Круизен кораб, отплавал от Шенген със спирка на Босфора, пак ще се проверява

28.03.2024 11:48 Димчо Райков
От много време круизен кораб не е акостирал в Бургас - от времената на КОВИД пандемията, а после и заради войната в Украйна.

Круизните кораби от Шенгенското пространство няма да минават гранична проверка съгласно новите правила за Шенген, които влизат в сила по въздух и море за България от 31 март. Това обясниха от Морска гара в Бургас, където се извършва граничният контрол.  

На проверка обаче ще подлежат тези, които по маршрута си са спрели в страна извън Шенгенското простраство, обясни Стамен Попов, зам. началник на ГПУ-Буртас.

Така например, ако пасажерски кораб тръгне от Венеция за Бургас, но по пътя си спре в Истанбул, ще подлежи на проверка, тъй като Турция не е част от зоната за свободно пътуване. Същото правило ще важи и за яхтите, акостиращи на български бряг. Плавателен съд може да е спрял само за зареждане с гориво на Босфора, но пак ще мине граничен контрол.

Граничните власти в Бургас обясниха, че си запазват правото на проверка за плавателни съдове, идващи от Шенгенски страни, по метода на риска като преценката ще става по критерии като от коя страна идват или отиват, а и каква е пренасяната стока за товарните кораби.

Други от От страната и света

За първи път жена президент в Северна Македония - професор по право

7 години след Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ пак ще определя политиката на Скопие Северна Македония избра първата жена президент в своята история. А издигналата я националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ

Украйна затяга мерките срещу бягащите от военна служба

Парламентът на Украйна одобри днес законопроект, предвиждащ строги мерки срещу хората, които избягват военна служба, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това стана в момент

Трайчо Трайков се извини за "начина, по който Столична община прави реорганизация на движението"

Бих искал да се извиня за начина, по който Столична община прави реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен"

Търговци: Не фиксирайте цена на хляба, КЗК спря такъв закон (Обзор)

Веригите искат вето от президента Радев и предупреждават, че ако таванът на надценката остане, ще има дефицит на насъщния Сдружението за модерна търговия, в което членуват търговските вериги

Испанците от “Талго” с жалба блокират поръчка за 20 нови влака за 1,2 млрд. лева (Обзор)

В министерството чакат отговор от ЕК за смяна на типа композиции, за да бъдат произведени в срок Испанската компания “Талго” е подала жалба в КЗК срещу решението на министъра на транспорта Георги

>