Никола Минчев: Има достатъчно време и за консултации, и за служебно правителство, за да има вот 2 в 1 на 9 юни

28.03.2024 08:20
Никола Минчев

Доколкото си спомням заявките на Тошко Йорданов - ще върнат мандата и искат избори 2 в 1. От това следва да върнат мандата веднага, защото ако се изпълни цялата процедура по конституцията, това ще забави и няма да има възможност за избори 2 в 1. Затова би следвало да го върнат веднага.

Това заяви зам.-председателят на парламента и член на ръководството на ПП-ДБ Никола Минчев пред Нова тв. По-късно днес президентът Румен Радев връчва третия мандат на групата на "Има такъв народ".

Има достатъчно дни хем да се проведат консултациите, хем да се предложи служебен премиер и той да предложи министри, за да имаме служебно правителство до 9 април, за да има избори 2 в 1 на 9 юни. В конституцията пише до 2 месеца, така че и на 10-и или 11-и да се случи това, пак е възможно, допусна Минчев.

Не мисля, че конституционна криза чука на вратата, тъй като списъкът от премиери е достатъчно широк. Изключвам хипотезата при 10 позиции, всички 10 души да откажат да поемат тази отговорност в този момент. Това би породило въпроса защо?, коментира Минчев.

Така, както вчера ми се стори странно напускането на зам.-омбудсмана. Веднага възниква въпросът има ли връзка с предстоящата процедура при назначаването на служебен кабинет, допълни той. Странно ми е как ще работи самата институция, след като омбудсманът Диана Ковачева заминава за Страсбург - още другата седмица май, допълни той. И предположи, че още в този си мандат ще се пристъпи към избора на нов обществен защитник.

Който и да бъде избран, трябва да изпълнява конституционните си задължения добросъвестно и да организира честни избори - така Минчев отговори на въпрос дали ПП-ДБ са притеснени от партийна кандидатура като Росен Желязков за служебен премиер. Така гледали на Димитър Главчев.

На въпрос дали след изборите ще преговарят с ГЕРБ-СДС, ако картината остане същата след изборите, Минчев отговори: Не е изключено и това да се случи. При всички случаи воденето на преговори не означава, че ще се стигне до стискане на ръце.

Но и след изборите, и за да можем отново да покажем нашите идеи за управление и да защитаваме идеите си как да се попълват органи, избирани от Народното събрание, за приоритетите Шенген и еврозоната - трябва ни доверието на хората, каза депутатът от ПП-ДБ.

Но след като минат изборите е ясно, че няма да има добре структурирано мнозинство. Ние искаме реформите, но докато не видим заявка отсреща и конкретен ангажимент, не можем да си стиснем ръцете, допълни Минчев. 

Партньорството с БСП е доста по-сложно, отколкото беше преди 2,5 г. Първо, войната в Украйна извади на преден план различията между геополитическата ориентация на България. По-скоро не е вероятно. А и от гледна точка на аритметиката в НС това едва ли ще доведе до резултат, коментира още зам.-шефът на парламента.

Други от От страната и света

Галин Цоков и Васил Терзиев откриха 14-ия Софийски фестивал на науката

Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков и кметът на София Васил Терзиев откриха днес 14-ия Софийски фестивал на науката в "София тех парк"

Терзиев за промените на движението в центъра на София: Трябва да продължим с мерките за чист въздух

За да можем да решим проблемите с чистотата на въздуха в София, трябва да продължим с мерки, които стимулират това. Една от тях е алтернативният транспорт, да можеш да се придвижиш с велосипед

Калин Стоянов с отличие от Софийския университет „Св. Климент Охридски"

На среща с преподаватели и студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски", министърът на вътрешните работи Калин Стоянов беше отличен с грамота за изключителен принос и сътрудничество в

Кирил Вътев: Поставих условие на Главчев за кадрови промени, той поиска да ме смени

Служебният премиер Димитър Главчев постъпи коректно, когато ме покани на разговор. Аз го помолих да се случат някои промени, които са в неговите правомощия, а ако не е възможно - да ме освободи

ПП-ДБ смени Ива Руйчева в евролистата си

Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри промяна в листата на коалиция ПП-ДБ за участие в изборите за членове на Европейския парламент (ЕП). След като Комисията отказа да регистрира Ива Богданова

>