Миньори и енергетици пак блокират пътни артерии в Стара Загора и Хасково утре

28.03.2024 12:28
Протестно автошествие ще блокира Старозагорска област

Утре миньори и енергетици отново ще затворят пътни артерии в област Стара Загора и област Хасково. Това съобщи за БТА Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на сдружението "Миньори и енергетици заедно", което е и организатор на протеста.

Протестът ще започне традиционно от паметника на св. Иван Рилски в Раднево, където протестиращите ще се съберат в 9:00 часа и ще преминат през централната градска част на града в посока градовете Гълъбово, Симеоновград, Димитровград, Хасково и Харманли, където има обявено затваряне на път в рамките на един час.

След тази спирка автошествието ще продължи по автомагистрала „Марица", където ще продължи до отбивката за Симеоновград и ще се върнат към Гълъбово, където пред „Брикел" отново има затваряне на движението за един час.

Протестът за първи път ще приключи при своята начална точка- паметника на св. Иван Рилски в Раднево, около 18:00 часа.

„По време на протеста ще представим декларация, която ще бъде изпратена до Народното събрание и до президента Румен Радев", заяви Георгиев.

Припомняме, че протестът е организиран от представителите на новоучреденото сдружение с нестопанска цел „Миньори и енергетици заедно". Основните им искания са премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии. Това според протестиращите ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на електроенергия, добивана от въглищни топлоелектрически централи и конкурентна среда при производството на електроенергия.

Протестиращите искат и изпълнение на концесионния договор на "Мини Марица-изток", като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в Комплекса - една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор.

Събралите се се обявиха против излизането на битовите потребители на свободния пазар, което според тях това ще доведе до "немислимо увеличение на цените и непосилни сметки за ток".

Припомняме, че това е четвърто поредно протестно автошествие, което се организира за последните две седмици.

Други от От страната и света

Тир се обърна на АМ "Тракия" в посока Пловдив

Тир се обърна на АМ Тракия заради мокрия път и движение с не съобразена скорост. Инцидентът е станал на км 57, посока Пловдив. Няма пострадали лица. Превозното средство е частично в канавката

Румен Радев: България ще засилва връзките си с българската общност в Косово

България отдава голямо значение на активизирането на контактите с българската общност в Република Косово, заяви държавният глава Румен Радев, който прие в президентската институция днес представители

БАБХ изтегля от пазара сокове с установено наличие на микотоксина патулин

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегля от пазара сокове, за които е установила наличие на микотоксина патулин, произведени от оператора „Сантулита" ЕООД, ЕИК 203555016

Кой успя да спаси златото си от алчните орди на Райха

Норвегия скрива кюлчетата си под прясно уловена риба в кораби, които се промъкват покрай подводници и самолетен обстрел до Лондон Подмолни игри на банкери от Швейцария и Ватикана помагат на

Димитър Главчев ще ръководи българска поклонническа делегация в Света гора

Министър-председателят Димитър Главчев ще ръководи традиционната българска поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира „Св. Вмч. Георги Зограф"

>