракия" в посока София, стана ясно от публикация в социалните мрежи.  Инцидентът е станал при 244-тия километър. Камионът е излязъл от пътя

Рекорден брой пътници посрещнаха турските летища през април

Летищата в Турция са посрещнали през април рекордните 18 милиона пътници, включително транзитни, съобщи днес министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция Абдулкадир Уралоглу

Осъдиха на 3 г. затвор мъж, който с чужд документ и маска опитал да изтегли 5000 лв.

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден мъж за използване на неистински документ. На 25.07.2021 г. обвиняемият Й.Б. отишъл в банка в София

Утре плащат 300-та млн. лв. компенсации за земеделските производители

Държавата ще изплати 300 млн. лв. като компенсация на земеделските производители още утре. Това обявиха днес служебният премиер Димитър Главчев и земеделският министър Георги Тахов в началото на

>