Окончателно: 17 г. затвор за жестоко убийство на овчар в село Горен чифлик

28.03.2024 13:54
Върховният касационен съд остави в сила решението на Апелативния съд във Варна.

Върховният касационен съд /ВКС/ потвърди 17-годишната присъда на Дончо Драганов за убийството на работещия при него като овчар Ахмед А., съобщиха от пресслужбата на ВКС.

Престъплението е извършено през 2020 г. в с. Горен чифлик по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

С Решение № 187/22.03.2024 г. по наказателно дело № 813/2023 г. тричленен състав на Върховния касационен съд  оставя в сила решението на Апелативен съд Варна. Решението не подлежи на обжалване.

Делото е образувано по жалби на подсъдимия Дончо Драганов и на частните обвинители и граждански ищци срещу решението на Апелативен съд  Варна, с което е изменена присъда на окръжния съд, като е увеличен размерът на наложеното на подсъдимия наказание „лишаване от свобода" от 15 на 17 години.

Дончо Драганов е признат за виновен за това, че на 17.05.2020 г. в с. Горен чифлик, областВарна, по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост чрез побой умишлено умъртвил Ахмед А., който работел при него като овчар.

С въззивното решение са потвърдени обезщетенията за неимуществени вреди на гражданските ищци в размера, определен от първата инстанция – 80 000 лв. за майката и 40 000 лв. за сестрата на починалия.

Съдебният състав на ВКС приема касационните жалби за неоснователни. В аналитичната си дейност въззивният съд не е допуснал фактически или логически неточности и правилно е установил фактите по делото. Правилно съдът е ценил частично обясненията на Дончо Драганов, дадени в хода на съдебното следствие, като не ги е възприел в частта им, че непосредствено преди инкриминираното деяние пострадалият е направил опит да го удари.

Тези обяснения се опровергават и от констатираната липса на увреждания при освидетелстването на подсъдимия непосредствено след инкриминираното деяние, пише в мотивите на ВКС.

Касационният съд намира, че в атакуваното решение не са допуснати съществени нарушения на процесуални правила. Апелативен съд – Варна детайлно е възпроизвел фактите, които е приел за установени, и е направил пълен, верен и задълбочен анализ на доказателствата и доказателствените средства.

„Правилно въззивният съд е изяснил причината за възникналия конфликт – упрек от страна на Драганов към Ахмед за дадена невярна информация за това, че пострадалият има жена и дете и отказ да му бъде дадена цигара, последван от отправен обиден израз от пострадалия по отношение на подсъдимия.

Вярно е установен и механизмът на последвалия физически сблъсък, като съдът обосновано е приел, че Драганов е нанесъл между 25 и 30 удара с ръце и дървена летва, по която са останали следи от кръв, сочи в решението си ВКС.

Апелативен съд – Варна правилно е преценил, че тези удари са довели до множество увреждания – счупване на лакетната кост на дясната предмишница, разкъсване на слезка, излив на 400 мл кръв в гръдната кухина, контузии на белите дробове, кръвоизлив във вътрешната сърцева обвивка, аспирация на кръв в трахеята, мастна емболия и множество травми на горните и долните крайници на Ахмед.

Съдебният състав на ВКС не приема и оплакванията за явна несправедливост на наложеното наказание. Отмереното наказание „лишаване от свобода" за срок от 17 години е съответно на обществената опасност на извършеното престъпление, обществената опасност на подсъдимия Драганов и е достатъчно за постигане на целите на чл. 36 от НК.
По отношение на гражданските искове касационният съд изцяло споделя изводите на въззивната инстанция.

Други от От страната и света

Започва процедура по разширяване на ГКПП Малко Търново

Започва процедура по изготвяне на проект по разширяване на гранично контролно-пропускателен пункт Малко Търново. За това се договориха отговорните за целта институции на среща при премиера Димитър

Търговските вериги поискаха от президента вето за надценката на хляба

Сдружението за модерна търговия, в което членуват големите търговски вериги у нас, се обърна с молба към президента Румен Радев да върне за ново разглеждане в парламента промените в Закона за данъка

Иззеха разсадите на наркофермер в Сухиндол

Наркотични вещества иззеха служители на полицейското управление в Павликени. В сряда при проверка в имот в Сухиндол, ползван от 50-годишен местен жител, са намерени и иззети 14 касетки

Калин Стоянов: СДВР проверява скандала с "фалшифицираните" подписи и Кирил Петков

Образувано е досъдебно производство по казуса с напускането на Кирил Петков на сдружението "Да запазим Корал". Това потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

Конфискуваха колата на мъж, превозвал нелегални мигранти

Районният съд в Берковица издаде условна присъда от осем месеца с тригодишен изпитателен срок и конфискация на автомобил за П.К., който превозвал нелегално пребиваващи у нас мигранти

>