Нико, Рекс, Марк и Вегас са първите летящи овчарки в България

28.03.2024 07:30 Тони Маскръчка
BG спасителите със своите кучета на курс в Словакия
Отначало кучетата били уплашени при акция с хеликоптер, после се справяли много добре.
Новият бус, с който са пътували и спасителите, и четириногите им помощници.

България още няма хеликоптер за планинско спасяване, но пък планинските ни спасители и техните кучета са отлично подготвени за бърза и адекватна реакция.

А четири овчарки от спасителния отряд в Банско са първите български хеликоптерни кучета. Те доказаха това на международния курс в Словакия, където получиха отлични оценки от колегите си от Полша, Чехия, Хърватия.

Инструкторът Любчо Джолев с белгийската овчарка Нико от отряда в Разлог, Радослав Наков с немската овчарка Вегас от Кюстендил, Методи Галчев с Рекс от отряда в Добринище и Иван Удев с Марк от отряда в Сандански се върнаха преди дни от курса в Словакия с основен фокус спасяване, транспортиране и евакуация при лавини.

Три от кучетата - Рекс, Марк и Вегас, които са между 1 и 3 г., за първи път са се качили на хеликоптер.

"При първото качване бяха малко неуверени

заради завихрянето и силното бучене. Обаче бързо свикнаха, тъй като имат доверие на водачите си и разбраха, че няма заплаха.

След това вече бяха спокойни и като видят хеликоптера, тичат към него и сами скачат вътре", разказва инструкторът към групата за спасяване с кучета при Планинската спасителна служба на БЧК Любен Джолев.

Той е за трети път на международен курс заедно с Нико, който е на 5 г. и половина.

Спасителите са били транспортирани с два хеликоптера Ми-17 от хижата до 7-те учебни полигона, където е имало по 3 дупки с различна дълбочина за търсене на затрупан човек.

Единият хеликоптер е транспортирал трима души с кучета, а вторият е бил за 10-12 човека. Вертолетите не само са кацали, но и са изпълнявали упражнения по зависване на различни позиции - над връх, плато и стена на около 2500 метра надморска височина.

Тогава се е налагало спасителите с кучетата да се спускат с лебедка. И този елемент е бил изпълнен отлично от нашите спасители.

При спускането от въздуха кучетата в първия момент не са се чувствали много комфортно и са присвивали уши, но като зависнат пред гърдите на водачите си и ги усещат до себе си, се отпускали.

"Аз съм спасител от около 20 г. и

досега у нас не е имало курсове с хеликоптер

От по-опитни колеги знам, че преди много години редовно са се правили такива тренировки. Сега някои ходят на обучение в авиобаза "Крумово", за да се запознаят с основните правила, което е полезно, но не е същото като курс в реална обстановка.

Дано по-скоро имаме хеликоптер за планинско спасяване. Това ще улесни работата ни и ще достигаме по-бързо до мястото на инцидента, което дава повече шанс за оцеляване на пострадалия. След това пък ще се транспортира по-бързо до здравно заведение - нали т.нар. златен час е решаващ в кризисни ситуации.  

Силно се надявам скоро да можем да тренираме транспорт и евакуация с хеликоптер", казва Любчо.

От разговорите с колеги от Словакия станало ясно, че и там често има инциденти в планината. Този сезон били малко тези с падане на лавини, тъй като валяло малко сняг.

В единия ден, докато пътували към учебния полигон, домакините получили реален сигнал за пострадал при катерене в района. Веднага хеликоптер с двама спасители стигнал до мястото и качили човека със счупен крак. Той бил транспортиран до болницата в най-близкия град за няколко минути.

На домакините се наложило да проведат и издирвателна акция за двама изчезнали туристи. Търсили ги с 4 кучета, които стигнали по диря до брега на река.

"И при търсенето на затрупан от лавина фигурант нашите кучета се справиха блестящо и откриха човека в различни по дълбочина дупки - от 50 см до 2 метра.

През деня температурите бяха над нулата, снегът беше тежък и на повърхността се уплътнява - затова миризмата излиза по-бавно, но кучетата ни откриха затрупания.

Следеше се и за работата на водача, защото при маркиране на затрупан спасителят вече трябва да го откопае, което също си има тънкости, но нямахме пропуски", разказва Джолев.

  Той е категоричен, че 

младите кучета се справили много добре и след година ще помагат в спасителните акции с пълни сили

Сутрин заниманията започвали с обща дресура на 40-те кучета, при която инструктор издавал команди. И там четирите наши участници се справили без грешка и показали добра дисциплина.

"Видяхме, че с колегите от другите страни работим по една и съща методика и по нищо не им отстъпваме. С тези от Словакия от години поддържаме връзки и сме имали общи обучения.

С участието на такива курсове трупаме опит и си сверяваме часовника. Благодарим на Планинската спасителна служба (ПСС), че осигурява средства за участието ни", казва спасителят.

За разлика от България, където малка част от планинските спасители са на щат към ПСС, а стотици са доброволци, колегите им от другите страни са на работа към техните министерства на вътрешните работи. Така с полицаи и пожарникари действат заедно и при инцидент решенията се вземат от едно място.

За първи път се наложило да използват на дълго разстояние подарения им през миналото лято специален микробус за пътуване на кучетата. С него изминали 1300 км в едната посока и четириногите се чувствали добре.

Досега ги возели в багажници на стари пикапи, което било уморително за животните. Те имали контакт с водачите и били постоянно неспокойни. В новия бус вече

има отделно помещение с клетка за всяко куче,

Тя била достатъчно голяма, за да може животното да лежи или да стои право, както и да има вода. Били изолирани от водачите си, не се дразнят, не ги чуват, което за тях означавало почивка.

"Те до такава степен са свикнали с нас, че щом ни видят с униформа и раница, знаят, че отиваме на работа - гледат ни в очите и очакват командите", допълва планинският спасител.

През април по повод 50 г. от създаването на групата за спасяване с кучета към ПСС в Банско ще се организира подобен международен курс, на който са поканени спасители от няколко държави. Не е ясно дали при разиграване на ситуация със затрупан от лавина ще осигурим вертолет.

Освен в работата си в планината нашите спасителни кучета са добре обучени и за търсене на затрупани под отломки на сгради. При земетресението в Турция през м.г. Любчо Джолев с Нико бе един от BG спасителите, които успяха да открият живи хора под развалините.

У нас ПСС има учебни бази за тренировки при земетресения край Бургас и Монтана. Предстои да бъде открит такъв полигон и край Разлог.

Други от От страната и света

Кола блъсна пешеходец на пътя Кюстендил- Дупница, загинал е на място

Пешеходец е загинал, след като е блъснат на пътя Кюстендил- Дупница. Инцидентът е станал на изхода на Кюстендил. Произшествието все още се обслужва. Тялото на загиналия е закарано за аутопсия

Димитър Главчев: Предизборната кампания трябна да бъде честна и прозрачна

Да бъде честна и прозрачна предизборната кампания, да се намали градусът на напрежението. Това призова служебният премиер Димитър Главчев след церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз

Намушкаха с нож мъж след скандал в Угърчин

Намушкаха с нож мъж в Угърчин, съобщиха от полицията. Сигналът за инцидента е подаден на 7 май. След скандал между двама мъже - на 37 и 30 години, които имат и роднинска връзка

Започва процедура по разширяване на ГКПП Малко Търново

Започва процедура по изготвяне на проект по разширяване на гранично контролно-пропускателен пункт Малко Търново. За това се договориха отговорните за целта институции на среща при премиера Димитър

Търговските вериги поискаха от президента вето за надценката на хляба

Сдружението за модерна търговия, в което членуват големите търговски вериги у нас, се обърна с молба към президента Румен Радев да върне за ново разглеждане в парламента промените в Закона за данъка

>