Тома Биков: Ако ИТН върнат мандата веднага, избори би могло да има и на 2 юни

28.03.2024 08:45
Тома Биков СНИМКА: Николай Литов

Защо предполагате, че служебен премиер като Росен Желязков или Димитър Главчев ни върши работа в предизборната кампания? Да ни обвиняват през цялото време останалите формации, че ние едва ли не провеждаме изборния процес, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС

Чисто партийно и като стратегия за предизборната кампания ние нямаме претенции дали изборите да бъдат 2 в 1 или отделно. Това е ангажимент на президента, така че ще се съобразим.

Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков през Нова тв.

След като президентът днес връчва мандат на ИТН - ако те го върнат веднага, би могло да се влезе в срока за 2 в 1, дори би могло за 2 юни. Срокът не е изтърван, така че не знам защо е това напрежение, коментира Биков.

Не мисля, че в момента има конституционна криза, друг въпрос е коя е най-оптималната кандидатура. Винаги може да се стигне до криза. Нашата позиция при приемането на конституцията беше това, което е свързано със служебното правителство, да се ограничи до непрекъсваемост на мандата на Народното събрание и по този начин да се даде възможност на парламента да контролира служебния кабинет, за да не бъде той безконтролен. Това беше нашето предложение, колегите от ПП-ДБ настояваха да се приеме варианта, който е в момента. И ние, като хора, които участват в едно общо конституционно мнозинство, подкрепихме това тяхно предложение. Друг въпрос е, че и тогава, и сега, имаме нашите съмнения за неговата безпроблемност, коментира Биков.

Не е ясно каква ще е позицията на КС. Но ние имахме хипотезата това да не бъде обявено като противоконституционно, ако се изтълкува като отнемане на правомощията на президентската институция. И този дебат вървеше, допълни той. Но ако тогава бяхме влезли малко по-остро в тази тема, вероятно щяхме да бъдем обвинени, че колаборираме с президента Радев, както често се случва, и, за да си спестим тези обяснения, дадохме път на младите, за да си приемат каквото са решили, допълни депутатът от ГЕРБ-СДС.

Това, което сме се опитвали да направим, е да предпазим промените в конституцията от евентуална отмяна от КС. Няма как да няма служебно правителство, ако не бъде свикано Велико народно събрание. И г-н Иванов би трябвало да го знае, след като е човек, който основно и само се занимава с конституция, обясни Биков. Уточни, че той се занимава със служебни правителства. И даде пример, че е написал книга за служебните правителства още 2016 г., издал я е 2019 г.

Служебните правителства могат да бъдат отменени с ВНС, защото са вписани в частта за правомощията на президентската институция. Това означава да отнемем правомощия от президентската институция, което може да се случи само с ВНС. Затова им казахме да бъдем малко по-внимателни с тези промени, за да не се окаже, че сме направили нещо, което след това да бъде отменено, допълни Биков.

Бившият вече зам.-омбусман е уважаван човек, който се занимава с правозащитна дейност, не я познавам. Бих се учудил, ако не сме заподозрени, но ви казвам, че никой от нас по никакъв повод не е разговарял с нея.

Защо предполагате, че служебен премиер като Росен Желязков или Димитър Главчев, които по някакъв начин са свързани с нас, ни върши работа в предизборната кампания? Да ни обвиняват през цялото време останалите формации, че ние едва ли не провеждаме изборния процес, допълни Биков. Доста лидери на наш гръб си удължават мандатите незаслужено в партиите си. Те никога не бъркат, но понеже ГЕРБ така или онака - има хора, които по 10-ина години си живеят живота, допълни той.

Имам подозрение, че и с част от съдебните промени ще се случи същото, защото и там се бързаше, имаше доста становища от уважавани от всички институции хора, които предупреждаваха за определени рискове - дай боже да не са били прави, каза още Биков.

Т.нар. реформа в службите за сигурност не се състои от нищо друго, освен смяна на ръководството на службите. Това не е реформа, а се нарича кадрова промяна. Единствената промяна е да не се назначават от президента, а да се избират от НС, както беше до 2013 г. Втората реформа, предполагам, е да бъде назначен за председател на ДАНС бившият депутат от ПП Петър Петров, който в момента е зам.-шеф там. Това е, което виждам от поведението на колегите, допълни депутатът от ГЕРБ-СДС. Той припомни, че тези шефове на служби са били назначени от служебното правителство на Стефан Янев и одобрени от президента Румен Радев и то

Други от От страната и света

Кой успя да спаси златото си от алчните орди на Райха

Норвегия скрива кюлчетата си под прясно уловена риба в кораби, които се промъкват покрай подводници и самолетен обстрел до Лондон Подмолни игри на банкери от Швейцария и Ватикана помагат на

Димитър Главчев ще ръководи българска поклонническа делегация в Света гора

Министър-председателят Димитър Главчев ще ръководи традиционната българска поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира „Св. Вмч. Георги Зограф"

Премиерът Димитър Главчев се срещна с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи

България е пример за толерантност и сътрудничество между различни културни общности. Това мнение бе споделено по време на среща между министър-председателя Димитър Главчев и главния мюфтия д-р

Кметът Пенчо Милков награди млади таланти в национален конкурс за Деня на Европа

В Художествената галерия днес се състоя награждаването на най-добре представилите се участници в Националния конкурс с международно участие „Аз, ти, той – ние сме Европа"

Бойко Борисов: Новата конституция претърпя пълен крах (Видео)

Обяви се против компроматната война Със слоган 2 в 1 ГЕРБ откри в Стара Загора предизборната си кампания за изборите на 9 юни: "Стабилна България в сигурна Европа"

>