Васил Терзиев: Повишаването на качеството на живот в София няма партиен цвят

28.03.2024 11:35
Васил Терзиев СНИМКА: Юлиян Савчев

Днес е решаващ ден за София. Днес всеки от вас ще вземе решение за посоката, която иска да даде на града.Искаме ли рекордни инвестиции за жителите на общината или искаме да продължим с чертаене на червени линии. Това каза кметът на София Васил Терзиев пред общинските съветници, които днес ще гласуват бюджета на София. 

Чух някои от вас да казват, че подкрепата на бюджета е политическа заявка. Със сигурност е заявка - заявка за подкрепа на софиянци.Няма нищо политическо в по-добър транспорт, няма нищо политическо в добро строителство, детски градини, училища, култура, чистота, каза още той. 

Днес всеки от вас има възможност да покаже дали преди всичко е добър съгражданин на гражданите на София.

Позволете ми да припомня как започна всичко.
Всичко започна с недоверие. Между отделните политически групи, между нас като участници в процеса, между нови и стари, между леви и десни, между такива, които си спазват обещанията и такива, които правят компромис с тях.

Ние обещахме прозрачност. Обещахме и да се водим винаги и само от интереса на софиянци. С пълна прозрачност подходихме при публикуването, обсъждането и внасянето на бюджета. За пръв път предварително публикувахме всички документи по него, за да могат гражданите и вие да си изградите информирано мнение по него. Организирахме обществено обсъждане с рекордна посещаемост.

Точно на този ден преди два месеца внесохме първото ни предложение за бюджет. Това го превръща в най-обсъждания и разглеждан бюджет на София. И се радвам за това - това е знак, че всички тук са положили усилия да защитят по възможно най-добрия начин интереса на софиянци, както го разбират.

И въпреки понякога ненужната екзалтация в споровете, искам да благодаря на всеки от вас, от всяка политическа група, който даде предложения за промени.
Направихме корекции на стойност над 59 млн. лв. за допълнителни инвестиции в града на база на предложенията на всяка една от групите в Общинския съвет. За нас не е водещо от коя политическа сила идват предложенията, стига те да са в обществен интерес и да могат да бъдат обезпечени в приходната част на бюджета. За първи път в бюджета на София са включени предложение от граждани по време на общественото обсъждане в препълнената Аула на Софийския университет.

КОИ СА ПРИОРИТЕТИТЕ В БЮДЖЕТ 2024
Без повишаване на данъци, но с повишаване на събираемостта
Рекорден бюджет за транспорт и транспортна инфраструктура
Истински граждански бюджети по райони – софиянци сами ще решават в какво да инвестират 5.3 млн. лв.
Увеличен бюджет за култура и повече спортни дейности и изграждане на спортни зали. 50% повече за Програма "Култура". Увеличихме и бюджета за опазване на културното наследство на града
Време е София да влезе в 21. век и затова акцент в Бюджета за 2024 е дигиталната трансформация за ефективна администрация и бързи услуги за гражданите.
Капиталовата програма е на стойност 611 945 670 лв. и към нея ще се добавят още 100 млн. от държавния бюджет. В нея са включени важни инфраструктурни обекти, които ще подобрят условията във всички райони на София.
Строим над 40 детски градини и 2 нови многоетажни паркинги. Увеличихме и средствата за проектиране на нови важни за града обекти.
10% повече за по-зелена София
Залагаме увеличение заплатите в администрацията, в транспорта, в културата, в здравеопазването.

Повишаването на качеството на живот в Столичната община няма партиен цвят. Гражданите на София не се интересуват кой на кого е опозиция. Важно е да работим за решаването на проблемите на хората. Бюджетът адресира именно тези проблеми. В градската политика няма идеология - или работиш за решаване на проблемите на хората или против тях. Бюджетът не е политически акт, а средство за изпълнение на добрите идеи.

Този общински съвет може да е рекордьор. Тръгнахме от рекордно време за избор на председател. Днес може да създадем прецедент по единодушно гласуван бюджет. За София.

Други от От страната и света

Първи Ден на победата без Паметника на Съветската армия, той още е на парчета (Видео с дрон)

Фигурите чакат 2,5 млн. лв., за да ги реставрират И пред празния постамент днес полицията чака русофили срещу агитки на противници За първи път София ще е без Паметника на Съветската армия в Деня на

Само в "24 часа" на 9 май - Соларите изместиха ядрената централа, трети ден дават 50% от тока ни

Само в 24 часа на 9 май може да прочетете:  Близо 80% асансьорите в България са над 50 г., скоро няма да има кой да ги поддържа Синът на Андрей Луканов - Карло

Няма да станете шеф, като чакате за мястото на шефа

Това не е никакъв план, а голяма грешка, твърдят експертите по кариерно развитие "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Монтана е домакин на националното шахматно турне "Асеневци"

KAMEЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА За трета поредна година Монтана е един от 40-те града в страната, домакин на националното шахматно турне "Асеневци". Утре, 9 май, в Младежкия дом ще се проведат уроци и игри за

Гордана Силяновска води при обработени 25% от резултатите на изборите в Северна Македония

При обработени 24,86 процента от резултатите на избирателните секции в Република Северна Македония кандидатът за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска получава 62,37 срещу 30

>